Brenne Borken lekte hem Norskt Travderby

Turbofart över upploppet i joggande stil. Fenomenet Brenne Borken tjusade publiken på Bjerke när han lekte hem Norskt Travderby för kallblod. - Det är ett unikum att både köra och få jobba med. Konkurrenterna är väldigt bra, men han bara leker med dem, sade Öystein Tjomsland.

Han har aldrig förlorat och spås bli Norges bästa kallblod genom tiderna samt den som ska slå Järvsöfaks världsrekord.
På söndagen tog Brenne Borken karriärens hittills största seger när han joggade hem det norska kallblodsderbyt, på ett sätt som snarast påminde om ett träningsjobb.
Den enda dramatiken utspelade sig i starten då Björs Balder dundrade till ledningen och Öystein Tjomsland för en stund var nere på innerspår efter att invändige stallkamraten Bore Mikkel galopperat.
Men det löste sig runt svängen varpå megafavoriten programenligt satt i ledningen två varv från mål.
Resten av loppet påminde mer om defilering än tävling då ingen av konkurrenterna vågade utmana varpå Tjomsland kunde vänta till upploppet med att lätta på tömmarna.
Då visade Brenne Borken sina makalösa fartresurser när han sprintade ifrån klungan med flera längder.
- Det är otroligt. Han gör det så lätt. Konkurrenterna är väldigt bra, men han bara leker med dem. Det är något alldeles, alldeles extra. Han har speed, uthållighet och den mentala styrkan. Det har aldrig varit något strul med honom. Det är rätt och slätt en unik individ. Idag gick det inte så fort, bara i 1.16-fart över upploppet, men jag behövde aldrig be honom om något, konstaterade Öystein Tjomsland som bjöd på en segergest i sin femte raka derbyseger på hemmaplan.
Bakom blev det full pott för Jan-Olov Persson som med Björs Balder i spetsen lade beslag på de fyra närmaste prisplaceringarna.

 

Om Tjomsland är Norges unghästdominant bland kallblod så har Geir Vegard Gundersen samma position bland varmbloden.
Men kriteriesegern har fattats.
Något som Just Like Heaven rådde bot på en i överlägsen viktoria från ledningen för sonen Magnus Teien som hade gott om tid att showa för publiken över upploppet.
- Det här var loppet vi saknade. Jag har vunnit det tre gånger som kusk, men nu tog vi det som tränare. När vi snackade i bilen sa Magnus att han ville dra öronpropparna på sista långsidan och bara köra, jag sa åt honom att han inte skulle göra det. Men 600 kvar tittade jag på honom och såg att det var precis det han hade gjort. Han har blivit för gammal, han lyssnar inte på mig längre. Och det syns väl på hans resultat, de är enorma, berömde pappa medan sonen bjöd tillbaka:
- Det här loppet har vi tänkt väldigt mycket på och jag var väldigt sugen på att vinna det. Pappa är helt rå, du kan ge honom en normal häst så får han det till en kanonhäst.


Svettigare blev det för favoriten i kallblodskriteriet, Frode Hamres obesegrade Overvik Prinsen, som fick göra grovjobbet utvändigt om ledaren.
Det spelade ingen roll när Vidar Hop tog över kommandot redan på sista långsidan och höll ifrån sig ende utmanaren Sjö Prinsen över upploppet.
- Han är otroligt bra den här hästen. Han kan göra jobbet själv på utsidan. Idag visade han att han är bäst i klassen så här långt. Helt klart en av de bästa hästar jag har kört, kommenterade segerkusken.
Dagens vildaste segergest bjöd Björn Steine på sedan han spårat hem varmblodsderbyt bakom Kim Pedersen-tränade Born In Bergen.
- Det här är en dröm. Hästen har haft otur och blivit struken från stora lopp, otroligt att kunna betala tillbaka med en derbyseger, utbrast den unge kusktalangen.
Lika munter var inte Preben Sövik sedan svenskhoppet Just Perfect Sisu fullföljt urstarkt till andrapriset via tredjespår sista varvet.
- Det blev fel från start. Han öppnade inte så bra som han brukar och han gillade inte när de tog upp så många gånger där framme, det blir för stora tempoväxlingar för honom. Han stod på hela vägen in och gör ett fantastiskt lopp. Den som vann fick en bättre löpning och jag är fortsatt imponerad av min häst, konstaterade Jägersro-tränaren.

 

Skapad: 2023-09-10