Vitruvio flög fram till seger

Vid upploppets början låg han fortfarande sist.
Sedan small det bara till i en enorm avslutning.
Vitruvio flög fram till en ny storloppsseger när han tog hem Ulf Thoresen Grand International för Jorma Kontio.
– Hästen var fantastisk. En av de fem bästa hästar jag har kört, berömde segerkusken.

Scenariot var nästan detsamma som i Oslo Grand Prix för en månad sedan. Då spurtade Vitruvio ursinnigt till en imponerande triumf för Jorma Kontio.
I söndagens storlopp i Jarlsberg, som avslutade V75-omgången, låg Vitruvio fortfarande sist när hästarna svängde in på upploppet. Men sedan kom Vitruvio flygande längst ut i banan för Jorma Kontio. Den italienska hästen, som tränas av Alessandro Gocciadoro, svarade återigen för en fenomenal uppvisning i en rykande spurt. Förstapriset var 750 000 norska kronor och segertiden 1.10,7/2100a. Jorma Kontio trodde att loppet var kört för hans del i slutkurvan.
– Jag trodde bara att vi kunde få pengar trehundra kvar. Vi fick köra i fjärdespår och hade jättelångt fram. Men hästen var fantastisk. Han har en jättestor motor och är en av de fem bästa hästarna jag har kört, sa Jorma Kontio som återigen fick hoppa in som kusk istället för avstängde Alessandro Gocciadoro.

 

Det var hårt tempo i loppet vilket såklart gynnade hästarna som satt en bit ner i fältet. Racing Mange blixtrade till ledningen för Joakim Lövgren och inledde med 1.07,6 första femhundra metrarna och varvade efter 1.11,5. I rygg på ledaren satt Ringostarr Treb och när Pietro Gubellini sände fram Voltaire Gifont utvändigt om ledaren fick Makethemark en perfekt resa i andra par utvändigt. Ulf Ohlsson attackerade via tredjespår i slutkurvan med Makethemark och kopplade greppet mitt på upploppet. Han höll starkt som tvåa men var utan chans att svara Vitruvio den sista biten.

 

I V75-inledningen som var ett stayerlopp över 3100 meter var hårt betrodda Juan bara starkast och bäst för Joakim Lövgren. Efter en strulig start rundade han hela fältet från 20 meters tillägg och kom fram som tredje häst in i slutkurvan. Ledande C Nu Gilbak hade fått bestämma i ett lugnt tempo i täten och fick en hårt attackerande Norma B. över sig dryga halvvarvet kvar. Lövgren styrde ut Juan till attack över upploppet som kopplade ett säkert grepp den sista biten.
– Han går i passgång när man voltar med honom och stressar man inte honom så hittar han rätt, det var som vanligt. Jag litade på att jag hade en stark häst och han löste det bra. Han har bra kapacitet och ett stort hjärta. En jättefin häst att jobba med, sa Joakim Lövgren.

 

Megafavoriten Zaire Wise As föll tungt i den andra V75-avdelningen. Efter en tuff inledning i tredjespår runt första kurvan kostade det 1.09,2 första femhundra för att komma till ledningen och hästen blev sedan het och låg på hårt i täten. Första varvet passerades efter 1.11 och Zaire Wise As var mör när upploppet nalkades. Bäst spurtkrut hade I Am The Tiger för Rune Wiig som vann säkert före Faust Boko som sköt till invändigt den sista biten.

Det blev skräll även i V75-3 när Frode Hamre serverade sin M.S.Triple J. en perfekt resa i rygg på ledaren och när luckan kom perfekt in på upploppet tackade hästen för det genom att spurta förbi en tapper Moveslikejagger.
Hamre vann även V75-5 med egentränade Velvatter som bara var bäst efter en resa utvändigt om ledaren. En imponerande insats på tiden 1.12,2/1609a.
Digital Bronze har minst sagt en egen stil och en speciell aktion. Men flytta på sig kan han och efter att ha susat direkt till ledningen kom favoriten Credicone fram utvändigt efter ett halvvarv. Men den sistnämnde var tidigt slagen och Digital Bronze ryckte undan in på upploppet. Långt ut i banan kom Forza Rapida och Vincent flygandes och höll sånär på att hinna fram, men mållinjen räddade Digital Bronze.
I Anders Jahres Pokallöp, med 200 000 kronor i förstapris, blev det seger för Volnik du Kras, tränad av Alessandro Gocciadoro och körd av Pietro Gubellini. Han forcerades till ledningen efter ett halvvarv via 1.09,6 och varvade på 1.12,5. Över upploppet höll hästen säkert undan efter en ful drivning av den italienske kusken

Skapad: 2019-07-07