Stjärnkollen: Don Fanucci Zet

Snart börjar allvaret. Våren närmar sig och travets storloppssäsong står för dörren. Men hur är statusen på landets elithästar?
I Stjärnkollen ger vi senaste nytt om profilerna som väntas dominera på travbanorna 2024.
Dagens stjärna: Don Fanucci Zet.

Fakta:
Don Fanucci Zet, hingst 8 år
Starter: 43
Segrar: 23
Rekord: 1.08,9
Intjänat: 14 276 718 kronor
Hemmabana: Solvalla

Presentation: Stjärna redan som unghäst och vann Sprintermästaren för att sedan bli tvåa bakom Hail Mary i derbyt. Etablerade sig som äldre direkt i världstoppen när han som femåring vann Elitloppet och flera storloppssegrar på sin meritlista. Inledde fjolårets med en sjätteplats i Prix d’Amérique men fick en rumphuggen säsong med bara fem starter. Har inte setts på tävlingsbanan sedan Elitloppet.

Tränaren Daniel Redén svarar:
Hur känns hästen för dagen?
– Han blev ju så jäkla sjuk efter Elitloppet. Så här i efterhand var det kanske bra att han inte kvalade in till finalen den gången, det är som jag sagt förut att det finns en mening med allt. Han hostade rejält efter Elitloppet och sedan blev han tjock i alla benen; det tog nog tre, fyra månader innan det gav med sig helt. Men nu har han tränat på en tid och det känns att det är den gamle ”Fanucci” igen. Det känns skitspännande med honom inför den här säsongen, också med tanke på att det inte blev något alls av förra året för hans del, även fast han var femma och sexa i de största loppen i Paris. Som sagt, han känns riktigt på gång och han kommer få en riktigt bra säsong.

När startar han nästa gång?
– Det är nog lite som med mina andra hästar, även om nog kommer ut lite före Francesco Zet i alla fall. Han har ju inte startat på länge, men har varit redo länge. Vi väntar på de fina banorna så att vi kan börja köra lite skarpare i jobben.

Vilka förhoppningar och mål har du inför säsongen?
– Han har ju redan vunnit Elitloppet, så det målet behöver han ju inte ha…Det viktiga är att få tillbaka honom där han varit och då tror jag säkert att han kommer vara med i några av de största loppen under året. Jag tror att han kommer hitta tillbaka till sitt gamla jag och hästen kändes som en retad tiger i ett jobb jag körde nyligen, han är riktigt på gång nu.

Skapad: 2024-03-20