Hail Mary och Månlykke A.M. förgyller lördagen

Det är inte bara Paralympiatravet och Pokallloppen som avgörs under Åbys superdag på lördag.
Innan V75® tar sin börjar visar två av Sveriges bästa hästar upp sig.
– Hail Mary känns bra och har gått framåt med loppet. Jag håller en liten öppning till Elitloppet, säger Robert Bergh.
– Månlykke A.M. känns faktiskt bättre och ännu smidigare nu med loppen. När vi åker så här långt vill jag vinna, säger Gunnar Melander.

Hail Mary startar i ett femåringslopp med 250 000 kronor i förstapris i, tillika V4-3. Robert Berghs derbyvinnare har innerspår bakom startbilen och Bergh berättar att hästen har tagit årsdebuten på bästa sätt. Han har heller inte stängt dörren helt för Elitloppet.
– Hail Mary (V4-3) ser bra ut och har gått framåt med loppet som han fick i Boden. Det var verkligen speciella förutsättningar med snöstorm och en lång resa med trafikstopp på vägen. Men han gjorde det han skulle och det känns att han har gått framåt med loppet, säger Robert Bergh om stjärnan som har tagit 18 segrar på 21 starter och sprungit in drygt 7,3 miljoner kronor.
– Jag förväntar mig att han ska vara lite spänstigare nu och lite rappare. Sedan har han fortfarande en bit kvar till den absoluta toppformen. Men man får nypa av lopp för lopp nu och av träningen att döma känns det som att han har lyft sig och sedan får vi se i loppet på lördag om han har gjort det.
Snacket om Elitloppet finns där ständigt, vad känner du för det?
– Jag har en liten öppning kvar och så får vi se. Vi måste följa hans formkurva och se hur han fortsätter att utvecklas. Innerspår bakom bilen nu och han lär väl inte vara lika explosiv från början som i höstas när han vann Derbyt. Men jag är nöjd med hästen och det ska bli kul att starta igen, säger Bergh.

Även det fantastiska kallblodet Månlykke A.M. visar upp sig innan V75 och kommer att starta i V4-2 från 20 meters tillägg för Gunnar Melander. Hästen har varit rent lysande vid årets tre raka segrar och det hörs på Gunnar Melander hur nöjd han är med sin stjärna.
– Månlykke A.M. (V4-2) känns bara bra och är pigg och glad. Jag tycker faktiskt att han känns ännu bättre nu efter de här loppen som han har gjort. Framförallt så har hästen känts smidigare på något vis och nu har vi ju sommarträning så att man kan tränar lite mer smidighetsträning. Han känns jättefin, säger Gunnar Melander.
– Hästen har ju gjort kanonlopp hela tiden och har faktiskt överraskat mig lite att han har varit så bra. Men jag vet ju att han har en hög grundkapacitet och det är fantastiskt att han har kunnat utvecklats så här. Nu är det 20 meters tillägg på några bra hästar och lång resa men det är klart att jag måste tro på en bra chans ändå. Han är lugn och har klarat av en resa bra till Norge som unghäst. När vi åker så här långt så vill jag ju vinna, säger Gunnar som räknar med mellan sju till åtta timmars resväg från Bollnäs.
– Vi startar resan på fredag och så åker vi hem på söndag. Det får bli som en liten utflykt. Jag håller ju på med det är på övertid och har haft förmånen att få ha tränat många bra hästar genom åren. Men jag tycker att det är så roligt och det är väldigt kul att ha fått fram ännu en så här pass fin häst igen.

Skapad: 2021-05-06