Senaste nytt
Snabbast i världen i år.
Ändå i princip chanslös enligt förhandstipsen.
Hur står sig kanadensiske Logan Park i Elitloppet?
- Hästen har varit fantastisk, säger kusken.
- Oddsen är fel, fastslår experten från NASA.
Två gånger har Kanada vunnit Elitloppet på Solvalla.
1969 genom Fresh Yankee och 1992 genom Billyjojimbob.
Kan det vara dags igen 2025?
Absolut inte om man ska tro expertisen på den här sidan Atlanten där hästen rankas bland de fyra sista när det kommer till vinstchans.
Sannolikt en reaktion på att ingen häst tränad i Nordamerika vunnit loppet sedan Moni Maker 1998.
Och besöken därifrån har kommit allt glesare de senaste åren.
Senast en nordamerikansk häst flögs in till Elitloppet var 2021, då kanadensiske Perfetto slogs ut i försöket som femma spelad till 40 gånger pengarna.
Detta efter att ha blivit knappt utsvarad i en stenhård spetsrusning från spår 5 och sedan fått trava hela loppet i andraspår.
Ett öde som även kan vänta Logan Park.
Den näst senaste gästen från väster Resolve visade sig däremot konkurrenskraftig, som tvåa både 2016 och 2017.
Wind of the North slogs ut i försöket 2015 sedan han backats sist från spår 8 medan Maven tog sig till final, precis som hon gjort året innan.
De resultaten pekar inte på att hästar från Nordamerika skulle vara chanslösa mot de bästa i Europa.
Och med tanke på att Logan Park (se bild) i fjol blev Kanadas snabbaste travare genom tiderna med 1.08,0, är obesegrad i år och satte världsårsbästa 1.08,9 i sin senaste start så måste han ses som ett betydligt starkare kort än Perfetto var.
Kusken Douglas R McNair, kallad Doug, gör sin första tripp till Sverige sedan Kusk-VM 2018 och låter full av tillförsikt.
- Logan Park har varit fantastisk i år. Han fick några uppvärmningslopp och senast gick han 1.50,4 (1.08,9). Han gjorde det också på rätt sätt, gjorde allt jobb själv, precis som han brukar göra. Dessutom har han tävlat med öppet huvudlag hittills i år, så fort de vill ändra på det så tror jag att det kommer att göra honom ännu bättre och mer på bettet, berättar McNair i en intervju för Woodbine Entertainment Group inför avresan och fortsätter med att ge sin syn på att komma till Sverige:
- Normalt sett känner jag till alla hästar i loppen och kan deras egenskaper, men det här kommer att bli väldigt annorlunda. Jag känner inte till någon av hästarna. Däremot har jag kört mot några av kuskarna. De är väldigt duktiga och kör ungefär som vi gör här, men det är flera som jag inte vet något om och vad de har för tendenser i loppen. Jag räknar inte med att få något gratis.
Hur ser du på att ni drog spår fem?
- Det är svårt att säga. Jag körde några lopp på Solvalla 2018, men jag är inte speciellt bekant med banan. Spår mitt bakom bilen kan aldrig vara dåligt, man har många valmöjligheter. Hästen är väldigt startsnabb, som vi alla vet, och han kan ligga mitt i fältet också. Det är mycket bättre än att ha spår 7-8 i alla fall. Jag tycker att det ser ganska bra ut.
Hur är det för dig att resa långt för att bara köra ett lopp?
- Jag har aldrig varit med i det här loppet, men jag har kört i Europa några gånger så jag vet hur jag ska hantera tidsomställningen, hotellrutinerna och sådana saker.
- Men själva Elitloppet, det är förmodligen det största travloppet i hela världen. Så det är lite mer spännande än vanligt. Jag säger inte att jag är nervös, eller att jag inte är det. Jag kommer att försöka ta det som ett vanligt lopp och inte grubbla för mycket, säger Douglas McNair.
Underskattar svenskarna Logan Park och McNairs chanser att hävda sig?
Det tror Edison Hatter.
- Jag blev väldigt överraskad när jag såg förtidsoddsen, säger den tillresta amerikanen som till vardags arbetar med att koordinera satellitsystem på rymdstyrelsen NASA.
Men på fritiden är det trav för hela slanten som gäller för Edison Hatter, som i veckan landade i Stockholm för att få uppleva sin tredje raka elitloppshelg.
- Det här ser jag verkligen fram emot. Visst har vi en del folkfester kring storloppen hemma också, men ingenstans är stämningen i närheten av hur den är på Solvalla. Tittar man på exempelvis Hambletonian så är det väldigt mycket människor, men jag upplever att många mest kommer för grejen och inte riktigt förstår vad det är de tittar på.
- Här märker man att publiken verkligen känner till hästarna, hejar och vet precis vad det handlar om. Bara det att man applåderar när de kommer ut och värmer upp på banan är ju otroligt kul, berättar 25-åringen som blivit ett stort fan av svensk travsport.
- Det var under covid som jag fick upp ögonen för internationellt trav, och speciellt för svenska lopp. Jag gillar verkligen hur sporten fungerar här och följer det i princip dagligen. Det slumpade sig så att jag träffade människor från ATG på en jobbmässa för fyra år sedan och det ledde till insikten att jag måste åka till Sverige för att uppleva Elitloppet, säger Edison Hatter som fått uppdrag att medverka i ATG:s internationella sändning under helgen.
- De här tre resorna till Sverige är faktiskt de enda gångerna jag varit utanför USA. Efter Elitloppet i fjol åkte jag upp till Kiruna och körde runt för att få se midnattssolen och naturen där. Det var också otroligt, fortsätter Hatter som är med och driver en kanal med speltips på Youtube och är löpningsreferent på Yonkers i New York.
Han har även extrajobbat på andra travbanor i regionen som Meadowlands och Freehold, bland annat med att sätta ”morningline”-oddsen – en bedömning hur hästarna kommer att bli spelade.
Utifrån det perspektivet är det förstås extra intressant att höra hur Edison Hatter bedömer Logan Parks chanser, där förtidsoddset som slutvinnare lös upp i 75 gånger pengarna efter spårlottningen.
- Det blir första gången jag får uppleva en häst från vår kontinent i Elitloppet och det blir förstås en extra krydda. Så även om han är kanadensare måste jag väl heja på honom om han går till final…
- Men jag ska ärligt säga att jag blev väldigt överraskad över oddset. Jag känner till de europeiska hästarna väl, i synnerhet de svenska, och bedömde att det skulle ligga på hälften, eller knappt det. Runt 30-35 gånger pengarna med platsodds mellan 6-7 är rimligt i mina ögon.
Känner du att nordamerikanska hästar är underskattade i Europa?
- Så kan det vara, och tvärtom. Hemma är det nog många som tycker att vi har de bästa hästarna. Men vi har ju sett några av de bästa från Europa komma och tävla mot våra hästar, bland annat i VM-loppet. Vivid Wise As var imponerande när han vann 2023 till exempel. Ska man mäta de absolut bästa i Nordamerika mot de absolut bästa i Europa så tror jag att Europa vinner. Men jag tror inte att skillnaden är inte så stor som oddsen på Logan Park gör gällande.
Hur ser du på Logan Parks chanser?
- Det är väldigt mycket som är nytt för hästen och för kusken, det måste man väga in. Framförallt tycker jag att det är synd att Doug McNair inte har någon styrning tidigare under helgen, så att han fick en chans att känna på banan och hur loppen körs. Det hade nog varit väldigt nyttigt.
- Men annars tycker jag uppgiften i försöket ser intressant ut. Hästen kan öppna riktigt snabbt och säkert köra om ledningen om kusken önskar. Därifrån eller från rygg på ledaren borde han ha god chans att gå till final. Däremot är jag tveksam till hur hästen skulle trivas med att springa utvändigt. Loppen körs ju på ett annat sätt hos oss och i regel hinner alla hitta en position på innerspår efter start. Att en häst får trava hela loppet i andraspår eller ännu längre ut är ovanligt och jag funderar på om Logan Park någonsin gått ett lopp där han inte varit nere vid sargen alls?
- Annars är det en väldigt allround travare som hanterar tempoväxlingar och att gå i ryggar. Men ska han vara med i slutstriden i finalen krävs att han får gå största delen av loppet på innerspår.
Vem är din vinnare av Elitloppet?
- Jag tror mest på Francesco Zet. Jag gillar honom skarpt och det känns som att det är ”nu eller aldrig” för hans del. Det är ingen Horsy Dream eller Idao de Tillard med i år och då håller jag honom som bästa hästen, berättar Edison Hatter.