Karlsson stred mot övermakten

Bonden och travamatören Lars-Erik Karlsson stred mot övermakten under den stora kallblodskvällen i Östersund i onsdags.
Och gjorde det bra.
Fantom ordnade ett tredjepris i derbyt och Alfa Lina fjärdeplatsen i stonas derby.
- Nöjd vet jag inte om jag kan vara – men jag blev bäste svensk i alla fall.

Svenskt Kallblodsderby och Derbystoet kom helt att domineras av en norrman.
Öystein Tjomsland, med filial i Sverige, städade av di svenske i fyraåringarnas största lopp och fem hästar av fem möjliga från norrmannens stall kom överst på prispallen.
Lars-Erik Karlsson från kallblodsmetropolen Järvsö bet ifrån sig med sina två hästar och Fantoms tredjeplats i derbyt låter han nöjd med, med några dagars perspektiv på onsdagens tävlingar.
- Mustang är jag mycket belåten med, för han var inte som bäst och kanske får visa mer sedan. Det kändes nästan som en revansch med Mustang får man väl säga, säger Karlsson som hade Öystein Tjomslands Havglimt och Grisleprinsen G.L. före sig i mål.
Alfa Lina vann sitt uttagningslopp till Derbystoet på ett nytt svenskt rekord. Henne körde Lars-Erik Karlsson med i ledningen i finalen. Men det blev ”bara en fjärdeplats” som han säger.
Återigen var hästar från norrmannen Tjomslands storstall före i mål.
- Båda mina var bättre i försöken. Jag tror helt enkelt att det blev lite för tätt med tio dagar emellan den här gången. Som Alfa Lina var i försöket tror jag absolut att hon hade kunnat vinna finalen också, säger Järvsö-amatören med licens på Bollnästravet.

63 år gammal håller han igång som han gjort under årtionden. Bondelivet kombineras med hobbyn hästarna. Han bor kvar på föräldragården och livnär sig som kött- och skogsbonde.
Men numera har han en anställd som hjälper sig med hästarna. Så har det inte varit alltjämt.
- Kanske att man hinner ut vid niotiden på kvällarna och får köra någon häst! säger han halvt på skämt.
Lars-Erik Karlsson sköter helst allt med hästarna, från skoning, träning- och tävlingskörning. Uppfödarbiten slarvar han inte heller med och de flesta av stallets i dag åtta hästar är egna uppfödningar.
Kallblod ska det vara.
- Jag var ju bästa svensk i båda avdelningarna så lite nöjd får man vara. Förmodligen ska jag prova de norska motsvarigheterna i Norge och kvalen i slutet av augusti. Mustang är inte anmäld till derbyt där men Alfa Linus är det och Alfa Lina, säger han.
Det hade kunnat bli tre finalister i Östersund i onsdags utan Alfa Linus galopp.
- Kör jag annorlunda i kvalet tror jag att Linus vinner.

I onsdagens derbyfinal svarade Karlsson ut storfavoriten Havglimt och Öystein Tjomsland dryga varvet från mål med Fantom och lät storfavoriten jobba i tredjespår.
Efter en snabb speed i ett par hundra meter blev Tjomsland nedsläppt ändå av Järvsö-amatören vars Fantom fullföljde bra till tredjeplatsen efter den oförmånliga löpningen.
- Jag ville försöka en bit och se ifall Fantom skulle vara så bra att jag kunde komma förbi Järvsö Elling i ledningen. Men det gick för fort en bit så jag hejdade mig lite. Vem som är bästa hästen jag tränat? Nej…jag tror jag har en som kan bli min bästa. Men vi väntar med att avslöja det så får vi se hur det går.
Lars-Erik Karlsson slogs alltså mot väderkvarnar i onsdags som en annan Don Quijote. En kväll då han och och inte Jan-Olov Persson var bäste kallblodstränare från Sverige.
- Dom är jädrigt trevliga att ha att göra med allihopa. Norrmännen gillar att retes lite med mig, särskilt en sån här gång då och det är roligt de gånger man lyckas slå dom.

Skapad: 2020-07-24