På söndag hejar Sarah Bäckman på kompisen

I ungdomsåren kunde de ta taxi i nöjesnatten ut till Solvalla och sätta sig först i kön till Elitloppet. På söndag hejar Sarah Bäckman på kompisen Sabine Kagebrant. Kompisen har häst i Elitloppet och kan vinna med stoet Joviality. – Vi köpte en trumma och sov utanför grindarna för att springa in och ta de bästa platserna och så där höll vi på i många år. Jag kan nästan inte fatta att Sabine är med på söndag! 

Kompisar har de varit sedan gymnasiet på travskolan Wången. 
Jobb i travstall i olika delar av världen gjorde det svårare att träffas men till Elitloppet skulle de varje år för att festa och kolla på hästarna.

Sarah Bäckman född och uppvuxen i Umeå hann med 22 raka elitloppshelger på plats med start som 13-åring innan sviten bröts 2019. Coronapandemin och barnafödande kom emellan. Sedan nio år bor hon i Danmark och driver i dag travstall med sambon Jeppe Juel i i Vindblæs, några mil från Ålborg.

2020 födde hon sonen Louie och travresor för nöjes skull är satt lite på vänt. På facebook lade Sarah Bäckman i veckan ut en bild på sig och kompisen Sabine Kagebrant. Ett repriserat inlägg från en kall majnatt 2010. Två kompisar i toppluvor.
– Först i kön, löd meddelandet i maj 2010.

Sarah hälsar till sin favorit Sabine Kagebrant. 
”Så många gånger som vi suttit där först i kön utanför grindarna sista helgen i maj (när du inte har varit för trött så klart) Och på söndag är du själv med i loppets lopp! Hejar på er allt jag kan” skriver hon."Taxi ut från Stureplan"

Joviality, en av världens bästa hästar, tränad av Sabine Kagebrant och körd av Erik Adielsson, startar i det första av två försök till Elitloppet på söndag. Joviality måste vara bland de fyra första i mål med för att ta sig till finalen som startar klockan 17:45.
Några ur Sarah Bäckmans gäng kommer att sitta på den klassiska E-läktaren och heja. 

Själv är Sarah hemma även denna elitloppshelg. 
– Det har som tunnats ut lite grand i gänget nu när vi är äldre. Men jag siktar så klart på att göra comeback nästa år. Det känns konstigt att inte vara på plats just det här året. Det här var heligt en gång i tiden. Vi hade trumma och stora flaggor som vi sydde ny text på varje år. Det var Sabine och jag. Cecilia Kristoffersson är en annan som alltid var med och många andra. Ofta tog vi en taxi direkt från Stureplan eller var vi nu var, direkt ut och hade förberett med filtar på stallbacken som vi kunde sova i. Så vi var kanske inte alltid i det bästa skicket, ha ha! Storasyrran Åsa och hennes kompisar var ju alltid med också i gänget. Så de var ju de vuxna, ansvarsfulla på den tiden och styrde upp en del, säger Sarah Bäckman.

– Trots att vi sällan har bott i samma länder på många år så finns ju telefon och vi pratar en del. Stall Courant har en häst i träning hos oss också som ska debutera för oss i dag (fredag). Det är stort det här med Sabine och jag är så klart jättestolt att det går så bra för henne. Det är travfritt i Danmark i helgen så det blir två dagar av grillning och trav framför tv:n, säger Sarah.

Skapad: 2024-05-25