Who’s Whos årsdebut dröjer

Det kommer att dröja innan vi får se derbyvinnaren Who’s Who tävla igen.
Tränaren Pasi Aikio vill hålla dörren öppen för Prix d’Amerique och årsdebuten skjuts till framåt juni-juli.
- Vi kommer nog att bli sugna att ta ut honom tidigare - men vi måste hålla oss till planen.

Derbyvinnaren Who’s Who utsågs till Årets fyraåring på den nationella hästgalan i Stockholm förra helgen och intresset är förstås på topp för hästen.
Men trots att hästen är pigg och kry blir det ingen tidig vårstart. Först någon gång efter midsommar är årsdebuten inplanerad för en av landets hetaste travare.
- För dagen tränar han mest styrketräning och springer väldigt lite. Men nu ska vi börja trappa upp och köra lite farter med honom, säger tränaren Pasi Aikio som tänker sig en upptrappning modell längre.
Det stora målet för året är femåringsloppet Jubileumspokalen på Solvalla i augusti. Stallet blickar också mot nästa vinter med Prix d’Amerique som dröm-målet.
- Prix d’Amerique är det stora målet, absolut. Men först måste han visa under sommaren och hösten att han har tagit kliv framåt i utvecklingen. Då kommer han att duga alldeles utmärkt där.

Jubileumspokalen på Solvalla under sensommaren blir ett bra delmål.
- Vi har ju långsiktiga mål och vintermeetinget på Vincennes är förstås den stora drömmen. Största målet för i år är Jubileumspokalen och det går ju inte förrän i augusti. Jag kommer att förbereda honom noggrant inför det och inte stressa med att starta förrän framåt juni-juli. Han kommer inte årsdebutera förrän då. Planen är att han ska göra två eller tre lopp innan, säger Solvallatränaren.

Vintern för Who’s Who inleddes med vila efter en höst med både Svenskt Travderby och senare Europaderbyt. Efter två månader började hästen styrketränas.
- Derbyt var en stor grej. Bara att vi var med där är stort. Sen att vi fick vinna var förstås helt fantastiskt. Men Prix d’Amerique är ju världens svåraste lopp att vinna. Bara att vara med där skulle vara fruktansvärt stort. Men det är klart att drömmen finns att han ska stoppa nosen först också.
Pasi Aikio medger att det känns svårt att vara så snål med sig själv och travpubliken och inte starta guldklimpen.
- Nu när våren kommer och man ser fina hästar starta - ja, då blir man väldigt otålig. Det är som att sitta i en Ferrari inne i stan och bara få köra på ettans växel och inte gasa på. Man blir väldigt sugen, men vi får försöka hålla oss till planen.

Skapad: 2019-02-15