Avlivade efter att ha druckit från en förorenad bäck

Två hästar har fått avlivas efter att ha druckit ur en förorenad bäck i Norge.
Sammanlagt fem hästar blev sjuka för norske travamatören och uppfödaren John Ragnvald Ness som miste sin stjärna Ness Tjo Edel, tvåa i Derbystoet i Östersund i somras.

Amatörtränaren John Ragnvald Ness i Sand norr om Stavanger, har haft sjuka hästar hemma på gården.
Fyraåriga stoet Ness Tjo Edel och en tvååring fick kolikliknande symptom vilket ledde till att det inte fanns någon annan råd än att avliva hästarna.
En bäck på gården misstänktes vara förorenad och på fredagen berättade norska facktidningen Trav og Galopp-Nytt att John Ragnvald Ness fått svar på prover som analysterats.
Hästarna har förgiftats av tungmetaller.
- Det var extrema mängder tungmetaller i de prov vi tog, både blod-, lever- och njurprover. Hästarna har förmodligen fått i sig det när de druckit ur en bäck som rinner längst kanten på gården, säger John Ragnvald Ness till Trav og Galopp-Nytt.
Bäcken har stängts av och nu ska det utredas hur vattnet kunde bli förorenat.
- Det måste ha kommit plötsligt, eftersom hästar har varit på gården i många år, säger Ness vars tre hästar som insjuknat uppges vara på bättringsvägen.
Ness Tjo Edel som fick sätta livet till, slutade tvåa i Derbystoet i Östersund där norskan gav svenska favoriten Stjärnblomster med Örjan Kihlström i sulkyn en kamp till mållinjen från positionen utvändigt ledaren.

Skapad: 2019-01-18