Månlykke A.M. var fantastiskt bra

Kallblodskungen är svensk.
Månlykke A.M. avväpnade det norska landslaget i Unionskampen.
- Det här var fantastiskt bra, det är nästan så att jag är lite rörd, sade tränaren Gunnar Melander.

Obesegrade supertalangen Brenne Borken, elitkampsvinnaren Tangen Bork och regerande mästaren Stumne Fyr.
Norge ställde upp sitt absolut främsta tänkbara lag i den årliga kallblodskampen på Färjestad.
Men ingen kunde stoppa Månlykke A.M (se bild).
För andra gången i karriären hade Gunnar Melander tagit av skorna på sin nu tioårige gunstling.
Det fungerade utmärkt och lägg därtill att Magnus A Djuse lyckades perfekt med styrningen så var norrmännen chanslösa när ekipaget kastade loss över upploppet.
- Han var jättefin och är otroligt bra form för dagen, kanonfin. Det gick väldigt fort genom svängen och vi fick grepp redan när vi kom in på upploppet. Han avgjorde väldigt enkelt, det gällde bara att hålla honom skärpt, han är lite bekväm av sig och kan slå av på takten när han kopplat greppet, förklarade Djuse som smög sig fram i perfekta ryggar efter att ha blivit överflyglad från innerspår bakom startbilen.
77-årige Gunnar Melander håller rekordet som den äldste kusken som vunnit på V75, men tycks nu ha pensionerat sig i sulkyn i de allra största sammanhangen – och hade bara lovord om sin 53 år yngre ersättare.
- Vi har verkligen toppat laget i år, vi vill ju vara bäst så då har vi bästa kusken. Han är lugn och passar perfekt på våra hästar som är snälla och fina. Jag känner mig lugn när jag står vid sidan, helt lugn. Det började när pojken Micael började köra, då fick man öva sig på det. Det var som att sitta i sulkyn själv, förklarade landets kallblodsnestor som nu äntligen fick sin första seger i Unionskampen – något som Månlykkes pappa och Melanders förra stjärna Månprinsen A.M. misslyckades med i sina två försök.
Tvåa slutade fjolårsvinnaren Stumne Fyr vars tränare Merete Viksås var lika lycklig som alltid.
- Bäst i Norge och för mig är Fyr alltid bäst. Och jag är helt subjektiv, jublade Wiksås medan kusken Johan Ole Östre gav sin syn på loppet:
- Hästen gjorde ett otroligt bra lopp. Det var små marginaler från att vi kunde hålla ut Tangen Bork från början, då hade det blivit ett helt annorlunda lopp. Det är september och hästen är i toppform igen, precis som förra året.
Startkanonen Tangen Bork fick nöja sig med fjärdepriset sedan han även släppt förbi toppspurtande Tekno Jerven kort före mål.
- Han gick ett bra lopp, men har ingen toppform nu, det var lite som förväntat. Jag kände in på upploppet att han inte var lika bra som i maj och tidigare i sommar, kommenterade körande Tom Erik Solberg.
Loppets favorit och rasens blivande konung Brenne Borken fick inte alls till det i första mötet mot den samlade äldre eliten.
Det började med en kort galopp i starten, varpå ett hastigt angrepp i tredjespår på sista långsidan – där positioneringssystemet var nere i 1.14-fart in i slutsvängen – ebbade ut.
- Bilen går lite sakta och han tappade rytmen, blev rullig och slog på en galopp. Vi tappade en bra position på det. Sedan tycker jag att hästen gick väldigt bra, men jag borde inte ha kört så våldsamt på sista långsidan. Det blev fel och hästen höll farten bra med tanke på hur fort vi körde där. Nu hoppas vi att han ska etablera sig i eliten, kommenterade Öystein Tjomsland om unghästfenomenet som gick i mål som sexa och fick vidkännas sin första förlust i karriären.

Magnus A Djuse följde upp med att sätta dit familjehästen Jongleur, tränad av sambon Susanne Frang.
Även här via en invändig smygresa.
- Vi hade tur som fick luckan i sista sväng, då avgjorde han ganska säkert. Det känns jättebra, hästen är som en familjemedlem. Han är otroligt trevlig på alla sätt. Han var till salu på Travera och vi köpte honom för 120 000 kronor, det var riktig bingo och kanske konstigt att en så fin häst inte kostar mer, konstaterade landets kuskchampion om femåringen som vunnit fem av åtta lopp och sprungit in 338 000 kronor sedan regibytet i vintras.
Innerspår blev segergivande även för Humanity Pellini, men i det här fallet handlade det om voltstart och ledning för Christoffer Erikssons femåring som var smått överlägsen i Unionsstayern över tre varv.

Erik Adielsson satte tonen för omgången då han svarade ut favoritkollegan Lozano di Quattro runt första sväng och sedan körde sig till front bakom Jikken.
Det kostade svettiga 1.10,4 första varvet, men trots det hade Daniel Redéns femåring mod att stå emot på snygga 1.11,0/2 140 meter autostart i silverdivisionen.
Två fyraåringar som inte fått till det i årgångsloppen, men torde har stora pengar att tjäna framöver är Billy the Bronco och Staro Raili.
Den förre tränas av Markus B Svedberg som fann luckan mitt på upploppet och flög förbi konkurrenterna i en blixtrande tempoväxling.
- En väldigt energisk häst som springer och vinglar i loppen men när luckan kommer och han får springa på så blir han spikrak. Jag vet inte hur spelarna tänker. Han var väldigt påpassad i lördags, då blev det helt fel. Så var han ute nu igen och då blev det en liten skräll…, kommenterade Svedberg omgångens största överraskning med knappt sex procent av spelet i ryggen.
Det hade blivit en dubbel för Svedberg om det inte varit för Sofia Aronssons fyraåring som visade härlig inställning när hon krigade ner ledande Xanthis Ibiza sista biten i händerna på André Eklundh.

Gulddivisionen placerades utanför V75 och fick se Norges bästa häst Stoletheshow nå sin favoritposition ledningen. Utvändige Hustle Rain såg ut att koppla greppet in på upploppet, men Frode Hamres nioåring visade att inställningen finns kvar då han kontrade till seger för Tom Erik Solberg på vassa 1.10,7/2 140 meter autostart.
En prestation väl i samma klass bjöd Bicc’s Tobee på då han lekte med motståndet för Dwight Pieters, som efter en resa utvändigt om ledaren kunde finåka upploppet utan att bry det minsta om sina konkurrenter.
- Ruggigt häftigt. Att han gör det på det här sättet är helt otroligt. Jag tror och hoppas att det finns rejäl utveckling i den här, det är bara att hoppas att han håller sig frisk och fräsch, berömde tränaren Maria Törnqvist efter uppvisningen på 1.09,7/1 640 meter autostart.

Skapad: 2024-09-21