Han känns oförskämt fin

Han vann Svenskt Mästerskap i imponerande stil på nytt svenskt rekord.
Very Kronos har skött sig galant på slutet men tränaren Svante Båth ropar inte hej ännu inför lördagens start i Müllers Memorial.
– Det är små steg åt rätt håll och hästen känns oförskämt fin. Jag förlorar gärna bara han får vara med och tävla. Och får han det är vinstchansen god, säger Båth.

Det är dubbeljackpot i V75® på lördag där en ensam vinnare kan ta hem 72 miljoner kronor, enbart på sju rätt. I en rysligt intressant omgång hittar vi dagens sportsliga clou i den avslutande avdelningen. Det handlar om det anrika storloppet Müllers Memorial för guldhästarna över 2640 meter. Den nyblivne svenske mästaren Very Kronos är tillbaka efter den våldsamma prestationen på Åby senast. Han drog i ett stenhårt tempo loppet igenom till en lätt seger och kom i mål på nya svenska rekordet 1.11,6/2640a.
– 7 Very Kronos (V75-7) var otroligt bra och jag var jätte- jättenöjd med hästen. Han har ju alltid gjort mig lite nervös men har ju peppar, peppar blivit bättre och bättre på att sköta sig. Hoppas att han fortsätter att mogna på sig, säger Svante Båth.
Vi når Solvalla-tränaren under måndagskvällen då han håller till i köket och är i full gång med att laga till middagen.
– Men idag blir det måndagsmat. Köttbullar och pasta, säger Svante som annars är lite av en gourmet.
Hur har Very Kronos tagit SM-loppet och känts i träningen efteråt?
– Han tog loppet helt perfekt. Först fick han vila på söndagen och när Mia (skötaren och tillika fru Båth, reds.anm.) sen åkte ut med honom under måndagen tyckte hon att hästen kändes oförskämt fin. Så trots att han startade vecka efter vecka så har han tagit det väldigt bra.

Very Kronos är känd för att ha varit förrädisk av sig tidigare och galopperna har kommit helt plötsligt ibland utan något att skylla på. Men nu kanske det är så att stjärnan håller på att stabilisera sig. Det har ”bara” blivit en galopp på de fem senaste starterna och tre på de tio senaste. Men trots det vågar tränare Båth inte ropa hej ännu.
– Det är små steg åt rätt håll och han har skött sig helt perfekt på slutet. I träningen har han alltid skött sig bra och där är han inte duktig på att galoppera, utan tvärtom.
Att du håller hästen väldigt högt är solklart, men hur sätter du in honom bland alla dina tidigare kanoner som du har tränat?
– Han har ju en skyhög kapacitet och tillhör absolut toppskiktet. Men jag kan inte säga att han är den bästa ännu. Malabar Circle Ås var en underbar häst och Staro Showbiz en ultratalang. Express Lavec krossade allt innan han fick hjärtfel redan som fyraåring. Så jag kan räkna upp många men helt klart är han en av de bästa, säger Svante.

På lördag är det dags igen för Very Kronos som får bära favoritskapet i Müllers Memorial på Jägersro med 400 000 kronor till vinnaren. Han körs som vanligt av Erik Adielsson och startar från bricka sju bakom bilen.
– Spåret är långt ut men samtidigt ska jag inte klaga. Jag har sagt tidigare att med den här hästen förlorar jag gärna bara jag får vara med och tävla. Och får jag vara med så har han vinstchans, även om jag har förståelse för att det blir ett tufft lopp.
– Det ser väl ut som att han kan få gå utvändigt om Cyber Lane. Men samtidigt ska jag inte spekulera i det. Det finns en anledning till att jag inte kör själv och överlåter det taktiska till Erik. Vi gör inga ändringar utan barfota runt om igen, säger Båth.

Du har även Gazoline Mearas till start i V75-1 från spår tre. Chanserna där?
– 3 Gazoline Mearas (V75-1)
är kapabel och har börjat sköta sig bra nu. Han var bra på Valla näst senast när han vann och även duktig senast som tvåa. Det var inte mycket att säga om. Nu är det första gången över 1600 meter och det är lite för att han har varit lite stökig från början tidigare och det är därför vi har valt andra distanser. Men han kan öppna rätt så bra och läget är perfekt. Jag tycker att hästen ska med på en bong och kanske att vi sätter helstängt på honom nu när det är kort distans. Han gick med halsvstängt tidigare över lång distans. Barfota runt om igen.

Skapad: 2020-10-27