Francesco Zet vann Svenskt Trav-Kriterium

Totalt överlägsen.
Francesco Zet utklassade konkurrenterna i Svenskt Travkriterium.
- Han kommer att bli topp tre av alla vi haft hittills, konstaterade Daniel Redén om hästen som visade alla kvalitéer man kan vänta sig av en kommande världsartist.

500 meter från mål såg årets upplaga av landet största treåringslopp ut som en vidöppen historia. Tolv hästar, jämnt fördelade i tre spår inom 20 meter.
Ut ur slutsvängen fanns det bara en häst på banan.
Francesco Zet närmast joggade ifrån landets bästa treåringar i en uppvisning som visade att svensk travsport kan ha en ny superstjärna i vardande.
- Maharajah var väldigt överlägsen när han vann, men den här var…, avbröt sig körande Örjan Kihlström utan att utveckla sitt resonemang närmare.
Klart var i alla fall att även landet vinstrikaste kusk under 2000-talet verkade sällsynt imponerad av vad han fick uppleva i sulkyn i Svenskt Travkriterium 2021.
Francesco Zet hade inför loppet utmärkt sig minst lika mycket med sitt speciella psyke som sin kapacitet.
Plötsliga stopp mitt i loppen, följt av smått otroliga avslutningar hade visat något annorlunda.
Spelarkollektivet kom fram till att han var bäst i fältet och det visade sig vara rätt, med råge.
När Kihlström släppte av över upploppet försvann Francesco Zet ifrån sina motståndare på att sätt som sällan skådats i dylika sammanhang.
- I sista sväng trodde han att det var klart, men när jag bad honom att öka så gjorde han det, förklarade Kihlström sedan han brisat ifrån sina konkurrenter.

Att hästen fortsatte att springa i full fart en bra bit efter mål, trots en segertid på 1,12,7/2 640 meter autostart, minskade verkligen inte intrycket att det finns något alldeles extra inombords hos Francesco Zet.
- Det var första gången vi ryckte tussarna på honom, och han blev väldigt pigg efteråt. Daniel är en fantastisk tränare, han visste precis vad han skulle göra för att hästen skulle veta att han var på jobbet idag, fortsatte Kihlström med en ton som lät sällsynt imponerad.
Det var även Daniel Redén som, även om man räknar bort Propulsion, har en enastående flora av topphästar på sitt cv. Att Fransesco Boko har förutsättningarna att komma att räknas bland de allra främsta verkar det inte råda något tvivel om.
- Jag sa till några få personer i veckan att han kommer att bli topp tre av alla vi haft hittills. Han är där och petar, det är en fruktansvärd häst. Jag körde ett tufft jobb förra veckan och han bara lämnade Born Unicorn med 30 meter, det är fantastiskt. Det här betyder att vi jobbar på något väldigt, väldigt bra och att uppfödningen visat sig väldigt stark, fortsatte Redén som köpte in mamman Shaqline från USA och betäckte med delägde unghästfantomen Father Patrick i ännu ett fenomenalt framgångsrikt ”hemmabygge”.

Fyra miljoner kronor blev belöningen för Francesco Zet och hälften gick till Peter Untersteiner-tränade tvåan Global Cashflow som vann klungspurten för Ulf Ohlsson.
Svante Båths Mellby Jinx knep svensk travsports högst värderade bronsmedalj värd en miljon kronor knappt före Indy Rock.
Hanna Olofssons uppstickare Hennesi Walk slutade femma medan danske Dowhatyoudodowell reparerade en tidig galopp till sista prispengen.
Men minnet av Svenskt Travkriterium 2021 handlar bara om en häst.
En häst som klev upp på tronen bland landets treåringar och har alla förutsättningar att bli något långt utöver den vanliga – Francesco Zet.

Skapad: 2021-09-25