Sebastian K. har avled i kolik

Sebastian K. – ett tag världens snabbaste travare – är död.
Avelshingsten som tjänade över 20 miljoner som tävlingshäst dog i kolik.

Efter att ha verkat i aveln i USA sedan 2015 var det meningen att svenskfödde Sebastian K. skulle fortsätta som avelshingst i Australien.
Ägarna Knutsson Trotting skriver i ett pressmeddelande att hästen anlände till Melbourne, Australien i tisdags morse och att allt var normalt. Hästen verkade ha tagit flyget från USA bra och de närmaste dagarna åt och drack han som vanligt.
"Det är med stor sorg i hjärtat som vi måste meddela att Sebastian K. har vandrat vidare till de evigt gröna ängarna. Han fick kolik på lördag eftermiddag och även om alla insatser gjordes så gick hans liv inte att räddas. Med tanke på tiden som gått sedan flygningen är det osannolikt att koliken orsakades av resan, men den exakta orsaken till koliken kommer troligtvis aldrig att bli känd”, skriver ägarna Knutsson Trotting i ett pressmeddelande.
2014 blev Sebastian K världens snabbaste travare då han noterade 1.07,7 över kort distans på Pocono Raceway i Pennsylvania för Åke Svanstedt. Ett rekord hästen kunde stoltsera med ända till 2018.
Hästen inledde karriären hos Lutfi Kolgjini där han bland annat vann Kungapokalen.
2012 flyttades hästen till Åke Svanstedt. I Svanstedts träning vann Sebastian K. bland annat Åby Stora Pris, Mastersfinalen, Finlandia-Ajo, Oslo Grand Prix och Sundsvall Open Trot.
Sebastian K. slutade sina dagar 14 år gammal. Under karriären tog han 34 segrar på 76 starter och sprang in drygt 20 miljoner kronor.

Skapad: 2020-08-02