Jag tror att Lionel vinna igen på söndag

Göran Antonsens Lionel är hästen som alltid kommer igen.
Efter en liten svacka satte han den norska eliten på plats och vann Norsk Mästerskap i slutet av juli.
- Han var grymt bra och känns så pass fin att jag tror att vi kan vinna igen på söndag, säger norrmannen.

Lionel har förändrat livet för Göran Antonsen och hans familj. Den bildsköne fuxen har hittills sprungit in drygt 16 miljoner kronor och vunnit mängder av storlopp.
- Han har betytt jättemycket för oss och vi har kunnat bygga upp gården som vi vill och sedan har jag fått uppleva saker som de flesta bara kan drömma om, säger Göran Antonsen.
Lionel inledde karriären som en ”vanlig” häst. Det stora genombrottet kom när Göran Antonsen valde att skicka ner honom till Frankrike och Fabrice Souloy 2015.
Lionel segrade i 9 av 15 starter däribland i stora lopp som Prix d'Été, Prix de Provence och Prix Ténor de Baune. Framgångarna fortsatte även 2016 med segrar i bland annat Prix de Paris och Prix de l'Atlantique. Lionel startade i Prix d'Amerique tre gånger i rad 2017-2019 och slutade trea som bäst. Efter att Fabrice Souloy varit inblandad i en uppmärksammad dopningskandal under hösten 2016, då han blivit fälld för att ha dopat hästar flyttades Lionel till Daniel Redén.
- Det var en jobbig tid och som tur vad tog Daniel Redén emot hästen i träning vilket jag är väldigt tacksam för.
Lionel fortsatte att leverera och tillsammans med Göran i sulkyn vann dom Olympiatravet 2017 tillsammans.
- Det är min största seger i karriären. Min bäste vän och delägare till Lionel Kjell Arne Ness förlorade kampen mot cancern bara tre veckor innan loppet och det var väldigt känslosamt och jag tänker på det ganska ofta. Vi vann även ett försök till Elitloppet 2018 och det var en oförglömlig upplevelse och i finalen slutade vi femma.

Efter ytterligare framgångar hos Redén valde Göran att ta hem Lionel och sedan två år tillbaka så huserar duon i snabbloppen i Norge.
- Det har varit blandade framgångar. Lionel fick prova på avel och det visade sig att han hade svårt att både tjänstgöra som avelshingst och tävla samtidigt och han tävlade ojämnt. Han har även haft lite problem med virus och det tog tid innan vi hittade det.
På slutet har elvaåringen hittat formen igen och var riktigt bra när han vann Norsk Mästerskap slutet av juli.
- Han var riktigt bra och visade lite av sina gamla takter och det var en skön känsla. Det var tredje gången han blev norsk mästare och det värdesätter jag högt.
På söndag startar Lionel på V75® då Bjerke bjuder på en fullmatad omgång med Norges bästa hästar och talanger på plats.
- Lionel bör väl vara med och slåss om segern igen, det tror och hoppas jag i alla fall. Hästen känns jättefin och har ett bra spår. Jag kommer inte att göra några ändringar, det blir barfota, amerikansk vagn och blinkers.
Det är inte bara Lionel som startar i V75® på söndag. 12 La Moss (V75-7) jagar segern i det norska derbyt.
- Det är en jättefin fyraåring som är under kraftig utveckling. Han gick bra i kvalet och känns fin i träningen. Nu har vi ett dåligt spår och mina segerförhoppningar är väl inte så höga. Jag hoppas att det blir ett högt tempo och i så fall så bör La Moss plocka många till slut då han alltid går in i mål. Jag ändrar inget på utrustningen här heller, han tävlar barfota runt om med en vanlig vagn och ett norskt huvudlag.

Skapad: 2021-09-09