Tjomsland kvalade in sju till finalen

Sju hästar i final och två helt överlägsna uttagningsvinnare.
I vanlig ordning handlade det en hel del om Öystein Tjomsland när finalfältet till kallblodens kriterium utsågs på Dannero.

Öystein Tjomsland brukar sätta sin prägel på de stora årgångsfinalerna för kallbloden och när det kördes uttagningar till Svenskt Kallblodskriterium på Dannero under söndagen, var norrmannen rubrikernas man igen. Tjomsland kvalade in hela sju hästar till final – och har två av favoriterna i sitt stall.
Tom Erik Solberg rattade en av Tjomslands båda försöksvinnare. Tangen Minto hade ledningen och började lämna motståndet över sista bortre långsidan och försprånget utökades bara ju närmare mål ekipaget kom. En helt överlägsen seger på 1.26,4 över 2140 auto. Tangen Minto tog här 5:e seger i sin karriärs 6:e start.
– I dag var han otroligt bra. Vi har tagit det lite försiktigt med honom tidigare men hästen har vuxit med uppgifterna. Nu var han lugn hela vägen och det kändes nästan okört i mål, jag visade aldrig pisken eller något och det kändes som det fanns mycket kvar, sa kusken Tom Erik Solberg i vinnarcirkeln.

Öystein Tjomsland körde själv Tangen Ove till segern. Den viktorian var om möjligt än mer överlägsen. Hästen, som också kommer till finalen med 5 segrar på 6 försök, stack ifrån tidigt i pigg stil och gjorde hela loppet i ensamt majestät långt före konkurrenterna. 1.26,7 över 2140 auto var vinnartiden.
– Han är ju väldigt bra, men han blev också pigg och sprang fortare än jag önskade. Fast hästen är stark och tuff och gjorde det bra. Det har varit många fantastiska unghästar här i dag och Tangen Ove är en av dem, men Brenne Odin imponerade på mig och det blir otroligt spännande till finalerna. Det känns som det är en väldig bredd på treåringarna i dag, sa Öystein Tjomsland i vinnarcirkeln.
Huvudkonkurrenten till Tjomsland kommer från landsmannen Jens Kristian Brennes stall. Hans fine Brenne Odin är obesegrad i sex starter när han om två veckor finns med i finalen. För sin kusk Åsbjörn Tengsareid tog han en komfortabel seger från ledningen, klockad till 1.27,8 på 2140 auto. Noterbart är att Brenne Odin är yngre bror till Brenne Bas – fjolårets vinnare i kriteriet.
– Det är en väldigt komplett häst, man blir imponerad varje gång man kör. Han har en väldigt positiv inställning och tycker det är kul att tävla. Jag har nog aldrig kört en så tidigt utvecklad häst tidigare i karriären och han har en enorm potential, sa Åsbjörn Tengsareid.

Frågan är om inte Jan-Olov Perssons Dunungen är hästen som ska slås i Kriteriestoet. Talangen har övertygat stort hittills i karriären och noterade nu sin 4:e seger i 5:e starten. I sin uttagning höll hon jämn fart i ledningen och förvisade säkert huvudkonkurrenten Nordsjö Anna i en upploppsduell. Dunungen segrade på 1.28,0 över 2140 autostart, vilket var uttagningarna snabbaste segertid.
– Hon är duktig och har varit väldigt fokuserad och fin i starterna som hon gjort, jag är full av beundran. Hon har bra inställning till sitt jobb. Det finns lite att slipa på inför finalen men framför allt handlar det om att bibehålla den fina formen, sa Jan-Olov Persson.

En tuff motståndare hittas från hemmalaget. Stefan Edin har något speciellt i Bato Tösen som spårade från start till mål i sitt försök och kommer till finalen med tre raka segrar. Bato Tösen klockades till 1.29,5/2140 auto före Sjö Perla. Uttagningsseger från spets grejade också Ängsthea, tränad av Robert Skoglund och körd till seger av Mats E Djuse. Ängsthea öppnade snabbt mot ledningen trots spåret längst ut bakom vingen och kom att anföra hela vägen på 1.30,2/2140 auto. Öystein Tjomsland fick nöja sig utan någon seger i kvalen till Kriteriestoet – men fick med sig fem hästar till finalen.
Finalerna i Svenskt Kallblodskriterium och Kriteriestoet avgörs på Dannero den 8 augusti. Då tar vinnarna hem förstapriser på 600 000 kronor, respektive 350 000 kronor.

Skapad: 2021-07-25