Lucas Wallin tränar favoriten

Lucas Wallin tränar favoriten Rebuff.
Marcus Melander andrahandsfavoriten Joviality och Åke Svanstedt tredjehandsfavoriten Jiggy Jog.
Svenskarna dominerar den 97:e upplagan av Hambletonian.

På lördag är det dags för årets stora travfest i USA då Hambletonian avgörs på Meadowlands i New Jersey.
Hambletonian är världens viktigaste avelslopp, förutom förstapriset på drygt fem miljoner kronor väntar oftast en avelskarriär för vinnaren värd stora pengar. Till exempel syndikerades fjolårets vinnare Captain Corey efter triumfen för runt 40 miljoner kronor.
Det är blågul dominans i årets Hambletonian där sju av de tio finalisterna tränas av svenskar.
Favorit bland experterna på förhand är Rebuff som tränas av Lucas Wallin, som har sin första Hambletonian-finalist som tränare.
Rebuff har sju segrar på 14 starter i livet och han kommer till finalen med sex raka triumfer och är obesegrad sedan oktober i fjol. Rebuff dominerade sitt försök från ledningen och han startar från spår 1 i finalen tillsammans med kusken Tim Tetrick.
- Detta är loppet vi alla vill vinna. Jag har följt Hambletonian sedan jag var 12-13 år. Jag kan inte vara mer nöjd med min häst och han kom ur försöket jättebra, säger 29-årigen Lucas Wallin till USTA.

Tuffaste utmanare till Rebuff är enligt experterna två svenskfödda ston: Joviality och Jiggy Jog.
Vinner någon av dem skrivs historia då ingen svenskfödd häst vunnit Hambletonian.
Joviality tränas av Marcus Melander och stoets skötare är Lukas Wallins fru Mikaela Wallin. Joviality var tapper från ledningen efter en tuff inledning och knappt slagen som trea i sitt försök. Joviality är enda häst som har chans på Trotting Triple Crown då hon tidigare i år vann Yonkers Trot. Förutom Hambletonian ingår även Kentucky Futurity i Trotting Triple Crown.
Jiggy Jog tränas av Åke Svanstedt som jagar sin tredje seger i Hambletonian. I fjol vann han med Captain Corey och 2017 med Perfect Spirit. Jiggy Jog avslutade sylvasst vid sin försöksseger tillsammans med Dexter Dunn som kör även finalen.

Bakom favorittrion är det många som förespråkar Marcus Melander-tränade Temporal Hanover som var knappt slagen tvåa i försöket bakom Jiggy Jog. Örjan Kihlström flögs över för att köra försöket och den svenske stjärnkusken kör även finalen. Örjan jagar precis som Marcus Melander sin första seger i Hambletonian.
Marcus Melanders tredje häst i Hambletonian är Periculum som körs av lillebror Mattias Melander.
Nancy Takter drömmer säkert om en vinst i Hambletonian efter två raka andraplatser 2021 och 2020 med Spy Booth och Ready For Moni. I år har hon två finalister i Keg Stand och Looks Like Moni. Nancy Takters pappa Jimmy Takter har vunnit Hambletonian fyra gånger som tränare.

Startlista
Hambletonian
1 609 meter autostart
1. Rebuff - Tim Tetrick (Lucas Wallin)
2. Joviality - Brian Sears (Marcus Melander)
3. Fast As The Wind - Dexter Dunn (Tony Alagna)
4. Keg Stand - David Miller (Nancy Takter)
5. Jiggy Jog - Dexter Dunn (Åke Svanstedt)
6. Cool Papa Bell - Brian Sears (Jim Campbell)
7. Temporal Hanover - Örjan Kihlström (Marcus Melander)
8. King Of The North - Mark MacDonald (Ray Schnittker)
9. Periculum - Mattias Melander (Marcus Melander)
10. Looks Like Moni - Andrew McCarthy (Nancy Takter)
Förstapris: drygt 5 miljoner kronor.

 

Skapad: 2022-08-03