Sato redo för V75 igen

Han är snackhästen som imponerade stort vid segern i comebacken.
Efter olika problem under året är Sato redo för V75® igen.
– Jag vet egentligen hur bra den här hästen är. Men man kan aldrig räkna bort honom och visst kan han vinna, säger ägaren och amatörtränaren Håkan E Johansson.

Det väntar en högintressant V75® på lördag på Jägersro som är kryddad med en dubbeljackpot. En ensam vinnare kan ta hem 72 miljoner kronor, enbart på sju rätt. Malmö-banan bjuder på Müllers Memorial med stjärnor som Moni Viking, Very Kronos och Cyber Lane med flera. Men även i Bronsdivisionen startar en femårig valack som har varit lite av en snackhäst sedan han började tävla. Han heter Sato och har vunnit sju lopp i karriärens 28 starter. Hästen har imponerat vid flera tillfällen och vann bland annat V75 i Örebro förra året. Redan när Sato inledde sin karriär med två raka segrar var det hugade spekulanter som visade intresse för att köpa honom.
- Kari Lähdekorpi bjöd 400 000 kronor via en bulvan efter debuten. Sedan var Robert Bergh ute och tittade på hästen när han hade gjort några starter. Bergh sa till mig att om det blir aktuellt så är det helt andra siffror. Men Sato är inte till salu. Jag är över 70 år och blir inte lyckligare av att sälja honom. Då har jag ju ingen häst längre. Jag kör i stället så länge lampan lyser och är så glad för det här, säger Håkan E Johansson.

Håkan har både fött upp, äger och tränar Sato. Efter andraplatsen i V75 på nyårsafton i fjol blev det ett väldigt långt uppehåll för hästen. Comebacken ägde rum för drygt en vecka sedan på Axevalla i ett Grand Slam 75-lopp. Trots ett tufft lopp utvändigt om ledaren avgjorde Sato i imponerande stil till seger. Detta i sin första start på nästan tio månader.
– 4 Sato (V75-5) var riktigt bra och det var över förväntan. Jag hade inte räknat med att han skulle vinna på en 1.13-tid från dödens. Men han har blivit så fin nu och hade säkert sträckt på sig ytterligare om det kommit någon till slut, säger Håkan.
– Jag hade inte tränat mer än vad jag brukar göra. Jag tränar inte så hårt men den här hästen är en talang i grund och botten. Han hade gått ett provlopp på Åby efter 1.18,5 full väg och avslutat med 1.15 sista varvet. Han stod med 60 meters tillägg i det provloppet och sköt till bra in i mål.
– Jag tänkte att nu provar vi att starta och när vi fick spår elva drogs ju rullgardinen ner. Det var meningen att smyga med och inte köra i dödens. Men jag hade att välja på fjärde eller femte invändigt eller andra par utvändigt och valde det sistnämnda. Men det blev bara så i ett par hundra meter och sedan utvändigt om ledaren. Det var inte som planerat men väldigt kul att han var så bra och vann ändå.

Håkan E Johansson berättar att det varit flera orsaker till det långa tävlingsuppehållet. Sato fick diagnosen överträningssymptom och har fått börja om några gånger under träningen fram till comebacken och årsdebuten.
– Efter andraplatsen på nyårsafton fick han ta det lugnt ett par veckor och sedan körde jag vinterträning med honom fram till i mars, april. Då åkte jag till Vaggeryd och körde ett jobb ihop med en annan häst. Men då var det inget bra sting i honom och blodskum i näsborrarna efteråt. Så jag åkte till kliniken i Kungsbacka och gick igenom hästen.
– Därefter gjorde vi ett maxprov med honom. Jag körde intervaller och direkt efteråt tog vi ett blodprov som visade på för mycket röda blodkroppar. Det var övertränhngssymptom, för tjockt blod, vilket hingstar kan drabbas av. Vi kastrerade honom och han fick ta det lugnt ett tag, berättar Håkan.
– Sedan tränade vi på och åkte till Vaggeryd igen och körde ett banjobb men då var han trött efter 1.25 sista varvet. Då tog vi en massa prover igen, bland annat Borelia-prov, utan att hitta något. Sedan har vi tränat på lite lugnt igen innan jag som sagt åkte till Åby och körde det här provloppet som han var bra i. Då bestämde jag mig för att starta men att hästen skulle vara så jäkla bra direkt var inget som stod i manus.

Håkan E Johansson kör som vanligt sin ögonsten själv när Sato startar i den femte avdelningen från spår fyra bakom bilen. Med tanke på den kaliber som hästen har visat torde han räknas tidigt.
– Hade Björn Goop eller någon annan kört hade han säkert varit mer betrodd, men nu sitter jag där, säger Håkan med ett skratt.
– Spår fyra är ett bra spår och bilen är stabil och det är inga vingar som flyger fram och tillbaka. Det kan bli vad som helst men allt känns bra så här långt. Jag har varit ute och joggat honom idag (måndag) och hästen känns fin.
– Realistiskt sett ska man väl inte tro att jag ska åka ner och vinna loppet för han står lite hårt inne med sina 600 000 och loppet är upp till 900 000 kronor. Men jag vet egentligen inte hur bra den här hästen är och visst kan han vinna. Man kan i alla fall inte räkna bort honom, säger Åby-amatören Håkan E Johansson från Vegby.
Och avslutar.
– Han har inte varit någon lätt häst men han har liksom en annan blivit äldre och klokare. Han har gått med slitna järnskor och sulor innan men senast hade han aluminiumskor och sula fram. Han behövde heller ingen huvudstånd som tidigare. Tussarna sitter kvar i öronen och där har jag nog en jäkla växel framöver men det känns som att de kan sitta kvar ett tag till. Hästen gör ändå så gott han kan.

Skapad: 2020-10-26