Lars blir inte överraskad om han vinner

Ett yrväder med kunnande som få men...
På söndag gör hyperkapable Hannibal Face debut för Lars Wikström
- Det känns att det finns mycket i honom, men han är besvärlig, säger Bergsåkerstränaren.

I drygt 20 år har Lars Wikström tränat hästar på gården Hassel, en bit utanför Sundsvall. Efter några år med färre hästar har det tagit fart för stallet igen. De två senaste åren har det fyllts på med hästar och inkörda pengar har ökat. De senaste åren har hästarna sprungit in över två miljoner kronor och det är siffror som kommer att tangeras eller slås i år. Wikström har en förmåga att få uträknade hästar att tända till igen och bli konkurrenskraftiga tävlingshästar igen även som äldre.
- Jag vet väl inte om jag gör något annorlunda än andra. Vi ser till att de trivs. Jag är pedantisk med mycket och noga med att se hur de mår och hur vi tränar, säger Lars Wikström.

I våras anlände miljonären Hannibal Face (se bild) till stallet. Ett spännande nyförvärv, men inte helt enkel. Hästen har visat kapacitet för att tävla i de större loppen för sina tidigare tränare, men han har minst lika många gånger visat att han har problem med tävlingsnerverna.
- Han hade tävlat ganska flitigt när han kom och var lite sliten. Vi har låtit honom få tid på sig och sedan har han fått träna på. Han har förtvivlat svårt att slappna av och är besvärlig, inget snack om det, jag tror inte att jag har tränat en häst som är så svår, han är väldigt speciell.
Hur lägger du upp träningen med en sådan häst?
- Det gäller att försöka hålla honom lugn och avslappnad. Det är inte alltid så lätt, men vi tränar honom i ryggar och lite alternativ träning och jag tycker att det går relativt bra, det är en utmaning helt klart.
Har du kört några snabbare farter med honom?
- Eftersom han inte har startat på länge så har han fått ett banjobb. Vi körde 1.17/2100 meter på ett bra sätt och med gott om krafter kvar. Han uppträdde lite bättre när han kom in till banan och det var positivt.
Känns det som något extra?
- Det finns väldigt mycket i honom. Eftersom det är svårt att få honom att slappna av tar han inte åt sig träningen på rätt sätt ännu, jag hoppas vi kan få till honom, han har visat i sina ljusa stunder att han har kapacitet utöver det vanliga.

På söndag avgörs GS75® på Hagmyren och då är det dags för tävlingsdebut för stall Wikström.
- Det blir spännande. Vi börjar här och ser det som en omstart och tar det därifrån. Han måste komma igång och tävla och jag tror att det fattas en del i honom. Han har fått en del ganska tuffa lopp och jag ser gärna att han får ett snällt lopp och sköter sig i första hand. Jag mixtrar inget med balansen. Det blir skor, öppet huvudlag och vanlig vagn.
Blir du förvånad om han vinner?
- Både ja och nej. Jag är inte helt nöjd med honom ännu, det finns att slipa på, men han är så pass kapabel och var så pass fin i banjobbet han gjorde att speciellt överraskad blir jag inte i så fall.

Skapad: 2024-09-18