Moni Viking flög lågt till seger

Moni Viking flög lågt över upploppet till sin andra triumf i Åby Stora Pris.
Björn Goop kastade körspöet i segergest och sedan kom känslorna och tårarna.
- I dag är det är pappas födelsedag, det känns som ett tecken uppifrån.

Det blev en mycket känsloladdad segerintervju med Björn Goop i TV4:s livesändning från V75® och Åby Stora Pris.
I april gick travikonen Olle Goop bort i en ålder av 78 år. På lördagen var hans födelsedag.
- Det är jäkligt mycket känslor, sa Björn Goop som fick samla sig innan intervjun gick över på själva loppet.
- Det var ett fantastiskt lopp han gjorde, jag satt där bak och tänkte att det är väl kört det här… men han kändes så fin, han har varit så fin i träningen, tempot var inte överdrivet. Men jag fick lite förhoppningar i sista sväng för han kändes jättefin, och sedan när Örjans började trampa vatten på upploppet då var det som att Moni tog i det där lilla extra och flög fram som i fornstora dagar, sa Björn Goop.
Björn Goop som satt sist i andraspår med Moni Viking in mot upploppet samtidigt som den stora favoriten Hail Mary får bestämma tempot i ledningen. Örjan Kihlström ryckte undan i början av upploppet men så tappade elitloppstvåan spänsten och precis som övriga såg det nästan ut som han stod still när Moni Viking spurtade sylvasst längst ut i banan.
- Han bara flög fram över upploppet, han var fantastiskt bra i dag. Jag önskar alla får vara med om en sådan här häst, han är så snäll, han är så glad, så trevlig att ha att göra med.
Och så är han sjukt duktig på att springa också, sa Björn Goop.
Det var den nioårige hingstens andra seger i Åby Stora Pris, han vann loppet även 2020.
Distansen i Åby Stora Pris är 3 140 meter och Moni Viking vann på kilometertiden 1.12,5. Förstspriset var 1,5 miljoner kronor.
Hail Mary blev tvåa och Oracle Tile trea.

 

30 gradig värme och en bana i toppskick var mumma för spetshästarna och både V75-1 och V75-2 vanns från ledningen.
Silverdivisionens final inledde V75 och en offensiv Peter Untersteiner dominerade loppet från spets med Adde S.H.
- Han trivs med sommaren. Det är fjärde sommaren han går bra. Det är vissa årstidshästar, sa Peter Untersteiner.
Samma taktik använde Magnus A Djuse bakom Run N’Cola i klass II-finalen som mest likande en lekstuga för favoriten.
- Han vann väldigt lätt, konstaterade tränaren Mattias Djuse.

 

V75-3, klass I-finalen, bjöd på en dramatisk upplösning där målfotot visade att Wish Me Magic hann fram från tredje invändigt via dubbla open stretch tillsammans med Hanna Lähdekorpi.
Faeza Zet imponerade stort i finalen av Diamanstoet, V75-4, och vann på 1.12,1 över 2 140 meter, voltstart. Claes Sjöström tog direkt kommandot från springspår och ledde sedan varje meter av loppet.
- Gåshud, sa tränaren Daniel Redén om lillasystern till stjärnor som mångmiljonärerna Diana Zet och In Toto Sund.

 

I V75-5, bronsdivisionens final, bjöd Zorry Wind på ett fantastiskt upplopp där han med eller mindre vände ut och in på fältet då han spurtade från kö-position till målfotoseger. I segersulkyn satt tränaren Alessandro Gocciadoro.
V75-6, Ragnar Thorngrens Minne, bjöd på en skräll sedan betrodde Akilles Face tappat travet och galopperat in mot upploppet. Istället gick vinsten till Erik Bondo-tränade 21-oddsaren Calypso di Poggio och Jörgen Sjunnesson.
Sju rätt på V75 gav 1 463 950 kronor, sex 4 291 kronor och fem rätt 265 kronor.

 

Åby bjöd även på hög klass i ramloppen.
I Stora Sprinterpriset (lopp 3) spurtade Jaguar Dream från rygg ledaren via open stretch till vinst på vassa 1.09,3, nytt banrekord. Förstapriset hela 220 000 kronor.
I segersulkyn satt tränaren Claes Sjöström som tog sin allra första seger på Åbytravet.
- Det här vart ett helt optimalt lopp för mig. Jag kände redan i sista sväng att det här är omöjligt att jag förlorar, kommenterade Claes Sjöström.

 

Rygg ledaren och open stretch blev segerreceptet även i Åby Stora Treåringspris där Bellisimo Face avgjorde säkert i händerna på Adrian Kolgjini och tjänade 125 000 kronor.
125 000 kronor var förstapriset även i Åby Stora Montépris som blev en fartfest där Gustafson inledde första 500 på 1.06,2 och första varvet på 1.08,0. I ryggen satt Diamant de Larre och när Jonathan Carre lyfte ut hästen 300 kvar så avgjorde den nioårige valacken i imponerande stil. Segertiden blev 1.10,5 över sprinterdistans.

 

 

Skapad: 2022-08-13