För femtio år sedan...

27 maj 1973. Ego Boy besegrar amerikanske stjärnan Flower Child i en oförglömlig tvekamp likt David mot Goliat. Elitloppet och travet tar klivet in i folkhemmet och blir accepterat på ett helt nytt sätt i de svenska stugorna. Från och med nu är travet en folksport!

Lördagen 27 maj 2023 är det på dagen 50 år sedan Ego Boy från Rättvik besegrar den amerikanske storfavoriten Flower Child. Ingemar Olofsson mot världens bästa kusk Joe O’Brian.
Elitloppet 1973 avgjordes som heatlopp där det krävdes seger i båda heaten för att vinna, vid olika segrare krävdes ett skiljeheat mellan de två vinnarna.
I heat 1 tar Ego Boy direkt hand om ledningen samtidigt som Flower Child kommer i väg dåligt och sedan spelar det ingen roll att storfavoriten avslutar bra till andraplatsen. Ego Boy vinner enkelt och segertiden blir fina 1.15,3 – samma tid som Dart Hanovers segertid året före.
I heat 2 blir det en stenhård duell med Ego Boy i ledningen och Flower Child i rygg. Amerikanen får chansen från rygg ledaren in mot upploppet och trots att Ego Boy fortfarande har greppet mitt på upploppet får Flower Child nosen först i mål. Båda hästarna noteras för kilometertiden 1.13,8!
Det blir därmed skiljeheat.
Publiken på Solvalla är i extas och runt om i landet följer man dramatiken framför tv-apparaterna.
Utmanaren från lilla Rättvik och Sverige mot den oslagbare storfavoriten från USA.
Ego Boy mot Flower Child.
Ingemar Olofsson mot Joe O’Brian.
Det är David mot Goliat på flera nivåer.
Men Goliat är chanslös.
Ingemar Olofssons svarar för en taktisk triumf och skiljeheatet blir egentligen aldrig någon match.
Ego Boy är precis som i de två första heaten snabbast från start och tar ledningen från spår 1 bakom startbilen. Ingemar Olofsson dämpar tempot och kör så sakta han kan med amerikanen i rygg, det går extremt sakta och ser nästan komiskt ut, den amerikanske stjärnkusken är förbryllad. När Flower Child får full anfallsorder svarar Ego Boy enkelt upp attacken. På upploppet lättar Ingemar Olofsson på tömmarna och Ego Boy speedar till en historisk triumf. Segertiden 1.23,5!
Jublet på Solvalla är öronbedövande och de på plats vittnar om ett ögonblick de aldrig glömmer. I stugorna runt om i Sverige har många fått en ny favorit och framför allt en ny favoritsport.

Här kan man se Ego Boy till Hall Of Fame: https://www.atg.se/play/video/558294085492/2020-08-19_egoboyhalloffame

 

Skapad: 2023-05-26