Jim Frick hedras med eget lopp

Rättvik var hemma för bortgångne Jim Frick och på lördag hedras travprofilen som tog 5002 segrar med ett minneslopp i V75 på Rättvikstravet.
- Det blir en tyst defilering till loppet och vår ordförande kommer att säga några ord om Jim och hans betydelse för Rättvik, säger Dalatravets sportchef Kaj Närhinen.

Efter en tids sjukdom gick en av svensk travsports stora Jim Frick ur tiden förra lördagen, 68 år gammal.
Han var född och uppvuxen i Rättvik och tävlingsdagen lördagen 1 augusti kommer att handla en hel del om den populäre travtränaren. V75-6 är silverdivisionen och rubriceras ”Jim Fricks Minne”.
Dalatravets sportchef Kaj Närhinen:
- Vi pratade med Jim Fricks familj om det kunde vara för nära i tiden med ett sådant här minneslopp, men de gav sitt godkännande. Det kändes trots allt ganska naturligt att ordna något när Rättvikstravet råkar köra banans största dag för året, säger Närhinen.
Jim Frick var framgångsrik och flera gånger banchampion hemma i Rättvik när flyttlasset gick till Stockholm och Solvalla.
- Trots att Jim bodde i Stockholm runt 40 år så förknippas han mest med Rättvik. Det känns bra att hedra honom med ett av de finaste loppen. Det blir med en tyst defilering och kommer att ledas av någon eller några av Jim Fricks närmaste. Ordförande för Siljans Travsällskap Sven Eriksson kommer också att säga några ord om Jim och hans betydelse för Rättvik, säger Dalatravets sportchef Kaj Närhinen.

Dalatravet skriver i banprogrammet om Jim Fricks karriär. Ett urval: ”Jim Frick född och uppväxt i Rättvik har bakom sig en fantastisk karriär. Bagarsonen kom tidigt in i travsporten, dels genom familjens egna hästar, men även via tränarna Folke Lisell och Ingemar Olofsson där han tillbringade ungdomsåren.
Hans genombrott i travlivet kom dock då Olle Goop kom till Rättvik och drog igång sin verksamhet. Jim blev raskt en av huvudrollsinnehavarna i den verksamheten.
Han vann sitt första lopp i Gävle 1971 tillsammans med Dirigent. Blev egen tränare i Rättvik 1977 men flyttade verksamheten och licensen några år senare till Solvalla och Östuna Gård, en boplats som fortfarande ägs av familjen men där Svante Båth idag driver sin verksamhet.
Jim hann med sex championat hemma i Rättvik innan han lämnade bygden för storstaden. Övriga championat under årens lopp var 26 i Gävle, 19 på Romme och dessutom fyra allsvenska titlar. Under karriären vann Jim 5 002 lopp som körsven och 3 187 som tränare”.

Skapad: 2020-07-31