Hanna är nöjd med en bra placering den här gången

En riktig glänsare som klev iväg till seger med sex längder senast på Solvalla.
Kusken menade att Can Can Broline hade kunnat springa snabbare än 1.11 den gången från positionen utvändigt ledaren.
– Efteråt var hon inte ens trött! Men med tanke på läget och hennes ojämnhet är jag nöjd med en bra placering den här gången, säger tränaren Hanna Rexhammar inför onsdagens V86® på Solvalla.

Hemma i Finland började hon med travare i tioårsåldern och har även hunnit med att jobba med galopphästar i USA. Efter det blev det pappersjobb i många år för Hanna Rexhammar..
Efter 30 år som auktoriserad revisor och ett eget revisionsföretag med maken Peter bestämde hon sig för två år sedan att hon ville lämna kontorsvärlden.
Nu skulle det bli hästar igen.
– Min tid med hästar slutade vid 19 års ålder egentligen men jag har alltid längtat tillbaka.
Jobbet på familjeföretaget låter hon numera maken sköta och har verkligen lyckats som amatörtränare. Samtliga tre hästar i stallet är igång och vinner för dagen.
När intervjun görs har femårige valacken Best Yankee Face nyss tagit karriärens tredje seger i fjortonde starten. på Romme tillsammans med Emilia Leo.
– Han har inte startat så mycket och jag är överlycklig att mitt lilla problembarn får vinna han också, säger hon.
23 starter i år har slutat med nio segrar och 700 000 kronor inkört för det lilla stallet på gården Armanbo i Sala som paret Rexhammar köpte för 20 år sedan.
Det är där hon lever ut sin dröm medan maken Peter pendlar till lägenheten i Stockholm och jobbar med räkenskaperna.
– Min stora dröm har varit att få träna egna hästar en gång i livet och nu är jag där! Jag har jobbat jättehårt men suttit på en stol i 30 år och det är ju inte bra. Livet med hästarna…jag är så tacksam, säger Hanna som vid tio års ålder började hjälpa till som skötare hos en av Finlands bästa amatörer i Lahti och efter jobb i USA var skötare till finske elitloppshästen Keystone Patton som gick till final i Elitloppet 1986 med Jorma Kontio i sulkyn.

Jorma Kontio är med i bilden fortfarande och har kört fyraårige Money Matters i samtliga dennes starter. Money Matters startar på onsdag han också i ett lopp utanför V86 där han kan bättre på statistiken ytterligare. Sex segrar och två andraplaceringar på nio starter har det blivit för valacken.
– Jag har funderat på jättemycket på varför det går så bra. När jag tänker efter så tror jag att det är så att vi amatörer har en fördel av att kunna tillbringa mer tid med hästarna. De är som människor, de vill bli sedda och ompysslade, säger Hanna, och lägger till:
– Jag säger inte att hästar inte blir ompysslade i proffsstallen. Men de här tre som bor på vår gård lever i alla fall som storstjärnor!

Stallets stora stjärna och Hannas favorit är 8 Can Can Broline (V86-8, se bild). Men det fyraåriga stoet har problem både med sitt humör och en efterhängsen hästastma.
I sommar har hon dessutom dragits med brunstproblem och besvärats av korsförlamningar.
Hanna kallar stoet för en superstjärna. Inför kvalet till Stochampionatet i juli trodde ägarinnan på en fin chans att ta en plats i finalen men den dagen stämde det inte igen.
Egentligen var det först för två veckor sedan i ett stolopp på Solvalla V86 Can Can Broline var besvärsfri och visade vad hon går för.
Emilia Leo körde tidigt fram utvändigt ledaren, lättade på tömmarna i den sista kurvan och hästen svarade med att segla iväg till en överlägsen seger.
Leo menade efteråt att hon aldrig kört en elvatid så enkelt.
– Det hade regnat och luften var väldigt klar på Solvalla den kvällen. Hon drog inte en suck när hon kom in och problemen med andningen var borta. Can Can har en stor aktion, särskilt bakaktionen är ju lite yvig så där och att hon fick en jänkarvagn på sig för första gången i det loppet spelade nog roll det också. Nu kunde hon kuta liksom. På onsdag kommer hon att gå med den vagnen igen och det blir barfota runt om igen.

Hanna Rexhammar trodde inte på sin häst inför förra starten på grund av allt stoet gått igenom. Inför starten i V86-8 på onsdag, ett försök i Solvallaserien, är hon också mycket försiktig med chanserna.
– Jag ligga lågt med segerambitioner men en framskjuten placering måste vi tro på. För hon är ju så jäkla häftig när hon fungerar. Hon är så stökig och gåvillig från start och bara häver sig iväg men har blivit mycket bättre. När hon koncentrerar sig är hon bra men hon är ju lite yr och har säkert en släng av adhd. Hon är som ett lås nät hon fungerar och att det är en otrolig travare tycker både Emilia och jag. Vi har medvetet tagit det försiktigt och låtit henne hitta sig själv, säger hon.
Att det blir ett möte med ”grabbar” för första gången som fyraåring gör mindre menar tränaren.
– Jag har förstås medvetet försökt möta ston eftersom det finns så gott om lopp till dem. Men ibland….tycker inte att det verkar vara så stor skillnad i lägre klasser. I ett amatörlopp på Solvalla före jul i fjol kunde Andreas Peterson bara runda hela fältet när hon hade galopperat från start.
Vad gör det att hon lottats till spår åtta över sprinterdistansen?
– En hel del förstås eftersom Emilia måste ta det lugnt med henne och sedan kan det bli för långt fram till täten när man backat ner. Men peppar-peppar kändes hon jättefin i senaste jobbet. Jag skulle vilja att hon har form också i kvalen till Breeders’ Crown i mitten av oktober. Det är dit vi siktar med båda hästarna och det blir bra att underhålla formen med de här loppen i Solvallaserien, säger Hanna Rexhammar.

 
Skapad: 2024-09-02