Nyheter till

2021-06-17 :: Very Kronos är given, säger Adielsson

I Elitloppet blev allt fel från spår åtta bakom startbilen.
När han på lördag jagar ett förstapris på en miljon kronor i Norrbottens Stora Pris är utgångsläget betydligt bättre.
- Very Kronos är given att vara högt upp i ranken, säger topphästens kusk Erik Adielsson.

Årets upplaga av Elitloppet vill nog tränare Svante Båth och övriga kretsen runt Very Kronos (V75-7) helst glömma. Hästen blev hängande i tredjespår i sitt försök och kom i mål som utslagen sexa på stumma ben. Men nu har han slickat såren och den här gången drog han nummer två i spårlottningen.
- Han fick ett tufft lopp för tre veckor sedan men i grunden är han en rätt hård häst och man kan räkna på ena handens fingrar när han har gått tom i mål, så känslan är att han klarar av det, säger Erik Adielsson.
- Spår två är jättebra. Spåret spelar överlag lite mindre roll när det är längre distans än vad det var i Elitloppet men jag tar ju hellre två än tolv och jag är nöjd med förutsättningarna.

Det är jackpot på V75 och sjurättspotten beräknas uppgå till 47 miljoner kronor. Dessutom körs tävlingarna senare än vanligt. V75 tar sin början 19.30 och huvudnumret Norrbottens Stora Pris går 21.45. Very Kronos är spelad till favorit från sitt fina utgångsläge men loppet är fyllt av högklassiga hästar och oavsett vem som står som vinnare när dammet har lagt sig på Bodentravet kommer det krävas en topprestation för att ta hem segerchecken.
- Det är ett riktigt, riktigt bra lopp. Det är väldigt många bra hästar och jag tror inte att någon kommer bli stor favorit utan det är säkert fyra-fem stycken som är aktuella, säger Erik Adielsson och påminner om att hans häst har en historia med osäkra tendenser och galopper.
- Very Kronos är given att vara högt upp i ranken. Sedan, som de flesta vet som följer trav, Very är Very. Nu har han skött sig väldigt länge och varit bra, magkänslan säger att han kommer fungera fint, men han är inte den där rutinerade gamla eliträven som bara gör allting utan att jag behöver följa med, utan han är lite speciell och det är också lite av charmen med honom.

2021-06-16 :: Annars är allt bara finemang...

En glömd hjälm i Östersund och ett par förlagda körglasögon någonstans i hästbussen.
Annars är allt bara finemang med Anders Lindqvist och Bengt Simberg under turnén genom Sverige med en av Europas bästa hästar Wild Love.
- Så bra som Wild Love kändes i tisdagens jobb på Umåker finns det ingen anledning att vara pessimist inför Norrbottens Stora Pris.

Efter en vinter i Paris i regi Anders Lindqvist har sjuåriga stoet Wild Love hittat nya växlar.
Världsrekordet och segern i miljonloppet Harper Hanovers under Solvallas elitloppshelg talade för sig själv. Stoet har travat in i Europaeliten.
Amatören Bengt Simberg från Halmstad och hans nyfunne vän Anders Lindqvist är på turné genom Sverige och hittills har tävlandet klaffat nära nog maximalt. Först en seger på Solvalla som gav en miljon kronor och i lördags ett andrapris i Östersund, värt 325 000.
Dessutom: kusken Kevin Oscarsson menade att Wild Love hade kunnat utmana om segern i Jämtlands Stora pris med tidigare lucka.
Bengt Simberg matchade sin häst till stoeliten i Sverige med 2,6 kronor intjänat. Utvecklingen fortsatte i Frankrike. I år har stoet sprungit in ytterligare 2,4 miljoner.
I lördagens miljonlopp Norrbottens Stora Pris (V75-7) är hon en av flera segerkandidater i ett öppet lopp.
- Det är verkligen en järnlady det här och det är möjligt att det blir ett lopp under midsommarhelgen också i antingen Rättvik eller Skellefteå, för hon kändes så väldigt bra i det senaste jobbet. Jag tror att hon kommer att vara bättre i Boden än vad hon var i Östersund, säger Anders Lindqvist.
Intervjun görs under onsdagen. Lindqvist och Simberg har boat in sig på familjen Sandströms gård i byn Stöcksjö, några kilometer från Umeå centrum.
Anders var tidigare travtränare i Umeå och har många vänner i de nordliga delarna av Sverige.
- Jag får träffa nya människor hela tiden. Anders känner en herrans massa folk, jättetrevligt, säger Bengt Simberg, skriven i Halmstad men på resande fot sedan i slutet av december.

Hemma hos Lindqvist i Paris var det gott om plats. Under turnén i Sverige har herrarna fått trycka in sina tillhörigheter i en hästlastbil.
Bengt blev av med sin körhjälm i Östersund som någon lånade. Hjälmen kom till rätta igen och lämnades in hos Östersundstränaren Lars-Åke Svärdfäldt.
- Så jag får väl tillbaka den vad det lider.
Körglasögonen Lindqvist gillar bäst fanns i ett fack i väskan där han letade sist.
- Vi bor hos min syster Katarina i Umeå och trivs så bra här att vi ändrat rutten lite. Meningen var att vi skulle campa hos Roger Nilsson i Piteå något dygn innan loppet i Boden på lördag eftersom Wild Love är lite dålig att resa med. Men hästarna trivs så otroligt bra här på gården att vi räknar med att åka direkt upp till Boden på lördag. Det blir en så kort tripp ändå. Vi stannar hos Roger, ”min son i travet” som jag brukar säga, när vi vänder söderöver igen.

På tisdagskvällen var det 13-årskalas för Anders barnbarn Theodor. Tidigare under dagen hade Wild Love fått sträcka ut inne på Umåker tillsammans med resesällskapet och sparringen, treåriga ostartade stoet Staro Prima Donna.
- Banorna på Umåker var helt fantastiska måste jag säga, det var makalöst fina att träna på. Och så bra som Wild Love kändes i tisdagens jobb finns det ingen anledning att vara pessimist inför lördagen, säger svenskfransosen.
Telefonen ringer och dygnen i Umeå är fyllda av möten.
 - Vi blev väl omhändertagna av Micael Ågren och Anna Johansson på Umåker och sedan surrade vi länge med Krister Söderholm. Vi blev erbjudna att köra provlopp där på kvällen men kalaset gick så klart före.

Wild Love har tagit en av travets stora ambassadörer in på de stora scenerna igen. Lindqvist vantrivs inte.
Bengt Simberg rättar till luggen på Wild Love. Simberg har inte heller något emot att vara på turné och skära guld med täljkniv.
- Att hon skulle vara så startsnabb i Östersund var det väl ingen mer än Anders som hade räknat med. Nu fick hon ett bra spår i Boden också och det blir spännande att se vad hon kan uträtta, säger ägaren.
I Östersund tog Wild Love ledningen men fick släppa efter en bit. Loppet i Boden är ännu så länge ett vitt ark.
Lindqvist:
- Svårt att säga hur pass startsnabba de andra är i loppet men vi hoppas på en fin resa och känner oss inte slagna alls. Hon går med samma utrustning som i de två senaste starterna, barfota runt om och ett norskt huvudlag och en vanlig vagn, säger han.
Stockholm, Östersund och på lördag start i Boden.
Wild Love kvalade in som treåring i november 2017 och har efter det startat punktligt en eller par gånger varje månad. Och som det verkar blir hon bara bättre hela tiden.

2021-06-14 :: Who’s Who dyker upp i striden med rätt resa

Som fyraåring vann han Svenskt Travderby och som femåring Jubileumspokalen.
Men i den äldre eliten väntar han fortfarande på den där riktiga fullträffen.
På lördag kan den komma i Norrbottens Stora Pris.
- Får han sin resa dyker han absolut upp i striden, säger stjärntravarens tränare.

Vid det här laget är sjuårige Who’s Who (V75-7) etablerad i den yppersta eliten. I fjol slutade han tvåa i Åby Stora Pris och årets säsong inleddes med två raka triumfer i gulddivisionen innan ett allt för tufft upplägg i Paralympiatravets final bröt segersviten. Under elitloppshelgen på Solvalla för ett par veckor sedan höll han mycket starkt till andraplatsen i Harper Hanovers lopp. Men den där berömda pricken över i saknas.
- Han har varit långt framme men han har inte vunnit något stort lopp som äldre. Vi jobbar för att det ska komma och det klart att jag skulle ranka en seger på lördag väldigt högt, inget snack om det, säger Pasi Aikio.

Resan till Bodentravet från Menhammar på Ekerö strax utanför Stockholm är 95 mil lång.
- Det är några mil och vi åker någon gång på natten mot lördag, så att han hinner fram i tid för att vila lite grann före loppet.
Who’s Who brukar inte ha några problem med att resa så det är inget som oroar. Och att döma av hans senaste prestation är det en formstark häst som reser till midnattssolen för att jaga ett förstapris på en miljon kronor.
- Han var riktigt bra i Harpers. Han gick ett tufft slutvarv och höll bra. Att en häst (Wild Love) som följt med bakom hade mer kräm kvar den sista biten är inget att säga om.
Solvallatränaren förväntar sig en lika bra prestation av sin häst den här gången.
- Han har tränat på normalt och det finns inget att klaga på. Vi har inte kört något tuffare med honom men jag tror att formen är ungefär densamma som inför senast och då kommer han göra ett bra lopp igen.

Men det saknas inte motstånd i Boden. Årets upplaga av Norrbottens Stora Pris håller världsklass rakt igenom. Ettan och tvåan från lördagens Jämtlands Stora Pris, Vernissage Grif och Wild Love, är med igen, Gareth Boko gör sin första start efter tredjeplatsen i Elitloppet och topphästar som Moni Viking och Milliondollarrhyme vill säkerligen också ha ett ord med i laget. Favoritspelad blir troligen Very Kronos, som hade tur i spårlottningen och drog bricka två bakom startbilen. Who’s Who startar från spår sex.
- Det är jämna och riktigt bra hästar med i loppet och mycket hänger på hur det blir kört och vem som får bästa resan. Så är det ju, man måste han den där lilla turen för att vinna sådana här lopp. Men jag tycker att vi har en bra chans att vara med bland de tre främsta.
Det är jackpot på V75 och enligt prognosen kommer det ligga 47 miljoner kronor i sjurättspotten. Hur tycker du att spelarna ska behandla Who’s Who?
- Jag skulle inte lämna honom utanför kupongen. Får han sin resa dyker han absolut upp i striden. Det är min känsla i alla fall.