Mest imponerade Mister Herkules

Det bjöds fin men blöt sport i regnet på Solvalla på onsdagen med talangerna i Margaretas Tidiga Unghästserie.
Mest imponerade Mister Herkules som lunkade undan från ledningen i de fyraåriga hingstarna och valackernas lopp i något som liknade ett träningsjobb på den regntunga banan.
- Skönt! Visserligen fick han bestämma. Men ändå. Det såg lite snärtigare ut än tidigare i år, sade en lättad Daniel Redén.

Det blev en fin kväll på Solvalla på onsdagen – om man med det menar sporten.
För regnet öste ner.
När tävlingarna drog i gång hade det regnat i ett dygn i Stockholmsområdet vilket sinkade flera av hästarna.
Med 300 000 kronor till vinnarna i samtliga V86-lopp var många årgångstoppar i farten i Margaretas Tidiga Unghästserie.
En som normalt brukar ha det svårt med tunga banor är Daniel Redéns Mister Herkules. Nu kunde Örjan Kihlström sitta och finåka i ledningen med fyraåringen som bland annat vann Breeders Crown förra året och tjänade över två miljoner kronor.
Daniel Redén visste inte var hästen stod formmässigt och var riktigt nöjd.
- Han spelade med öronen så där som han kan göra då han är på bra humör. Det såg jättebra ut. Vi kanske prickade formen ett lopp för sent med honom men så blir det ibland, sade Solvallatränaren syftande på att Mister Hercules inte lyckades kvala in till Kungapokalen.
Nu blev det en snabb revansch.
- Nu fick vi vinna ett Margareta-lopp i stället och det är jättestort. Det är hästar vi håller på med och det är svårt att planera så långt i förväg. Men det är klart att man skulle vilja att han är med bland de tolv i derbyt i höst, sade Daniel Redén.

 

I ”Margareta-loppet” för de treåriga hingstarna och valackerna fanns det bara en häst på banan. Mattias Djuse-tränade Carl Halbak inledde från spåret längst ut på vingen och backades ner direkt av Örjan Kihlström.
Jorma Kontio var favorit i loppet med Daven Port men trots att favoriten fick bestämma tempot växlade Carl Halbak enkelt fältet via tredjespår i den sista kurvan.
En riktigt snygg insats av hästen som ägs av Kulturinvest i Sverige (Stockholm).
I loppet för treåriga ston var det mycket jämnt spelat.
En av de mer betrodda, Breeze med Claes Sjöström, kunde ta hem segern efter en imponerande långspurt.
Global Countess övertog ledningen och kunde dämpa tempot till 15,6 första varvet. 800 meter från mål kastade Claes Sjöström loss från andra utvändigt med Breeze och blåste till ledningen 500 meter från mål.
Breeze kunde sedan hålla undan till en säker seger på 1.15,4 över 2140 meter auto.
Omgångens enda skräll kom i loppet för fyraåriga ston. Loppet toppades av Globalizer och Stefan Persson. Jerry Riordan i Halmstad tränar och hästen ägs av Tord Olsson i Malmö som alltså kunde inkassera 300 000 kronor.D

 

Solen sken i Sundsvall där resterande fyra lopp avgjordes på V86.
Jörgen Westholms kallblodige segerstaplare L.Q.Widde (V86-5) var stor favorit och hela omgångens mest spelade häst. Från sitt springspår på 20 meters tillägg kunde han ta över ledningen redan in i första sväng.
I sista sväng var det 50-60 meter ner till andra häst och publiken som följde loppen på ATG live eller i TV12 blev vittnen till att kameramannen fick zooma ut ordentligt för att få med både L.Q.Widde och övriga fältet i bild.
- Det är en opolerad herre som inte riktigt vill lyssna på kusken. De gånger jag inte orkar hålla i honom kan det gå riktigt fort, sa Jörgen Westholm innan tävlingarna.

Riktigt oroligt blev det i ungdomsloppet för unga kuskar. En galopperande häst togs ner på säkerhetsspåret invändigt och hetsade upp sig så till den grad att de tävlande hästarna höll på att bli påkörda flera gånger under loppet.
Texas Killer Zenz galopperade med övriga fältet på innerplan hela loppet och kusken Melinda Renman kämpade förgäves med att få stopp på honom. Allt slutade bra men det var mycket nära att en olycka hade inträffat. 
Silver Bullit och William Ekberg vann loppet.
Daniel Wäjersten pep till ledningen från spår fyra bakom bilen och stannade där loppet ut med J.H.Mannerheim. Andra raka för åttaåringen som signalerar toppform.
Sandra Eriksson från Boden var överlägsen i ett sprinterlopp med formdjuret Swagger som lär dyka upp i V75 inom kort.

Skapad: 2021-05-05