Jag är otroligt stolt över mina hästar!

Geir Vegard Gundersen tog sin fjärde raka seger i det norska travderbyt som tränare.
Han ledde själv i det längsta men fick själv ge sig med storfavoriten Cicero T.G. den sista biten – när sonen Magnus Teien Gundersen tog sig förbi med den vasst spurtande stallkamraten Kraesj.
Därmed var succén ett faktum med en dubbelseger.
– Vi fick löpet och det var otroligt bra, sa Magnus Teien Gundersen.
– Helt fantastiskt. Jag är otroligt stolt över mina hästar, sa pappa Geir Vegard.

Bjerke körde sin storloppsdag under söndagen med Kriterie och Derbyn för både varmblod och kallblod. Geir Vegard Gundersen gör verkligen skäl för smeknamnet ”Derbykungen” och har i och med dagens fullträff nu vunnit det norska Derbyt för varmblod sju gånger på de senaste nio åren. Och totalt hans nio derbytriumfer inklusive kusksegrar. Han gjorde det även för fjärde året i rad som tränare men inte med den hästen som han själv kanske hade trott skulle ordna bedriften. Geir Vegard satt själv bakom storfavoriten Cicero T.G. som välvilligt släpptes till ledningen av stallkamraten Kraesj efter ett halvvarv. Ett smart drag skulle det visa sig av sonen Magnus Teien Gundersen som körde Kraesj och som tagit täten direkt. Kraesj bidade sin tid i rygg på ledande Cicero T.G. och som 1400 meter kvar fick betrodda Falcon Eye på utsidan. Den sistnämnde var slagen vid upploppets början samtidigt som Super Winner angrep ifrån andra par utvändigt. Geir Vegard Gundersen körde då undan vad som gick och samtidigt kom luckan för Kraesj som spurtade ettrigt och precis på mållinjen slog han av storfavoriten. Därmed var en dubbelseger ett faktum för far och son Gundersen.
– Jag släppte välvilligt eftersom jag vet att han är bäst när han får gå på speed. Jag hade möjlighet att gå ut i andra ytter på sista bortre långsidan men tyckte att jag hade ryggen på fältets bästa häst. Nu fick vi löpet och en perfekt öppning så det var otroligt bra, sa Magnus Teien Gundersen.
Förstapriset var en miljon norska kronor och andrapriset en halv miljon.
– Helt fantastiskt. Jag är otroligt stolt över hästarna mina som gav hundra procent. Redan i värmningen kände jag att vi hade träffat rätt när de bara dansade runt banan. Kraesj har jag trott på hela vägen men när jag kom först med Cicero T.G. så trodde jag att han skulle vinna. Men Kraesj är en fighter och fick loppet, sa Geir Vegard Gundersen.

 

En kille som också hade en fantastisk dag på Bjerke var Öystein Tjomsland. Han tog inte bara en dubbelseger i Kriteriet för kallblod, utan han tog även en dubbelseger som tränare i kallblodsderbyt. En enastående tränarprestation av Tjomsland som är den stora dominanten på kallblodssidan.
Först ut var Tangen Minto som bara var bäst i det norska Kriteriet för kallblod. Dubbelsegern blev ett faktum då stallkamraten Holter Odin var tvåa. Storfavoriten Brenne Odin tog planenligt hand om ledningen i utgången av första kurvan och fick sedan efterhand Tangen Minto på utsidan och tempot var högt uppskruvat på den kladdiga banan. Men Brenne Odin hade inte sin bästa dag och föll tungt när han åkte på sin första förlust i karriären. Han var tidigt slagen samtidigt som Tangen Minto tog över in på upploppet och klev ifrån till en mycket lätt seger för Tom Erik Solberg som knöt näven i en segergest. Förstapriset var 500 000 norska kronor och det var var sjunde segern i nionde starten för Tangen Minto. Därmed en skön revansch för kretsen kring Tangen Minto som misslyckades i det svenska Kriteriet på Dannero där det blev galopp. Öystein Tjomsland körde själv Tangen Ove som dock galopperade i spetskörningen där han laddades hårt i starten. Men det var förstås ändå en glad Tjomsland på stallbacken efteråt som kunde konstatera att hans hästar var etta och tvåa i Kriteriet.
– Det var härligt. Jag såg att öppningen blev tuff och att han gick utvändigt men gjorde ett fantastiskt lopp. Han har varit bra länge och hade lite stolpe ut i finalen på Dannero. Det var kul att han vann nu på hemmabanan, sa Öystein Tjomsland.

 

Det blev alltså även en dubbelseger som tränare i det norska Derbyt för kallblod. Tom Erik Solberg satt i segersulkyn även när när han styrde in fenomenet Tangen Bork till dennes tolfte raka seger. Den karismatiske storfavoriten fick ta över ledningen från stallkamraten Langlands Hövding kort efter start. Sedan fick Tangen Bork bestämma tempot i ledningen och drygt 1100 meter kvar galopperade Oppgårdsdrängen plötsligt en bit ner i kön. Över upploppet var det lugna gatan för Tangen Bork som stegade undan till en imponerande seger. Tvåa blev stallkamraten Langlands Hövding som kom ut från rygg på ledaren in på upploppet och tog andraplatsen precis, före en bra spurtande Olav. Segermaskinen Tangen Bork har därmed inte bara vunnit det svenska Derbyt utan nu även det norska. Såväl kriterievinnaren Tangen Mintos och Tangen Bork ägs av Nils Munkhaugen.
– Det är otroligt, både för Nils och hela teamet, kusken och allting, sa Öystein Tjomsland efteråt.
Däremot var Mats E Djuse besviken över Oppgårdsdrängen när denne galopperade bort sig.
– Vi satt ju bra till där vi satt men han fungerade inte i travet idag. Det var väldigt tråkigt för det kändes som att det var bra förutsättningar idag för att kunna vinna. Men han var sig inte lik och fungerade inte i travet, sa Mats E Djuse om den Jan-Olov Persson-tränade hästen.

 

Storfavoriten I.D.Exceptional tog hem det norska Kriteriet för varmblod och segerchecken på 750 000 norska kronor i förstapris. Det var hästens femte seger i sjätte starten och han öppnade snabbt och höll enkelt upp ledningen från innerspåret. Sedan fick Ole Johan Östre dirigera som han ville i täten samtidigt som Björn Goop gick ner i rygg på ledaren med andrahandsfavoriten Trixton Frecel. I.D.Exceptional blev aldrig utmanad på allvar och höll enkelt undan över upploppet till en säker seger. En känslosam sådan för tränaren Stian Eilefsen som stod vid sidan av banan och var överlycklig. Detta eftersom det inte har varit helt hundra med hästen under veckan som haft diverse småskavanker som man har fått rätta till. Men det hade tränaren mörkat för alla.
– Det har varit problem under veckan. Han har inte varit fin och vi har fått kämpa. fick ett överben som vi har jobbat med och han var inte som bäst. Jag har inte sagt det till någon för annars hade vi inte fått köra 1.16 första rundan utan 1.14 och då är det inte säkert att det räcker, säger Stian Eilefsen.
– Vi har ett enormt team runt oss och detta kan inte beskrivas i ord. Detta är en dröm som har gått i uppfyllelse och för mig är det väldigt stort. För många är det Elitloppet som är det största men för mig är det Kriteriet och Derbyt.

 

I stayerloppet över dryga tre varv i V75-3, blev det en jätteskräll där Gangnam Style K. vann som spelad till 1 procent på insatsfördelningen. Hästen tränas i Danmark av Ole G Nielsen och kördes av Eirik Höitomt. Gangnam Style K. har tidigare tävlat i USA och tog nu sin andra seger i karriären och en stor sådan. Förstapriset var 100 000 norska kronor och Gangnam Style K. kom farande mitt i banan på upploppet och tog sig överraskande förbi storfavoriten Ble du Gers. Den sistnämnde tappade i starten förutom sina 80 meters tillägg och fick sedan en tuff forcering fram till utvändigt om ledande Rittmester Hill. Frode Hamre tryckte till ledaren ut på den sista bortre långsidan och tog över täten, men Ble du Gers var seg loppet igenom och oinspirerad enligt Frode Hamre. Han stretade emot i det längsta men fick alltså ge sig för jätteskrällen den sista biten och blev tvåa.
I V75-2, som var ett kallblodslopp, så blev det en liten skrällseger genom Briskeby Anna som tackade för en spårsnål resa genom att spurta ner den tappra favoriten Stas Eldi (blev trea) över upploppet. I sulkyn satt lärlingen Björn Steine och tvåa blev bra avslutande Finnskog Oda.

Elvaårige Lionel är stil gong strong och Göran Antonsens stjärna vann norskt mästerskap i somras. Nu slog fuxen till igen och tog hem snabbloppet för den äldre eliten i V75-6 med 100 000 norska kronor i förstapris. Men det var inte utan dramatik i inledningen där det blev en våldsam kamp om positionerna in i första sväng. Det var trångt när Frode Hamre var på väg ut i andraspåret med Bill’s Man (han var ute enligt han själv men fick inte sulkyn med sig) och utifrån kom Lionel farande där en resolut Göran Antonsen vann den kampen om spåret.
– Vi kom in i svängen och jag var i spår två och vi möttes i mitten där och det var kamp men jag var i andraspåret, hävdade Göran Antonsen efter loppet medan Frode Hamre alltså tyckte tvärtom.
Det var onekligen loppavgörande då Lionel sedan kunde överta ledningen och fick Bill’s Man på utsidan. Det var sedan dessa två som gjorde upp och kämpade sida vid sida över upploppet.

Skapad: 2021-09-12