Jag tror att hon är bättre än Zahara

Förra året fick han se Zahara Goj förlora med en läpp.
På lördag kan Sten O Jansson ta revansch i E3 med Sunwapta Goj.
- Jag tror att hon är bättre än Zahara, säger Visbytränaren.

Sten O Jansson är en exceptionellt skicklig unghästtränare. Att han i jämförelse med de stora travstallen har ett ytterst begränsat hästmaterial att arbeta med spelar ingen roll. År efter år tar han fram hästar som räcker i de stora sammanhangen. I fjol tampades hans duo Super Nice och Zahara Goj i de stora treåringsloppen. I år har deras kullsyster Kinnona Goj vunnit fyra av fem lopp och på lördag kan treåriga Sunwapta Goj (V75-2) ta hem den korta upplagan av E3 på Romme.
- Jag har väl turen att få tag på bra hästar till rimliga priser. Jag köper ofta på Gotland och det har man hört i alla år att det är bra hästfolk och uppfödning på Gotland. Sedan är det inte svårt att träna häst. Det är bara att gå upp tidigt på morgonen och jobba hela dagen. Det är hårt arbete som ligger bakom, säger Sten O Jansson.
Tidigare har han haft ett större stall men numera håller Sten O Jansson antalet hästar på träningslistan nere. Sju är de till antalet i dagsläget och det lilla stallet är en av orsakerna till att hästarna blir så bra.
- Så är det absolut. Nu kan jag och min fru Ingela ha koll på varje häst och se vad den individen behöver och träna varje häst väldigt individuellt.
Med tanke på framgångarna, är det inte många hästägare som vill att du ska träna deras hästar?
- Jo, men jag har ju telefonsvarare och behöver inte svara, säger Jansson med ett skratt och syftar på att intervjun kom till stånd först efter att förfrågan skickats via sms enligt de direktiv som ges på hans telefonsvarare.
- Dessutom har jag gjort ganska tydligt att jag inte tar emot andras hästar. Jag har bara hästar åt några gamla kunder och hästar som vi äger eller deläger själva.

Sunwapta Goj ägs av Stens fru Ingela och uppfödaren Gunilla Olofsson, vars initialer tillsammans med maken Johnnys bildar ”Goj”. Stoet har tagit fyra segrar, en andra- och en tredjeplats på sex starter och hon imponerade när hon senast vann sitt uttagningslopp till E3 från positionen utvändigt om ledaren.
- Det är en ganska komplett häst tycker jag. Framför allt är hon lugn och sansad i loppen. Hon har aldrig hetsat upp sig och legat på utan är snarare lat och bekväm. Hon har både talang och fysik, säger Sten O Jansson och fortsätter.
- Jag har haft några efter den hingsten (Sahara Dynamite) och de är väldigt lika varandra. Zahara Goj är också en ganska komplett häst med styrka, fin teknik, startsnabbhet och speed. Men Zahara har till skillnad från Sunwapta lite lätt för att bli hetsig och göra av med krafter i onödan. Jag tror att Sunwapta är en bättre häst än Zahara, i alla fall om hon får utvecklas fullt ut utan problem.
Det är stora ord med tanke på att Zahara Goj är etablerad i kulltoppen (startar i uttagningslopp till Derbystoet på onsdag) och ståtar med närmare två miljoner kronor på vinstkontot. Men den där riktigt stora segern har hon bara kommit snubblande nära. För precis ett år sedan blev hon målfotoslagen i den korta E3-finalen.
- Nu vill jag ha revansch! Det är alltid förargligt att förlora och särskilt när det var som förra året med bara någon centimeter.

Vad säger du om Sunwapta Gojs uttagningslopp och hur har hon tagit det?
- Jag blev inte förvånad över att hon vann och inte på sättet hon vann heller. Enligt Claes (Sjöström) var hon inte heller tom i mål.
Hur verkar allt inför finalen?
- Hon känns bra tycker jag, till och med som att hon har gått framåt ett snäpp till. Det borde hon göra i och med att hon inte har gjort så många starter.
Spår två i finalen, hur går tankarna?
- Det är första gången hon har ett bra spår och hon borde kunna få en bra resa. Ett litet problem är kanske att den innanför inte är så startsnabb. Då är man lite utelämnad för man vill inte hamna på innerspår. Utanför finns det några ganska startsnabba. Min känsla är att hon också är det men det brukar inte vara den som rusar till ledningen som vinner de här loppen. Allt som allt har jag en bra känsla och tror mycket på henne.

Skapad: 2017-08-17