Ingen av Båths hästar känns riktigt het

Svante Båth trycker ofta till när han tror på sina hästar och brukar hålla en rätt sund nivå i förhandstipsen som tränare.
Inför omgången i Rättvik på lördag skäms han för sina som han tycker ”tråkiga uttalanden”.
Båth tar inte ens in luft med topphästen Bythebook i Sommartravets final.
- Hästarna är i bra form men lägen och annat gör att ingen känns riktigt het.

Rättvikstravets V75®-omgång med finalen av Sommartravet markerar att den varma årstiden snart är över.
Många av de framgångsrika hästarna på V75 under juli månad är inte med i finalen, V75-7.  
Daniel Redéns Vae Victis Club, Björn Goops Guillaume Boko, Mattias Djuses Racing Brodda och Gävletränaren Gävletränaren Kristofer Janssons Raja Ribb är dock några exempel på fina hästar som är med och slåss om förstapriset 300 000 kronor.
Längst bak i 15-hästarsfältet med 40 meters tillägg hittar vi Svante Båths tredubble miljonär Bythebook. Fyraåringen vann ett uttagningslopp till Sprintermästaren i början av juli och kan vara loppets mest kapabla häst.
Bythebook har sällan fått prova på att stå med tillägg och kliva på i spåren.
Svante Båth vill testa just det upplägget med hästen som han tror är bäst över sprint.
- Det här blir en ny erfarenhet. Några av delägarna ville gå till ett annat lopp men jag kände att jag gärna ville låta hästen testa bakifrån och gärna över den här distansen som ett led i matchningen. Sedan är det ju jättetrevligt med ett bra förstapris också, säger Svante Båth.
Solvallatränaren förtydligar att körande Erik Adielsson inte kommer att offra Bythebook för att komma först.
- Vi kommer inte att offra hästen om det ”pullas upp” (tempot blir lågt). Bythebook ska köras i ryggar så länge som möjligt och köras till slut. Då hoppas jag att vi har lite tur och att det blir rätt tempo och att vi kan fälla så många som möjligt. För han kan normalt flytta på sig rätt bra en bit med lite väntan.

 

Bythebook vann sin uttagning till Sprintermästaren i Halmstad från ledningen. I finalen var intresserad av ledningen med Usain Töll och Erik Adielsson tvingades öppna första halvvarvet på 1.06,6 för att försvara sig. Bythebook slutade sexa.
- Det kändes jättebra i försöket…och väldigt onödigt efter finalen. Har man någon tempobedömning förstår man ju att det är kört för alla parter när det går så där fort en så där lång bit av upploppet. Men så blev det i alla fall.

 

Efter starten i Rättvik får hästen ta sats mot derbyuttagningarna på Jägersro.
Bythebook vann Svensk Uppfödningslöpning över 1640 meter och visade sig gångbar i Sprintermästaren. Man kan undra om det är kort distans eller lördagens 2640 meter som är hästens bästa.
- Han ligger nästan aldrig på och därför tror jag att 2640 meter inte är något problem. Men han är ju så kusligt startsnabb och 1600 meter är klart hans paradgren.
På lördag blir det som sagt ett avvaktande lopp för Bythebook?
- Han är ju ganska snabb en bit men vi kör det lite grand med tanke på nästa lopp helt enkelt. Det här loppet…helhetsbilden är viktigare än resultatet. Inget extra i utrustningsväg heller utan det blir skor runt om och en vanlig vagn.
Det blev fyra segrar till stallet i Visby i torsdags. Vad säger du om stallets form?
- Den är helt okej tycker jag, stallformen är inte att klaga på.
Av dina fyra övriga hästar på V75 blev det bakspår med tre. Om vi börjar med Esprit Sisu (V75-3) som fick ett tionde igen över kort distans i gulddivisionen. I lördags kördes han invändigt och spurtade till tredjeplatsen
- Esprit Sisu svarade för ett jättebra upplopp igen. Han har levererat nästan varje gång, Men i guld måste vi ju ha lite hjälp. Men har vi lite stolpe in dyker han upp där framme.
Global Wizard lottades till tolftespåret i brons (V75-2), senast drogs hästen bakåt efter en resa invändigt i Östersund. Chansen?
- Jag tycker att kusken tog helt rätt beslut in i första sväng som tog tredje invändigt. Men det blev en nitlott och vi hade en helt obrukad häst i mål. Nu har vi spår tolv och måste ha jättetur på vägen. Normalt sett är vi bortlottade och får nöja oss med något mindre.
Adriatic Kronos var bra i comebacken efter sin halsinfektion i maj. Den här var jättebra i torsdags i Visby där han var överlägsen efter ett lopp utvändigt ledaren. Ett niondespår nu bakom bilen i lägsta klassen.
- Vi tränade honom ganska rejält för jag tycker att han lätt skulle kunna höja sig några nivåer så bra som han är i grunden. Men jag har inte riktigt fått ut det jag trott. I Visby var det ett klart fall framåt. 2640 meter är inte någon fördel men han klarar av det. Så med lite tempo på loppet är han med och slåss där framme. Han står bra inne i klassen. Bastian Boom fick spår ett i samma lopp. Han är rätt startsnabb men distansen är nog ingen fördel. Läge för att kunna smyga med. Bra i Årjäng så formen på honom är nog rätt så bra. Men över den här distansen måste vi ha rejält med tur.
Så vilken är stallets bästa chans på lördag egentligen? Idel formdjur men du ligger lågt.
- Det vete fasen…men jag har många platschanser. Det är tråkigt att säga det men jag tycker ingen av mina känns riktigt het på lördag.

 

Skapad: 2020-07-27