Har Frode världens bästsa häst?

En av världens bästa hästar hade stor uppvisning i Eskilstuna och är fortfarande obesegrad efter elva starter.
Frode Hamres Ecurie D. utklassade på nytt konkurrenterna och var helt outstanding i Fyraåringstestet.
– Det är ett monster på något sätt och han är fantastisk, berömde segerkusken Björn Goop.

Undantagshästen Ecurie D. är därmed fortfarande obesegrad efter elva starter. Han var inte i närheten av förlust den här gången heller i det fantastiska fyraåringsloppet med 200 000 kronor i förstapris. Björn Goop lotsade honom igenom säkert från bakspår och i första kurvan körde han resolut mot täten. Brother Bill hade susat till ledningen direkt men Jorma Kontio gjorde ingen ansats till att svara när Björn Goop kom farande med Ecurie D. efter ett halvvarv. Sedan handlade det om ren och skär uppvisning. Den här karismatiske fyraåringen vet fortfarande inte hur det känns att förlora och han skar mållinjen till synes oberörd. Segertiden blev 1.12,9 över distansen 2640 meter med bilstart. Nästa start för Ecurie D. är planerad i Hugo Åbergs Memorial om två veckor då han ska få möta världseliten för första gången. Bäva månde konkurrenterna för den Frode Hamre-tränade värstingen.
– Det är ett monster på något sätt och han är fantastisk. Han har utvecklas hela tiden och har tagit ett trappsteg bättre än alla andra. Han hade lite karaktär och humör i början och var lite bebis förra året men i år har det bara blivit bättre. Han är bra på det också, berömde Björn Goop som gav Ecurie D. välförtjänta klappar när mållinjen passerades.
– Han är inte van att starta från bakspår utan han är mer van att bomba på från framspår. Det var en liten trång situation efter 75 meter med konkurrenter framför och det var lite tajt men han redde ut det också. Det är alltid kul att köra häst men en sådan här är extra kul, fortsatte Goop.
Tvåa i mål blev Brother Bill som hakade på bra i sin comeback och som nu matchas mot Svenskt Travderby. Trea blev Ultion Face före Aetos Kronos.

 

Utöver Ecurie D. så bjöds det på flera fina prestationer den här tävlingsdagen i Eskilstuna. Och en V86-omgång som både inleddes och avslutades med riktiga praktskrällar som städade undan samtliga kvarvarande system.
Men först några rader om fjolårets Elitloppshäst Heavy Sound som var tillbaka efter ett långt skadeuppehåll. Daniel Redéns häst var megafavorit efter ett bländande kvallopp och hade en lämplig uppgift i comebacken. Han öppnade bra och fick överta ledningen från initialt spetsande Nappa Scar. Sedan var det lugna gatan. Heavy Sound och Kenneth Haugstad fick styra och ställa i täten och varva på beskedliga 1.15 första varvet. Hästen drog sedan på med under 1.09 sista rundan och vann hur enkelt som helst. Heavy Sound vann med både tussarna kvar och det norska huvudlaget oryckt i första starten efter nästan 14 månader. I sulkyn satt en nöjd och glad Kenneth Haugstad som fick en behaglig åktur.
– Det var mycket trevligt. Det blev ju lugnt i dag och vi fick köra sakta första varvet. Sedan blev han piggare och piggare sista varvet och det gick otroligt fort. Han är sig lik och är så otroligt glad hästen och gillar att springa. Det är kul att han är tillbaka, sa Kenneth Haugstad.

 

En av V86-omgångens största favoriter Fabulous Pellini förlorade. Men det treåriga stoet var ändå fantastiskt bra för en frustrerad Erik Adielsson. Hon fick en galopperande häst framför sig och tappade tio till 15 meter i starten. Det var sedan väldigt långt fram till den ledande Devious som spetsade direkt från spår åtta bakom bilen. Det Frode Hamre-tränade treåriga stoet höll undan säkert över upploppet. Fabulous Pellini avslutade storstilat men trots en vass spurt räckte det ”bara” till en andraplats. Devious är därmed fortfarande obesegrad efter tre starter och kan helt klart vara en stjärna i vardande.
– Det var en jättefin häst som var snabb i benen. Det är inte ofta man tar ledningen från spår åtta bakom bilen. Hon kan säkert klättra en bra bit upp i klasserna, berömde Ulf Ohlsson.

 

Kvällens V86-rad blev svårfunnen och den inleddes med en riktig smällkaramell när Henna Halme ledde runt om med 2-procentaren Bag’s Simoni som tränas av Veijo Heiskanen.
Inför den sista avdelningen återstod det 75 system som hade chansen till alla rätt. Men ingen av dessa hade streck för 1-procentaren Maze Runner och Ulf Ohlsson som kom farande till slut. Efter en perfekt invändig resa och lucka i sista sväng spurtade Maze Runner ner Rushmore Face den sista biten. Vid seger för Rushmore Face hade en vinnare tagit hela potten på V86 värd sju miljoner kronor. Men nu var det Maze Runner som storskrällde för en mycket överraskad men glad tränare Maria Törnqvist.
– Jag sa till ägaren tidigare i dag att jag var sugen på att stryka när det var spår tolv över 1600 meter och dom förutspådde regn. Jag tänkte att vi struntar i det här och det tror jag att alla hästägare kan relatera till när det blir så. Men hästen kändes så fin och jag sa till Uffe när han körde ut att han känns sjukt bra. Men jag hade varit väldigt nöjd om vi hade fått sista pengarna. Loppet blev helt fantastiskt och jag är så glad. Hen är helt enorm och det är världens snällaste häst, sa Maria Törnqvist.

 

Skapad: 2020-07-15