Himmel och helvete för Tjomsland

Det var himmel och helvete för Öystein Tjomsland i kvalen till Svenskt Kallblodsderby.
Först brände han med megafavoriten Grisle Odin G.L. som galopperade tre gånger och blev diskvalificerad.
Därefter visade han upp en fenomenal vinnare i Havglimt som var förkrossande överlägsen på tiden 1.23,8.
Tjomsland fick med två hästar till finalen då han även vann med Grisleprinsen G.L.
Och norrmannen fick dessutom med tre hästar till finalen i Derbystoet.

Under söndagen kördes det uttagningslopp till Svenskt Kallblodsderby och Derbystoet i Östersund.
I det inledande försöket utspelade det sig stor dramatik. Den jättestora favoriten och segermaskinen Grisle Odin G.L. galopperade i spetskörningen kort efter start. Han tappade mycket mark innan Öystein Tjomsland fick ner honom i trav igen i första kurvan. Tjomsland körde sedan offensivt och dundrade på i spåren efter galoppen men blev utsvarad i tredjespår varvet kvar och kort senare kom en ny galopp. Grisle Odin G.L. fick därmed sina chanser spolierade och han galopperade sedan ytterligare en gång och blev därmed diskvalificerad.
– Han var väldigt hissig hela dagen och det var tre omotiverade galopper som jag ser det. Det är ju en häst som nästan aldrig har galopperat i varken träning eller i tävling. Min första tanke är att han är irriterad i munnen och vi får kolla upp honom. Det känns skit det här, sa en besviken Öystein Tjomsland.
Vann loppet gjorde istället skrällen Kinge Svarten, som tränas av Frode Hamre, och som kördes av Vemund M Drolsum efter ledning runt om. Segertiden blev 1.26,4/2140a och tvåa blev Jan-Olov Persson-tränade Fräcke Prins som kom tillbaka starkt efter en galopp sexhundra meter kvar för Mats Djuse.

Öystein Tjomsland tog dock gruvlig revansch i det andra uttagningsloppet och styrde in sin egentränade Havglimt till en överlägsen seger. Hästen var förkrossande överlägsen från ledningen och imponerande våldsamt. Tjomsland drog i ett stenhårt tempo och segertiden stannade på fantastiskt 1.23,8 över 2140 meter med bilstart. Tvåa på ett behörigt avstånd blev Bäcklös Uriel som fullföljde starkt efter en resa utvändigt om ledaren.
Öystein Tjomsland har vunnit Svenskt Kallblodsderby två år i rad, Philip Ess 2018 och Nordsjö Odin 2019. Nu har han toppchans att göra det igen med Havglimt. Trots att förhandsfavoriten Grisle Odin G.L. blev utslagen.
Tjomsland fick dessutom med ytterligare en häst i det tredje uttagningsloppet. Det var Grisleprinsen G.L. som blev tvåa bakom en mycket bra Järvsö Elling som vann enkelt för ledningen för Magnus A Djuse. Segertiden blev 1.25,3/2140a. Tränar gör Jan-Olov Persson som därmed fick med två hästar till derbyfinalen.

Öystein Tjomsland tog även hem det första uttagningsloppet till Derbystoet när han ledde från start till mål med Sjö Stjerna. Däremot fick Tjomslands favorit Brenne Berna sträcka vapen mot Alfa Lina, där tränaren och kusken Lars-Erik Karlsson fick lite revansch efter att hans Alf Linus galopperade bort en finalplats till Derbyt i utgången av sista kurvan i sitt försök. Alfa Lina tog tidigt han om ledningen och vann på det nya svenska rekordet, 1.25,4/2140.
Öystein Tjomsland blev till slut ändå dagens man på Östersunds-travet, trots debaclet med Grisleodin G.L. I det avslutande uttagningsloppet styrde han in sin egentränade Norheim Borka till en överlägsen seger. Det var stor uppvisning och totalt fick Tjomsland med tre hästar till Derbystoets final.
Finalerna i Kallblodsderbyt och Derbystoet avgörs i Östersund onsdagen 22 juli. Förstaprisen i loppen är 700 000 kronor respektive 450 000 kronor.

Svenskt Kallblodsderby final
2140 meter autostart:

Häst – Tränare
1) Kinge Svarten (Frode Hamre)
2) Järvsö Elling (Jan-Olov Persson)
3) Havglimt (Öystein Tjomsland)
4) Bäcklös Uriel (Niklas Blom)
5) Björn Bork (Göran Antonsen)
6) Mustang (Lars-Erik Karlsson)
7) Buska Blyg (Robert Bergh)
8) Voje Piril (Jan Kristian Överdal)
9) Grisleprinsen G.L. (Öystein Tjomsland)
10) Fräcke Prins (Jan-Olov Persson)
11) Oss Can (Lovisa Canneryd)
12) Mjölner Loke (Jan Roar Mjölneröd)

Derbystoets final
2140 meter auto:

Häst – Tränare
1) Alfa Lina (Lars-Erik Karlsson)
2) Norheim Borka (Öystein Tjomsland)
3) Sjö Stjerna (Öystein Tjomsland)
4) Stommens Berta (Mikael Linderoth)
5) Briskeby Anna (Dag Erik Raastad)
6) Holter Oda (Jerker Bjurman)
7) Järvsö Majlis (Jan-Olov Persson)
8) Guli Anna (Stefan Johansson)
9) Theofaksa (Karen Kvåle)
10) Brenne Berna (Öystein Tjomsland)
11) Lyngås Alfa (Erik Killingmo)
12) Tigerlilje (Tiffany Wistrand)

Skapad: 2020-07-12