Månlykke A.M. intog kallblodstronen

Månlykke A.M. är ny regent på kallblodstronen.
Den svenske hingsten gjorde allt grovjobb själv när han detroniserade norske giganten Odd Herakles.
- Jag blir nästan euforisk…när man har en häst som in på pupploppet bara vill vinna, sa tränaren och kusken Gunnar Melander.

Norske världsettan Odd Herakles jagade 21:a raka segern och startkatapulten hade inte förlorat sedan 14 september 2019. Från spår 6 bakom startbilen tog också Odd Herakles enkelt hand om ledningen och favoritspelarna gnuggade säkert händerna. Samtidigt lyckades inte Gunnar Melander komma ner någonstans från sitt bakspår och Månlykke A.M. fick helt enkelt ta positionen som kallas ”dödens”, först i andraspår. Gunnar Melander satt kall utvändigt ledaren och lät Månlykke A.M. öka tempot lite successivt och över upploppet var det inget snack. Månlykke A.M. slog klorna i Odd Herakles och tronskiftet var ett faktum.
Gunnar Melander var lyrisk efter årsdebuten senast och menade att Månlykke A.M. då var 60 meter bättre än i fjol. Bollnästränaren var förstås tagen även efter lördagens uppvisning.
- Jag blir nästan euforisk…när man har en häst som in på pupploppet bara vill vinna. Jag har en väldigt bra häst. Han förvånar mig hela tiden, att han har den där viljan att vinna., sa tränaren och kusken Gunnar Melander.
Månlykke A.M. har dessutom flera växlar sparade.
- Han går med fast bomull. Han har fina hovar, kortlopp kan vi säkert köra barfota, sa Gunnar Melander.
Odd Herakles gjorde ingen dålig insats men fick alltså segersviten på 20 raka triumfer bruten.
- Oerhört imponerande av Månlykke A.M. I dag var det en annan häst som var lite bättre helt enkelt, sa tränaren Fredrik Fransson efter debuten i hans regi.

 

Deltävling 2 till Paralympiatravet avslutade V75® och det blev favoritseger genom Who’s Who som bara var bäst i händerna på Örjan Kihlström.
Örjan Kihlström tog det gaska lugnt från början och det löste sig ändå så pass bra att han kunde placera Who’s Who som andrahäst i andraspår i rygg på Very Kronos, en position som blev tredje utvändigt dryga 900 meter från mål då From The Mine bytte tredje invändigt till dödens. 650 kvar tvingades Örjan Kihlström dra i högertömmen då hästar bakifrån attackerade, samtidigt valde Erik Adielsson att sitta kvar i andra utvändigt med Very Kronos. Örjan Kihlström körde lugnt i tredjespår men Who’s Who närmade sig hela tiden täten och när han fick marschorder in på upploppet avgjorde han på bara ett par steg. Redan 150 meter från mål kopplades segergreppet och det såg nästan retfullt enkelt ut.
- Det är ren glädje bara. Formen är nog ändå över 90, men sakteliga närmar vi oss toppform. Ägaren Travkompaniet firar 20 år nästa söndag, det är skönt att ha det här i bagaget inför det också, kommenterade tränaren Pasi Aikio.
Även Very Kronos visade klass direkt i årsdebuten och gled in som klar tvåa en dryg längd bakom vinnaren.
Både Who’s Who och Very Kronos (som har ett wild card) är därmed klara för finalen av Paralympiatravet på Åby 8 maj med 1,5 miljoner kronor till vinnaren.

V75 bjöd på många imponerande vinnare och i V75-1 blev det hemmajubel sedan Otroligosåfin dominerat i ledningen från start till mål. Från spår 6 bakom startbilen öppnade Otroligosåfin sylvasst och tog fjärde raka seger tillsammans med tränaren Lars-Åke Söderberg.
- Jag tycker att det är skoj, för det är en häst som det är närmsta vänner och släktingar som äger, sa ”Lalle” Söderberg
V75-2 bjöd på en uppvisning av finska gästen Gogobet Sisu som vann trots en galopp i första kurvan och tappade mycket mark. Men dryga varvet kvar var han i kapp fältet och från tredje utvändigt spurtade han ner favoriten Magnificent Tooma i ledningen sista biten över upploppet tillsammans med kusken Mats E Djuse.
- Jag har inte skrutit för mycket om honom i alla fall, konstaterade tränaren Veiko Haapakangas nöjt.
V75-4 var ett försök i Diamantstoet och Björn Goop tog ett vinstgivande initiativ när han från 20 meters tillägg körde till sig ledningen redan genom den första svängen med Beauty Wind.
Fighter Lady blev svaret i V75-5 och stoet från Schweiz var mycket tapper då hon i löpsugen stil bara var bäst utvändigt om ledaren Cash Cowboy. Rikard N Skoglund satt i segersulkyn och tränar gör Kevin Gondet.
Positionen utvändigt ledaren var dagens bästa och även Cab Lane vann efter att han gjort grovjobbet själv i V75-6. Det var tredje raka segern för Per Lennartsson med den Timo Nurmos-tränade hästen.

Skapad: 2021-04-17