Ble du Gers försvarade titeln i Oslo Grand Prix

Uträknad i fjol då hästen kunde vinna på ett nytt löpningsrekord.
I år var det dags igen för tioårige fransmannen Ble du Gers i träning hos Frode Hamre.
Körd av Åsbjörn Tengsareid levererade hästen en ny skräll i Oslo Grand Prix.
- Han är tio år gammal och inte lätt att tas med över medeldistans, sa Frode Hamre som tog en dubbelseger i loppet efter att själv ha förpassats till andraplatsen med loppets favorit Bill’s Man.

Ständigt uträknad – åtminstone i hemlandets största lopp Oslo Grand Prix.
För ett år sedan höll Ble du Gers farten bäst i en fartfylld upplaga och skrällvann med Per Oleg Midtfjeld i sulkyn på ett nytt löpningsrekord.
På söndagen var den tioårige franske hästen bortvald av tränaren Frode Hamre som satte upp sig själv på loppets favorit Bill’s Man.
Hamre fick försvara sig rejält med favoriten i en utdragen körning om ledningen när bilen lämnade. Kristian Malmin uppvaktade med Floris Baldwin och gav inte upp förrän efter 500 meter.
Halvvarvet passerades på i underkant 1.08,0, och när Frode Hamre passade på att dämpa tempot med Bill’s Man "passades det på" från kön.
Åsbjörn Tengsareid satte fart full fart och landade snett utvändigt ledaren 1200 meter från mål med Ble du Gers.
Fransmannen var tredje minst spelad i loppet (tre procent på V75) och återigen uträknad men verkligen värd de 600 000 kronorna i förstapris.
Ble du Gers kopplade enkelt grepp om stallkamraten i god tid före mållinjen. Segertiden i mål skrevs till beskedliga 1.12,5 över 2140 meter auto.
- En dubbelseger, det kan inte bli bättre! Det är tuff körning i de här lite större loppen och det ska vara det. Öppningen kanske var lite i snabbaste laget men så blir det. Vi kör om position. Kanske sitter det lite i benen till slut på Bill’s Man. Men jag vet ju att Ble du Gers är otrolig stark och inte lätt att slå på medeldistans, sade Frode Hamre.
Trea slutade Roger Malmqvist-tränade Dragster för dagen körd av norrmannen Tom Erik Solberg. Johan Untersteiner hade skickat Guzz Mearas till Oslo som slutade oplacerad med galopp på vägen.

 

Oslo Grand Prix 2021 var ett på grund av smittoläget starkt reducerat storlopp med övervägande delen norska hästar bakom startbilen.
Loppet fick dock en värdig vinnare.
Frode Hamre om stålhästen:
- Ble du Gers var fin i Paralympiatravet och var hyfsad i Harper Hanovers lopp på Solvalla. Men han har med ålderns rätt börjat ledsna på tillägg i långloppen och är bäst på medeldistans numera vilket han visade i dag.

I kallblodsloppet Alm Svartens Äreslopp var Odd Herakles jättefavorit.
Rasens för dagen största stjärna vann Elitkampen på Solvalla i den senaste starten och imponerade den gången.
På söndagen var elvaåringen kanske inte helt på topp men vann ändå efter att ha övertagit ledningen under slutrundan och stegat undan på tiden 1.19,8 över 1609 meter med bilstart.
Tolvårige Söndre Jerkeld (spelad på under en procent på V75) stred dock tappert på utsidan och såg för några sekunder ut att kunna utmana storfavoriten.
Någon större fara på taket handlade det dock inte om.
- Odd Herakles var bra, men inte lika bra som på Solvalla. Kanske var det resan som inverkade eller att det senaste loppet sitter i benen, resonerade kusken Tom Erik Solberg.
Kallblodskungen är i Sverige för avel en tid och flyttar tillbaka hem till Norge igen i augusti. Bollnästränaren Fredrik Fransson har hand om hästen i Sverige och planerar att åka till Finland under midsommarhelgen med Odd Herakles för storloppet Nordic King i Härmä.

Skapad: 2021-06-13