Don Viking tog tredje raka

Don Viking och Lena Fritz tog på fredagskvällen tredje raka titeln i Monté-SM.
- Han är tapprare än dom flesta och är stenhård. Han har inga dåliga dagar, sa tränaren Stefan Dellbro.

Gott Klirr tillsammans med Jonathan Carre drog på friskt i ledningen samtidigt som Lena Fritz valde att ta det lugnt och avvakta som trea på innerspår. På sista långsidan fortsatte Fritz på innerspår och luckan kom 300 meter före mål. Över upploppet hade Gott Klirr gjort sitt och Don Viking sprang ifrån i ren glädje och vann överlägset.
- Han är helt otroligt. Han är som en evighetsmaskin. Jag är skakig varje gång han startar, det är fruktansvärt. Han är en arbetsnarkoman och sedan gör Stefan och skötaren ett otroligt jobb med den här hästen. Jag fattar inte att Stefan har ett sådant tålamod, sa en överlycklig ägare.
Trettonårige Don Viking tränas av Stefan Dellbro som är ensam om att vinna tre SM-guld i monté. Don Viking har nu sprungit in drygt 2,7 miljoner kronor.

Det var kallblod för hela slanten på Bergsåker. Som så många gånger förr handlade det mycket om Öystein Tjomsland som hade hela 16 hästar till start. När han summerade kvällen hade stallet vunnit sex segrar och Tjomsland satt själv bakom fem av vinnarna och körde in över en halv miljon kronor.
Mest imponerade Grisle Odin G.L. när han vann Sleipners Nordiska Kamp i överlägsen stil. Finske Suvelan Rinssi tog emot favoriten så länge han orkade, men när Tjomsland tryckte på gasen försvann Grisle Odin G.L. och vann med halva upploppet på nya svenska rekordet 1.22,0/2680 meter.
- Han är väldigt kvick i benen och detta var en våldsam prestation. Nu blir det V75 på Skellefteå, sa den norske stjärntränaren.
Imponerade gjorde också Bore Mikkel när han vann Svensk Travsports Treåringsstjärna. Trots dubbla tillägg var hästen ensam på banan och slog till med ett präktigt svenskt rekord med starka 1.24,5/2180 meter.
- Det är en otrolig häst och han har utvecklats oerhört, sa Tjomsland.
Bergsåkers Stora Femåringspris lockade bara fem hästar. Tangen Bork infriade förväntningarna som storfavorit tillsammans med Tom Erik Solberg. Tangen Bork tog tidigt hand om ledningen och sedan såg det ut som att hästen var ute på en behaglig söndagspromenad.
Övriga vinnare van Ros Borken och Ragnhild W.M. som bägge svarade för ett gott dagsverke.
Mycket talade för att Tjomsland skulle vinna Stora Fyraåringsloppet med Holter Odin, men det satte David Nylanders Dellenit stopp för. Mats E Djuse körde tidigt till ledningen och sedan släppte Dellenit inte någon förbi sig och blev 100 000 kronor rikare.

Bergsåker delade V64Xpress® med Kalmar och där hade hemmaamatören Oscar Ginman klang och jubelföreställning med fyra segrar under kvällen.
Treårige A Nice Day imponerade stort när han vann Hästägarkannan, tillika V64-5. Varvet före mål kom storfavoriten Inspiration farande i tredjespår och A Nice Day fick attackera framåt och tog över ledningen. Sedan var det full fart sista varvet och A Nice Day klev undan till en lätt seger.
- Det är en fantastiskt fin häst. Nu fick han lite täta starter och det svarade han bra på, sa Ginman.
Håkan Danielssons Cojito (V64-1) gillar ledningen och Ginman tryckte gasen i botten direkt och satt i ledningen kort efter start. Tempot var bra och konkurrenterna hade fullt upp med att hänga på. I sista sväng ökade Cojito på steglängden och var inte i närheten av att förlora.
- I dag var han ruskigt fin. Han gillar inte att springa i ryggar och är lite ojämn, sa en nöjd segerkusk.
Oscar Ginman övriga vinnare var Hana Holy och Springdayfree.

Skapad: 2022-09-23