Ecurie D. förgyller Fyraåringstestet

Han är superhästen som är obesegrad i tio starter och har imponerat enormt.
Ecurie D. förgyller Fyraåringstestet i V86 när han möter flera stjärnor ur kulltoppen.
– Det är den bästa häst jag har tränat. Jag måste säga det nu utan att förnärma någon annan, säger Frode Hamre.

Det bjuds på fantastiskt fin sport i Eskilstuna som är värd för onsdagens V86-tävlingar. I Fyraåringstestet över 2640 meter drabbar flera stjärnor ur årgångstoppen samman. Fjolårets kriterietvåa och Breeders Crown-vinnare Brother Bill gör en högintressant årsdebut, vinnaren av Kungapokalen Aetos Kronos är tillbaka liksom snackhästen Green Manahlishi. Men dessa får ursäkta när Ecurie D. (se bild) finns med i startfältet. Den fyraårige hingsten har varit skoningslös i sina starter och närmast krossat sina konkurrenter. Insatsen när han vann i Fyraåringseliten under elitloppshelgen var rent fenomenal. Ecurie D. öppnade första femhundra metrarna efter 1.07 och vann på supertiden 1.09,2 över 1640 meter med bilstart. Det var nytt svenskt rekord och efter den överlägsna segern var körande Erik Adielsson smått chockad över hästens insats.
– Det var bland det värsta jag har varit med om. Något utöver det vanliga, sa Erik Adielsson direkt efter loppet.
– Han gör det på ett sådant otroligt sätt och kan gå hur långt som helst. Segertiden är fantastisk men för mig är det mer imponerande hur han rör sig. Jag blev djupt imponerad och är tacksam gentemot stall Hamre och ägarna att jag fick chansen att köra den här hästen.

Det var Ecurie D.:s tionde raka seger och han är alltjämnt obesegrad. Efter den makalösa insatsen tar även tränaren Frode Hamre bladet från munnen.
– Det är den bästa häst jag har tränat. Jag måste säga det nu utan att förnärma någon annan. Jag har tränat många väldigt fina hästar genom åren men den här håller högsta klass. Han har varit så otroligt bra och har verkligen allt, säger Frode Hamre.
Hur har Ecurie D. tagit förra segerloppet och hur känns han i träningen efteråt?
– Det verkar väldigt bra. Han har varit hos veterinären för en kontroll och det var helt utan anmärkningar. Hästen är verkligen kjempefin. Han har tränat på som vanligt och gått ett rundbanejobb över 2600 meter. Då sprang han 1.17,5 och såg fin ut. Hästen känns likvärdig som han gjorde inför senaste starten. Han kan nog inte bli så mycket bättre.

I onsdagens Fyraåringstest är det debut över 2640 meter för Ecurie D. Han har spår nio bakom bilen och körs av Björn Goop i jakten på förstaprisets 200 000 kronor. Det blir också den sista starten inför Hugo Åbergs Memorial dit den 28 juli dit stjärnhästen är inbjuden.
– Jag tror att lång distans är en fördel eftersom han är så stark. Det är bra lungor och bra distans i hästen. Spår nio är helt okej och det är klart att vi har tro på vinst igen, säger Hamre och tillägger.
– Men samtidigt möter han knalltuffa fyraåringar och ska ut i Hugo Åbergs om två veckor. Även om hästen känns fräsch och fin så kan man inte förvänta sig att han ska vinna varje gång. Förr eller senare kommer det en förlust men jag kan inte vara mer nöjd med honom än vad jag är nu.
Några ändringar i balans och utrustning?
– Han har gått barfota runt om i de två senaste starterna men det är möjligt att det blir barfota fram och skor bak nu. Det har fungerat fint förut och det kan bli så att vi sparar fötterna när det nu är 2600 meter och han ska ut i Åbergs. Öppet huvudlag och vanlig vagn som tidigare.

Den norske championtränaren har ytterligare en häst med inom V86. Det är Devious i den tredje avdelningen som är obesegrad efter två starter.
– Devious (V86-3) är ett väldigt fint sto efter Maharajah som är stor och rejäl. Hon är snabb från start och travsäker och har bra inställning till sitt jobb. Jag håller henne rätt så högt men nu möter hon hästar som har mer rutin samtidigt som hon fick spår åtta bakom bilen. Det kan bli svårt att vinna mot en sådan som Fabulous Pellini. Från ett bättre läget hade det varit mer intressant.
– Hon ska ut i ett bra lopp nästa vecka den 25:e på Biri där det är 250 000 kronor till vinnaren. Så hon behöver ha det här loppet i kroppen inför den starten. Det blir skor runt om igen men nu kör vi med amerikanavagn för första gången. Annars inga ändringar, säger Frode Hamre.

Skapad: 2020-07-13