Vernissage Grif hade uppvisning Östersund

Alessandro Gocciadoro ville vara med i Elitloppet med Vernissage Grif – men fick ingen plats.
Nu visade han hur bra den italienska stjärnhästen är genom att vinna Jämtlands Stora Pris i imponerade stil.
Vernissage Grif tog hem förstapriset på 700 000 kronor i suverän stil på styrka.
Men stort överbetyg till Wild Love och Click Bait som slutade tvåa, respektive trea.

Östersundstravet körde sin största dag för året och dagen till ära fanns en publik på 500 personer runt banan enligt de nya restriktionerna. Höjdpunkten var Jämtlands Stora Pris som föregicks av dramatik när favoriten Hail Mary galopperade och gick i passgång. Robert Bergh valde att sätta på boots på hästens framhovar dryga minuten före start. Väl i loppet så öppnade Wild Love snabbt från innerspåret och höll överraskande ledningen. Kevin Oscarsson visade tydligt för Björn Goop och Brother Bill att han ville köra i täten, men när Robert Bergh kom farande på första långsidan släppte han. Inledningen blev 1.10 första 500 metrarna och Hail Mary varvade på 1.11,2. Samtidigt sände Alessandro Gocciadoro fram Vernissage Grif utvändigt om ledaren inför slutvarvet och på så vis fick Brother Bill andra par utvändigt. Hail Mary fick det inte att stämma och gav upp helt in på upploppet. Istället var det Vernissage Grif som tog över och Brother Bill orkade inte gå i närkamp. Gocciadoros sjuåriga stjärna bara klev ifrån konkurrenterna till en imponerande seger. Vinnartiden blev 1.11,3 över distansen 2140 meter med bilstart. Han följde därmed upp tredjeplatsen från Finlandia-Ajo från dödens briljant och visade att hästen hör hemma i världseliten. Nu fortsätter Vernissage Grif sin Norrlands-turné och startar i Boden nästkommande lördag i Norrbottens Stora Pris.

 

En som också är ute på en roadtrip genom Sverige och en norrlands-turné är Wild Love. Efter succén i Harper Hanovers lopp fortsätter framgångarna för det här sjuåriga stoet som tränas och managerns av Bengt Simberg och Anders Lindqvist. Efter att Kevin Oscarsson släppt ledningen till Hail Mary fick Wild Love aldrig riktigt chansen och gick i mål med krafter kvar som tvåa. Detta i strid med en mycket vasst spurtande Click Bait som tog tredjeplatsen.
– Hon gjorde ett otroligt lopp. Men just nu är man sådan vinnarskalle att man är förbannad att det inte löste sig tidigare för jag hade mycket att åka med, sa Kevin Oscarsson.
– Hon var väldigt laddad idag men klev iväg perfekt. Hon har utvecklats och hästen är otroligt bra, fortsatte Kevin om Wild Love vars resa fortsätter till Boden och Norrbottens Stora Pris nästkommande lördag.
Även Per Lennartsson var helnöjd med Click Bait som levererade en superspurt till tredjeplatsen.
– Han var riktigt på tårna och det var verkligen bett i honom hela vägen. Jag älskar den här hästen, det är verkligen travsport de luxe, sa Per Lennartsson.

En som däremot inte hade sin bästa dag var Hail Mary som slutade sist i mål. Han fick också tio dagars startförbud av Östersunds måldomarnämnd.
– Jag kanske körde mer optimistisk än vad min innersta känsla var under veckan. Men jag litade på att det skulle reda ut sig men han var inte redo ändå. Jag sa innan att när han fick spår åtta mot den äldre eliten så skulle jag ha kört ett snabbjobb inför Boden istället, sa Robert Bergh.
– Jag måste också reda ut det här för han kan inte hålla på som han gjorde innan och jag kunde inte förbereda mig. Men jag har redan listat ut vad jag ska göra nästa gång, men det tar vi då.

 

Det blev ett gigantiskt favoritfall när Månlykke A.M., spelad till 87 procent av insatsfördelningen, föll blytungt i den andra avdelningen. Gunnar Melanders kallblodsstjärna galopperade plötsligt helt oväntat i den första kurvan, ställde sig snabbt men galopperade på nytt igen kort efter och tappade allt. Han kördes sedan bara runt lite lugnt långt bakom övriga fältet.
– Jag vet faktiskt inte själv vad som hände. Han bromsade till och galopperade och jag har ingen förklaring. Det är svårt att veta varför han gjorde så och jag var inte beredd på det för han brukar inte göra så där. Sedan smackade jag på honom och då galopperade han igen. Annars kändes han hur fin som helst, sa Gunnar Melander.
Istället var det sensationen G.G.Ojjdo som levererade en riktig stjärnsmäll tillsammans med sin tränare Tomas Pettersson. Ifrån rygg på ledaren kunde han inte följa med när ledande Ard ryckte undan och den sistnämnde såg ut att gå mot seger in på upploppet. Men Ard stannade till i sin ensamhet och blev infångad kort före mål på Östersunds långa upplopp. G.G.Ojjjdo kopplade greppet och vann säkert, före en bra spurtande Våler Nikolai som blev tvåa, och trea blev Ard. G.G.Ojjdå var spelad till 0,23 procent och 73-oddsaren är en av de största skrällarna i V75:s historia.
Den största skrällen i historien på V75 är fortsatt Owen Face när han besegrade megafavoriten Nuncio på Solvalla 2015.
– Det är bara glädje. Hästen gör alltid bra lopp så det här var jättekul. Han har ju alltid varit lite besvärlig men har bättrat sig allt eftersom han har startat på i ett och ett halvt års tid och verkligen härdats i alla klasser. Han är en riktig järnhäst, sa Tomas Pettersson.

 

V75 inleddes med en hemmaseger då Per Linderoth-tränade Young King tog sin andra raka seger i sin nya regi. Hästen tränades tidigare av Per Lennartsson som nu körde förtjänstfullt till seger åt kollega Linderoth. Young King spurtade strålande till en lätt seger, före likaledes starkt avslutande Gooner som blev tvåa.

 

Även i lärlingsloppet, V75-3, blev det favoritfall när Margareta Tooma inte lyckades hålla ledningen från innerspåret. Hon blev istället fast alldeles för länge från rygg på ledaren och fick aldrig chansen i tid. Istället var det Global Benefit som snuvade favoriten på täten men ledaren hade inget försvar mot utvändige Qeen Roc som plockade ner Global Benefit in på upploppet och höll precis undan till seger före bra avslutande Gitte Silvåkra och Ses Elisabet. En mycket tapper insats av Queen Roc som kördes av Kevin Oscarsson och tränas av Joakim Elfving.

 

I den fjärde V75-avdelningen kom omgångens första favoritseger. Loppet föregicks av tre omstarter och Robert Dunder prickade bra i samtliga dessa och det gjorde han även i den giltiga. Han skickade iväg sin egentränade Kissinger Boko till ledningen och drog sedan i ett hårt tempo. Första halvvarvet travades efter snabba 1.10,9 i voltstart men trots det såg Kissinger Boko oslagbar ut hela vägen. Det var ingen som kunde gå i närkamp och Robert Dunders fyraårige löfte tog tredje raka segern i övertygande stil och är fortsatt obesegrad i år efter tre starter.

 

Storfavoriterna föll på löpande band på V75 och nästa ”lampa” till rakning var Bitcoind’ Arc som förlorade tillsammans med Björn Goop. Det var Robert Bergh som skickade iväg Condior blixtsnabbt från spår åtta bakom bilen och tog ledningen. Björn Goop gjorde aldrig någon ansats att gå fram och försöka få överta utan lade sig lugn utvändigt om ledaren. Efter en snabb inledning gick det sedan sakta mitt i loppet innan farten skruvades upp igen på slutvarvet. Robert Bergh grillade Bitcoind’ Arc rejält som dock tog sig förbi Condior som tröttnade vid upploppets början. Men även Bitcoind’ Arc var märkt av den tuffa löpningen och stumnade den sista biten. Istället var det One Kind Of Art som kom farande och spurtade förbi alla i en imponerande finish. Han fick ryggar att gå i från spår elva och tränaren Oskar J Andersson kunde jubla i en härlig segergest kort före mål. One Kind of Art var spelad till sex procent av insatsfördelningen och vann till slut smått överlägset efter en mycket stark avslutning ute i spåren.

Upstate Face visade att den rykande avslutningen till seger under elitloppshelgen inte var någon tillfällighet. Han bjöd på en häftig uppvisning i V75-6 för sin tränare Adrian Kolgjini och visade att den långa resan från Malmö inte var förgäves. Trots ett lopp utvändigt om ledaren i ett stenhårt tempo, 1.06 första 500 och 1.09 första varvet, så stack Upstate Face ifrån till en förkrossande seger. Adrian satt helt stilla och hade alla växlar sparade i sin häst som såg fullständigt makalös ut när han vann överlägset. Detta på segertiden 1.09,5/1640a, vilket är nytt banrekord. Upstate Face fortsätter nu sin Norrlands-turné med Boden som nästa anhalt kommande lördag. Det här var också den andra favoriten som infriade förväntningarna på V75.
– Han börjar hitta de växlarna som han har lovat en gång i tiden. Men att han skulle vara så här bra kunde man bara drömma om, sa Adrian Kolgjini.
– Det är bästa känslan när du sitter bakom en häst på ett halvt ton och du har sådan kontroll och du känner att du kan lämna fältet när du vill med tio, femton meter.

Skapad: 2021-06-12