Evaluate spurtade förbi på lätta hovar

Segern i lördagens gulddivision gick som väntat till stall Stefan Melander.
Men inte till storfavoriten Disco Volante.
Istället var det hans stallkompis Evaluate som på lätta hovar spurtade hem förstapriset – och lade grunden för jätteutdelning på V75®.
- Han ska naturligtvis bara vinna, men så är det med hästar, ibland har de sämre dagar, sa Disco Volantes kusk Ulf Ohlsson.

Den stora snackisen inför tävlingarna på Mantorp var huruvida dagens största favorit Disco Volante skulle klara av det smetiga banunderlaget. Det gjorde han. Men trots att han fick trava i lågt tempo i ledningen hissade han tidigt nödflagg och in på upploppet kastade han in handduken utan strid.
- Han hade inte sin bästa dag naturligtvis, som alla såg. Banan tyckte jag han kom överens med så vi kan inte skylla på den. Men han uppträdde annorlunda i värmningen i dag och var väldigt lugn. Jag kunde köra i 40-tempo utan att han låg på och i provstarten fick jag också en lite dålig känsla när han var så lugn. Det var inte den rätta Disco helt enkelt, sa Ulf Ohlsson.
Ingen skugga ska emellertid falla över Evaluate. Den sexårige USA-importen inledde strålande på svensk mark 2019 men bröt nu en 26 lopp lång förlustsvit.
- Jag är lite överraskad att han vann men samtidigt har han gått bra i skymundan tre gånger i rad så att han var på gång trodde nog de i stallet, och jag också. Det blev bra också när vi kom ut 600 kvar och sedan avgjorde han på bra sätt, konstaterade kusken Magnus A Djuse.
Disco Volante fick nöja sig med tredjeplatsen sedan han även släppt en duktig Västerbo Grosbois förbi sig.

I näst högsta klassen skrällde det också rejält. Där dundrade Carl Johan Jepson till ledningen med Beartime men han valde att släppa ifrån sig initiativet till Remarkable Feet. Det var en vinnande taktik. Vid upploppets början uppenbarade sig luckan och när målstolpen passerades var överraskningen ett faktum.
- Jag är så stolt över hästen! Jag trodde inte på det och ville nästan stryka i dag för det var så dålig bana. Eftersom jag inte trott på det har jag inte varit nervös men det här var riktigt skoj, sa Beartimes tränare Helena Edlund, vars häst i och med segern passerade en miljon kronor insprunget.

Dagens prestation stod Maestro Crowe för i klass I. Han galopperade dubbelt och var till synes borta ur loppet. Men via en tung långspurt och tredjespår genom slutkurvan dundrade han närmare och närmare ledande Timo Lane och strax före mål var han först.
- Det klart att det inte ska gå, det är en omöjlig prestation, men på grund av vädret och banan fanns ändå en liten möjlighet. Faktum är att när han ställde sig efter andra galoppen 600-700 kvar kände jag mig inte slagen för de andra såg trötta ut och han håller farten. Det är stor potential i den här hästen, sa Maestro Crowes tränare och kusk Johan Untersteiner.

Familjen Kolgjini gjorde upp om segern i bronsdivisionen och längsta strået drog lillebror Dante, som bokförde sig för karriärens första triumf i V75 när han och Racing Ribb höll Upstate Face och Adrian Kolgjini bakom sig upploppet ner.
- Jag var helt säker på att jag skulle torska för jag har faktiskt aldrig vunnit en upploppsduell mot Adrian tidigare, sa segerkusken, som visade prov på fina körhänder när han fick ner en startgalopperande Racing Ribb i trav och därefter körde till ledningen.
- Det har varit extremt motigt för mig ett tag nu, jag har haft lite dåligt självförtroende, så det här var en riktig boost för mig själv.
Oskar Kylin-Blom andades stor optimism inför klass II-försöket och den hade han fog för. I Erik Adielssons händer blev Zack Bris släppt till ledningen i första sväng och därifrån pinnade fyraåringen undan till enkel seger sedan värsta utmanaren Cassius Ima galopperat i slutkurvan.
- Jag var rädd att det skulle bli för tuff öppning och efter 1.13,5 första 500 meterna och med en pigg häst utvändigt trodde jag aldrig att det skulle gå. Men jag blev väldigt stolt att de höll undan med en längd ändå, sa Gävletränaren.
Det kördes två försök i diamantstoet inom ramen för V75 och där gick segrarna till Thomas Madsens Call Me Brodda (Stefan Persson) och Maria Carlson-tränade dunderskrällen Elle Vild (Peter Ådefors).

Skapad: 2021-02-20