Sofia tror på en ljus tid i Frankrike

 

Axevallatränaren Sofia Aronsson ville testa sjuårige valacken Unico Broline i Paris.
Skulle underlaget passa på Vincennes, hur skulle det gå i den omtalade uppförsbacken och skulle hästen verkligen klara att resa så pass långt för att tävla?
Examensprovet på Vincennes under söndagseftermiddagen kunde inte ha sluta på ett bättre sätt.
Valacken vann utan prut efter en offensiv av Björn Goop som körde hästen för första gången. Lätt vunnet och drygt 320 000 kronor in på kontot.
Unico Broline som tog åtta segrar på 15 starter under fjolåret och sprang rakt upp i gulddivisionen har inte alls varit lika framträdande i år. Söndagens seger var hästens andra i tolfte starten.
– Det var ju som ett litet test och det klarade han verkligen, han som inte rest längre än till Jägersro och Solvalla i hela sitt liv. Jag har många hästar att jämföra med som inte alls haft samma kvaliteter som Unico men ändå tjänat väldigt mycket pengar i Frankrike. Så nu hoppas vi och tror att vi kommer att ha det jäkligt kul med honom där nere, säger Sofia Aronsson i hästbussen på väg hem till Sverige igen under måndagen.

Under sina sammanlagt nio år i Frankrike hyrde Sofia Aronsson in sig en del hos Ulf Nordin på en gård i Formerie. Unico Broline fick ladda på samma gård i tre dagar innan söndagens lopp.
Att döma av hur hästen tävlade blir det fler vändor till gården i vinter och om allt går bra även i vår.
Aronsson vill ge sjuåringen chansen i Frankrike nu.
– Unico är så pass bra att han duger under vintermeetinget men det ska också bli kul när Angers, Caen och Cabourg alla de banorna öppnar, säger tränaren.
På söndagen fick hästen gå barfota runt om som han brukar. Sofia Aronsson beskriver Vincennes som en bomullsbana.
– Det är ju som att springa på bomull där nere jämfört med de svenska banorna på vintern. I stället för att dra runt med brodd på de hårda svenska får han springa barfota på Vincennes och det syntes inte ens att han hade tävlat på fötterna efter loppet!

 

Efter ett stopp i Holland natten mot måndagen väntas hästbussen med stjärnan vara hemma igen måndag kväll. Sedan väntar en träningsmånad i Sverige innan nästa resa till Frankrike.
Lördagen 16 december finns ett lopp på Vincennes liknande söndagens över 2100 meter med bilstart. Valacken har nu 3,5 miljoner på bankboken och står enligt tränaren perfekt inne i loppet då.
– I Frankrike har de olika gulddivisioner kan man säga och man behöver inte alltid möta de bästa som i Sverige då han under sommaren ställs mot Francesco Zet och gänget. Det passar bättre så här. Han har gjort bra lopp utan att vinna i år men var trots allt lite trög att få igång den här säsongen. Men det största problemet har varit att jag haft ett ganska dåligt år med problem med virus i stallet och så vidare. Nu hoppas jag att vi kan se framåt inte minst med den här. Hästar som trivs att springa på Vincennes och vara där och härdas brukar kunna utvecklas ett snäpp till, säger Sofia Aronsson.

 

 

Skapad: 2023-11-20