Som om han hade varit och solat...

Calgary Games har tagit världsrekordloppet i Svenskt Travderby på bästa sätt.
Vid tisdagens veterinärgenomgång var superhästen prickfri.
– Han var så mjuk i musklerna som om han hade varit och solat på Mallorca i två veckor, säger Timo Nurmos.

Världsrekordloppet från dödens i Svenskt Travderby på 1.11,7/2640a har gett eko i travvärlden. Nu jagar många av världens största stuterier Calgary Games som avelshingst.
– Flera agenter har ringt från USA och jag hörde att Menhammar har fått jättemycket bokningar till honom i aveln redan. Jag har säkert fått närmare 100 förfrågningar. Eventuellt ska vi ta spermaprov på hästen nästa vecka, säger Timo Nurmos.
När Solvalla-tränarens veterinär Nicolas Dimitri böjde igenom Calgary Games och undersökte hästen i tisdags var han helt prickfri.
– Nicolas hittade ingenting på hästen. Han var så fräsch och fin som man kan vara. Musklerna var också mjuka och det var precis som att han hade varit och solat i två veckor på Mallorca, säger Timo med ett skratt.
– Annars brukar normalt hästarna bli lite stela i musklerna efter tävling och framförallt efter ett tuffa lopp. Calgary har bara vilat och gått i hagen sedan i söndags men har joggat idag (torsdag) och ska gå första jobbet under fredagen. Det känns som att hästen är på väg mot formen nu...

Vad säger du så här med fyra dagars distans till Derbyt?
– Att det inte är normalt det han gör. Men det är ingen normal häst och det visste jag innan. Sedan kan allt hända och alla kan bli sjuka. Ingen visste hur bra han var före loppet och det vet vi fortfarande inte nu efter loppet.
– Han hamnade i dödens i ett av världens största lopp och många funderade säkert att vad händer nu. Men då bara ökar han till 1.05- och 1.04-tempo i sista sväng och lämnar dom som var bakom honom. Han bara försvann ifrån de andra och hade krafter kvar i mål enligt Jorma. Det märktes efteråt att hästen inte var trött för han blåste inte speciellt mycket. Helt otroligt men jag har länge känt att hästen är något utöver det vanliga. Det är som att köra en Ferrari.
Vad händer nu med Calgary Games?
– Vi får se. Europaderbyt går om tre veckor och det har jag planerat för ska vara hästens nästa start. Men vi får se hur det infaller med betäckningar och spermatester på Menhammar. Margareta frågade mig redan i vinnarcirkeln om vi inte ska börja betäcka med honom på en gång. Sedan har vi eventuellt Breeders Crown senare i höst.

Den i sju starter obesegrade Calgary Games gjorde som pappan Readly Express och vann Svenskt Travderby. Om han även gör som sin far och startar (och vinner) Prix d’Amerique om några år återstår att se.
– Självklart har man tankar på det. Hästen har enorm styrka i sig och har tränat mycket i både uppför- och nedförsbacke. Han har så bra kurvteknik och skulle passa perfekt på Vincennes bana. Jag har vunnit Prix d’Amerique och vet vad som krävs av hästarna.
– Han är i några avseenden bättre än Readly Express när det gäller exteriören och hur han travar. Jag tror inte att jag har haft någon häst som har en mer perfekt exteriör än vad Calgary Games har. Precis som Readly lägger han väldigt mycket mark under sig när han springer och har ett så effektivt trav.
– Men Readly sprang och slog på sig lite på sina knän och hade en lite flackare gång. Därför fick vi köra honom med knäkappor och han slog i vagnen ett par gånger. Men Calgary är inte så bred i gången. Det är en ren njutning att köra honom. Man hör nästan inte när han sätter i hovarna i marken för han springer så lätt.
– Psyket är också fantastiskt hos hästen. Han springer så lågt med huvudet och är väldigt koncentrerad hela tiden och tittar bara rakt fram i fem meter utan att vrida på huvudet någonting åt sidorna. Han är lite unik på det sättet och dessutom väldigt lugn och cool av sig, säger Timo Nurmos som äger och tränar travvärldens nya storstjärna.

Skapad: 2021-09-09