Milligan’s School vann Årjängs Stora Sprinterlopp

I fredags dominerade Stefan Melander uttagningarna till Stochampionatet och fick med fem hästar till finalen.
Under lördagen vann Melander-tränade Milligan’s School Årjängs Stora Sprinterlopp med en halv miljon kronor i förstapris för Ulf Eriksson.
– Hästen är fantastisk. Han är kungen på gården efter att Nuncio åkte härifrån, säger ”Tarzan”.

V75-omgången i Årjäng avslutades under en minst sagt växlande väderlek. Inför den sjätte avdelningen öppnade sig himlen och loppet slutfördes under en ursinnig hagelskur. Det kom ett gigantiskt skyfall över banan vilket gjorde underlaget besvärligt. Men lagom till att huvudloppet skulle gå, Årjängs Stora Sprinterlopp i V75-7, slutade det regna och solen sken istället. Och är det någon som solen skiner på för tillfället så är det Stefan ”Tarzan” Melander och hans hästar. I fredags kväll blev han unik som tränare och kvalade in hela fem hästar till Stochampionatet. Nu tog han även hem Årjängs Stora Sprinterlopp när Milligan’s School vann i imponerande stil för Ulf Eriksson. Detta på den strålande tiden 1.09,8 under rådande omständigheter. Milligan’s School säkrade därmed även en plats i Hugo Åbergs Memorial på Jägersro om drygt två veckor.
– Hästen är fantastiskt duktig och det är även kusken, Uffe Eriksson. Han kör ”Mille” jättebra och de kommer verkligen bra överens, säger Stefan Melander som själv sitter i traktorn och sladdar banorna hemma på gården utanför Enköping när vi ringer upp.

Det här var fjärde gången som Tarzan vann Årjängs Stora Sprinterlopp som tränare. Tidigare har Igor Brick vunnit två gånger och så en seger med Nuncio.
– Det är ett stort och väldigt fint lopp att vinna. Att springa 1.09,8 och vinna på det sättet är väldigt bra gjort. Men Milligan är en riktig hedershäst. Kolla hans racingcard i fjol hur många lopp han vann, och nästan alla var väl i V75. Han var den som vann flest SHL-lopp och har vunnit många stora lopp genom åren.
– I vintras så misslyckades han i Frankrike men fick också två omöjliga lopp där nere. Sedan hade vi ju tänkt starta i Östersund, Boden och Oslo men fick inte vara med. Detta trots att han var titelförsvarare i Jämtlands Stora Pris från i fjol. Men jag sa till Cattis att det kanske var lika bra, för nu har han bra form till sommarens alla stora lopp istället.
– Han är en riktig kung och han har till och med blivit hingstig numera. Han tycker själv att han är kungen hemma på gården, och det är han väl också efter att Nuncio åkte härifrån, säger Melander.
Vad säger du om fredagens succé i kvalen till Stochampionatet?
– Det var också fantastiskt, helt otroligt. Jag hade så dåliga startnummer med hästarna och på förhand var jag nöjd om vi bara skulle kunna få insatsen tillbaka. Men jag hade jättebra kuskar som körde så bra och de var etta och tvåa.
Blir det något firande i kväll efter alla framgångar?
– Nej, Cattis kommer hem om tre timmar och då sover jag. I natt ska jag upp och titta på ”Apan” (Gimpanzee) som startar på Meadowlands, så jag måste ställa klockan. Det blir spännande att se.

Det blev återigen en favoritbetonad V75-omgång där sju rätt betalade 18 607 kronor. Sex rätt gav 116 kronor och det blev ingen utdelning på fem rätt. Därmed blev det återigen jackpot på V75 och det innebär att det finns en ny saftig pott att spela om den kommande lördagen på Axevalla.
V75 inleddes med en imponerande favoritseger i norske Strong Pepper som tog fjärde raka segern. Erik Adielsson körde offensivt och pressade sig resolut till ledningen efter ett halvvarv, trots att ledande Global Venture och Peter Untersteiner försökte svara. Strong Pepper fick sedan inte vara i fred i täten. Varvet kvar kom Imagine Boko fram på utsidan och tryckte upp farten. Men den fyraårige hingsten försvarade sig storstilat hela vägen. Han visade upp en härlig styrka och inställning när han bara gled ifrån till en lätt seger. Mellby Granat spurtade vasst till andraplatsen men var utan chans att nå Strong Pepper, som tränas av Rune Flaskerud. Det här är helt klart ett stort löfte och en stjärna i vardande.

Det stora stallskriket Lipstick Tooma gjorde hästen till andrahandsfavorit när det hela var färdigt. Det visade sig minst sagt vara befogat. Det femåriga stoet gjorde andra starten för sin nye tränare Daniel Redén och bjöd på en härlig uppvisning. Trots en resa mestadels utvändigt om ledaren stack hon bara ifrån till en överlägsen seger. Lipstick Tooma avslutade sista varvet efter 1.11,5 och bara lämnade hästar bakom sig som har tjänat över en miljon kronor. En häftig utveckling hos tränare Redén och hon blir onekligen intressant att följa framöver.

I V75-3 blev det favoritfall när Fort Knox på nytt galopperade bort sig. Men det såg bra ut i det längsta när Björn Goop körde till ledningen på första långsidan. Den utvändige The Real Star var het och höll tempot uppe till 1.14 första 2000 metrarna. I sista kurvan kom Vagabond Bi farande med en hastig attack och gick i närkamp med Fort Knox. Den sistnämnde hade fortfarande greppet när Goop ryckte tussarna mitt på upploppet. Men kort senare kom den försmädliga galoppen. Ingen skugga dock över Vagabond Bi som gick ett riktigt bra slutvarv och var rejäl vid segern, den här gången barfota runt om. I sulkyn satt Ulf Ohlsson och tränar gör David Persson. Överraskningen var därmed ett faktum.
– Vi har väntat lite på det här, både jag, skötaren och ägaren. Även spelarna tror jag. Det var skönt att få sätta pricken över i:et. Han har varit med där framme och krigat varje gång utan att få vinna. Det var kul, han fick gå tidigt först också, sa David Persson.

Vem är det bästa kallblodsstoet i världen, var frågan inför V75-4. Det var bäddat för en duell mellan Ulsrud Tea, som har vunnit 86 lopp i karriären, men hon fick sträcka vapen mot den lika fantastiska Åsrud Vilja. Örjan Kihlström parkerade utvändigt om ledande Trö Hera och låg lugn där på utsidan. När Ulsrud Tea attackerade från tredje par utvändigt sexhundra meter kvar höll Örjan ut denne i tredjespår genom hela sista kurvan. Han ryckte tussarna ur hästens öron in på upploppet och Åsrud Vilja stegade undan till en imponerande seger. Vinnartiden blev 1.21,7/2160, vilket är nytt banrekord för äldre ston. Överbetyg även till Ulsrud Tea som spurtade in till andraplatsen på 1.21,9.

I V75-5 galopperade storfavoriten Civilon hejdlöst direkt från spår nio bakom bilen. Han tappade så pass mycket att han var snabbt borta ur leken. Istället behöll Slippery Runway ledningen från innerspåret och såg länge ut att gå mot segern. Men Björn Goop hade serverat Pine Muscle en perfekt resa i rygg på ledaren, och när luckan kom inne på upploppet avgjorde Pine Muscle kort före mål.

Björn Goop har verkligen kanonform på sitt stall och styrde även in vinnaren i V75-6. Detta genom sin egentränade Zap di Girifalco som Björn sände fram till dödens med för att syna den ledande Harran Boko som efter en 1.10-öppning fick dämpa tempot rejält. Himlen öppnade sig och det blev rena skyfallet inför loppet och när upploppet nalkades kom det dessutom en rejäl hagelskur. Men Zap di Girifalco brydde sig inte nämnvärt och han kopplade greppet på Harran Boko och vann i övertygande stil.
– Det gjorde faktiskt ont, det var stora kulor som kom, stora hagelbitar, sa Björn Goop.
– Jag är nöjd med inställningen på min häst. Det var tufft att gå utvändigt när ”Connie” drog i hårt tempo sista varvet. Men han hade rätta skallen att gå förbi, berömde Björn Goop.

Skapad: 2020-07-11