Jag tror att han ska vara lika fin igen

Omtalad efter världsrekordloppet i Svenskt Travderby.
På söndag är världens hetaste travare Calgary Games tillbaka igen för ett kvallopp till Europaderbyt.
- Jag tror att han ska vara lika fin igen, säger Timo Nurmos inför starten hemma på Solvalla.

Storloppen avlöser varandra på Solvalla i helgen.
Efter lördagen med Svensk Travkriterium på programmet är det nya givar på söndagen med spel på V75® och en radda högklassiga lopp.
Omgången innehåller förutom STL Open (med 750 000 kronor till vinnaren), även ett par uttagningar till U.E.T.-Grand Prix – Europaderbyt där Timo Nurmos aviserar start med svenskt travsports nye kelgris Calgary Games.
Efter hästens utskåpning av motståndet i Svenskt Travderby har publiken bara haft superlativer att komma med.
Ett nytt världsrekord, lekande lätt med krafter kvar. Överlägsen efter ett lopp utvändigt ledaren. Calgary Games är en sällan skådad talang.

En plats bland de fyra främsta i uttagningarna på Solvalla (V75-3 och V75-4) ger en biljett till Europaderbyts final på Åby lördagen 9 oktober.
Allt annat än seger för Calgary Games vore dock ett stort nederlag. ”Alla” räknar med att stjärnan ska vinna. På söndag är det bara sjukdom, snubbelsteg eller jordskred som kan stoppa Timo Nurmos jättetalang.
Nurmos vann svenska derbyt och Europaderbyt med Calgary Games pappa Readly Express för några år sedan. Förhoppningen är att sonen ska gå samma väg.
- Europaderbyt har hela tiden funnits med i hans tänkta matchning. Vi har gått igenom hästen efter derbysegern utan veterinären hittade en enda anmärkning. Faktiskt så behövde hästen inte behandlas någonting alls. Så allt verkar bara frid och fröjd, säger han inför söndagsstarten

Calgary Games ser ut att bli mycket populär i aveln. Frågan är bara när hästen ska börja betäcka. Om avel ska kombineras med tävling kan debuten ske redan 2022.
Timo Nurmos berättar att bokningar på hästen som avelshingst fortsätter trots att ingenting är bestämt om framtiden.
I förra veckan fick Calgary Games besöka stuteriet Menhammar ett par gånger för spermatester inför en framtida avelskarriär.
Nurmos menar att allt gått bra.
- Det fungerade bra med testerna och det är heller ingenting som stört honom. Jag körde honom i ett jobb i backen i dag (måndag) och han kändes mycket, mycket fin!

Finalen av Europaderbyt avgörs på Åby lördagen 9 oktober med två miljoner kronor till vinnaren. Fransmännen har sina uttagningar samma dag som Solvalla.
Calgary Games inleder från ett sjättespår bakom bilen i det första av söndagens två uttagningslopp och blir megafavorit i den tredje V75-avdelningen.
- Det är som att köra en Ferrari! Jag har sagt det några gånger nu men så känns det när man kör honom och jämför med andra hästar. Jag tror att han ska vara lika fin nu som då han vann på Jägersro, säger Nurmos som tror på en ny toppinsats.
Ändrar du på någonting i balans eller utrustning till loppet?
- Det blir som vanligt öppet huvudlag och en vanlig vagn. Eventuellt kanske han går med skor den här gången men jag har inte funderat färdigt på hur det ska bli.
Du ställer upp med två hästar i det andra uttagningsloppet till U.E.T- Grand Prix (V75-4). Dina funderingar inför det loppet?
- 6 Sahara Jaeburn var inte frisk i derbyt i Finland senast. Nu har vi tagit nya prover efter en tids vila som var bra. Hästen har tränat fint efter det och det återstår att se hur han lyckas den här gången. Kvalar han in kommer han att vara ännu bättre i finalen med ett lopp i kroppen. 3 Napoleon Cash gick helt okej i derbykvalet på Jägersro men räckte inte till. Kändes mycket fin i måndagens jobb och jag bedömer honom likvärdig med Sahara Jaeburn. Startsnabb och kanske blir det barfota runt om för första gången, säger Nurmos.
Något om dina andra hästar?
- 13 Kapten Brodde (V75-2) kördes också på måndagen, en mycket stark och rejäl häst. Han blev överladdad i starten på Jägersro där han slog ihop och galopperade och är egentligen inte osäker. 2640 meter passar bra och jag tror på väldigt bra chans felfri. I Stoeliten (V75-1) är det fördel 2 Dixie Brick av mina. På läget. Dixie Brick har vuxit in i stoeliten. 11 Hevin Boko är ett toppsto men spår elva kort distans är inte alls bra.

Skapad: 2021-09-21