Månlykke A.M. vann SM för fjärde gången

Månlykke A.M. är tillbaka på tronen.
Efter att ha tvingats abdikera i fjolårsupplagan tog kallblodskungen på lördagen sin fjärde SM-titel på Bergsåker.
- Det klart att det betyder mycket i och med att vi hade det lite tungt att få i gång honom igen, sa hästens tränare Gunnar Melander.

Vid de tidigare SM-segrarna har Gunnar Melander själv suttit i sulkyn och det gjorde han även när Månlykke A.M. förra året slutade trea bakom Järvsöodin. Efter att hästen hade en svacka orsakad av bland annat allergi är det numera Magnus A Djuse som sköter tömmarna och från bankanten fick Gunnar Melander se honom köra till ledningen. Dryga varvet från mål kom värsta antagonisten Järvsöodin fram som första häst i andraspår och sedan bjöd tätduon på en härlig duell. I slutkurvan såg den utvändige ut att ha ett visst grepp men Månlykke A.M. hade sparade krafter och på upploppet ryckte han åt sig en längds ledning som hölls hela vägen in i mål.
- Han var jättefin i dag och kanske var det extra bra att han fick göra loppet i ledningen över den här distansen. Jag kände redan i provstarten att han var formtoppad och det visar ju att Gunnar är helt otrolig som hade satt hästen i perfekt skick i dag, sa Magnus A Djuse.
Segern bärgades på kilometertiden 1.23,6 över 2 640 meter med autostart och förstapriset uppgick till 300 000 kronor. För Månlykke A.M. var det karriärens fjärde seger i Svenskt Mästerskap. För Gunnar Melander kom den första med Lapp Nils 1985 och efter det har det blivit ytterligare 13 fullträffar.
- Det var en dröm en gång att få vinna SM, 1963 när jag såg Solglänt vinna, och nu har jag gjort det så många gånger. Det är otroligt, sa Melander.
Järvsöodin blev SM-tvåa och tredjeplatsen tog Tekno Jerven.

Skapad: 2024-08-24