Francesco Zet dominerade runt om

Francesco Zet fortsätter att dominera fyraåringskullen.
På onsdagen lekte han hem segern i Prix Readly Express på Solvalla.
- Jag har aldrig varit i närheten av en sådan speciell häst tidigare, som har den talangen som han har, den styrkan och den farten, sa fenomenets tränare Daniel Redén.

Det var Francesco Zets första tävlingsframträdande sedan han i början av maj vann Konung Gustaf V:s Pokal på Åby. Någon ringrost gick emellertid inte att skönja i den välsmorda travmaskinen. Från spår fyra bakom startbilen kördes han till ledningen i första sväng och därifrån stod han i en klass för sig. Utvändige Aquarius Face gjorde vad han kunde för att utmana men var chanslös när Örjan Kihlström lättade en aning på tömmarna och lät Francesco Zet stega ifrån till överlägsen triumf.
- Efter mål var han på väg att sticka igen så jag tror inte att han var så trött. Det är verkligen en otrolig häst, sa segerkusken.
Kilometertiden över de 2 140 meterns skrevs till 1.11,4 och loppets förstapris uppgick till 600 000 kronor. Totalt har hingsten vunnit 11 av 13 lopp och tjänat närmare 8,4 miljoner kronor.
- Han känns som en mytologisk gud av något slag. När man sätter sig i vagnen bakom honom är det som att man är i hans rum, det blir som en egen dimension och man känner sig odödlig. Det är svårt att beskriva men det växer på armarna. Och det sjuka är att jag inte tror att vi har sett något på banan än, för det jag känner när jag kör honom hemma i sanden, det är något speciellt, sa Daniel Redén som nu siktar mot Halmstad om två veckor.
- Som det lutar nu blir det nog Sprintermästaren.

 

Team Redén-Kihlström nöjde sig inte med att ta hem kvällens huvudnummer. I nyinstiftade Prix Diana Zet med 400 000 kronor till vinnaren blev det också seger, och det genom Glamorous Rain som enkelt höll undan från ledningen.
- Jag hade inte ställt in mig på det här. Francesco var mer en lättnad och nu är det bara glädje, sa Daniel Redén, som även fick se Mister Hercules ta revansch för galoppdebaclet i Jämtlands Stora Pris, när han väl bestämde sig för att dundra ifrån motståndet i Icelands lopp – Första Jubileumstestet för femåringar.
- Han är otroligt fin nu men han är en riktig lekledare som springer och bromsar och tittar och väntar på de andra innan han springer framåt. Men han gör det han ska när man drar ner ”norsken” och drar tussarna, sa Örjan Kihlström.

 

I Itaka Sunds lopp gjorde Thelma M.M. en lika imponerande som märklig prestation. Halvvarvet från mål såg hon slagen ut då hon inte kunde försvara sin position som första häst i andraspår och veks ner i rygg på ledande Sister of Mercy. Men när spurtutrymme uppenbarade sig på upploppet klev hon ut och avgjorde till seger.
- Hon kunde inte vara med riktigt på långsidan men jag tävlade mot den i ledningen och har koll på att den går hela vägen, så jag tog en rå och kastade ner henne på innerspår för att gjuta mod i henne, sa vinnarens tränare och kusk Tomas Pettersson.

Timo Nurmos-tränade Velvet Gold tog tredje raka segern i Schyssta loppet och passande nog var det den kusk som kört flest lopp utan drivningsförseelse och därmed toppar Schyssta ligan som satt i sulkyn.
- Det är jag stolt över men samtidigt vill jag sätta ljuset på hur många aktiva det är som sköter sig. Vi har lite ändrade regler sedan 1 januari och jag tycker att hela trav-Sverige har anammat det fantastisk. Man kan vara stolt när man tittar på svensk travsport för vi tar hand om djuren, sa Erik Adielsson efter att ha kört utan att gå över gränsen i 3 517 lopp i rad.
Daniel Wäjerstens Declan vann från ledningen och Alessandro Gocciadoro räknade in en tränardubbel då han själv satte dit Zorro Wind från spets och sedan fick se Mika Forss vinna med Amornero Roc efter att ha pressat sig till ledningen varvet från mål.
- Förra året tänkte jag att den här går rakt upp i gulddivisionen, men det har varit frågetecken för formen inför dagens lopp. Det är det inte längre, konstaterade Mika Forss.

 

Skapad: 2022-06-22