Säkerhetschefen Steen Morten Johansen slutar

Utrednings- och säkerhetschefen Steen Morten Eidsmo Johansen slutar på Svensk Travsport.
Med omedelbar verkan.
– Vi har olika syn på hur rollen och uppdraget har utformats över tid och vad Svensk Travsport har för behov framöver. I en sådan här viktig roll krävs det totalt ömsesidigt förtroende och samstämmig syn, vilket vi inte har, och då är det bättre att gå skilda vägar, säger Maria Croon, VD för Svensk Travsport.

Svensk Travsport (ST) skriver på sin hemsida att man kommer att inleda en rekrytering av en efterträdare till Steen Morten Eidsmo Johansen. Under tiden arbetar hästvälfärd vidare och vid behov tas externa resurser in.
– Nu när vi går skilda vägar, så får vi tacka Steen Morten Eidsmo Johansen för det arbetet han gjort under året på Svensk Travsport och önska honom lycka till i framtiden, säger Maria Croon i ett pressmeddelande.

Ex-polisen Steen Morten Johansen kallades för en ”drömvärvning” av Svensk Travsport när han tillträdde tjänsten förra året. Nu har anställningen fått ett abrupt slut efter den korta tiden. Johansen slutar mitt under den pågående och omfattande utredningen kring Propulsion. Detta då det har framkommit uppgifter om att stjärnhästen har tävlat nersnittad i Sverige sedan 2015, något som är otillåtet.
– Min upplevelse är att ST vill lägga skulden på mig. Jag har fått sparken, säger Steen Morten Johansen till Travronden.
Han fick beskedet under måndagskvällen att han får sluta omedelbart.
– Jag har känt att jag har blivit styrd av andra, att min utredning styrts av andra personer och då försvinner min trovärdighet. Det är en schism, säger han till Travronden.

ST:s VD Maria Croon tillbakavisar de anklagelserna.
– Det stämmer inte överhuvudtaget att vi har lagt någon skuld på Steen Morten. Utredningen pågår och är inte klar ännu, så vi har inga svar. Men det stämmer, hans uppdrag är avslutat, säger hon.
– Det jag kan bekräfta är att vi har haft olika syn på saker och ting i det ärendet (Propulsion). Huruvida Steen Morten kunde vara ytterst ansvarig för den utredning som pågår nu i ärendet Propulsion. Detta har vi inte ansett vara möjligt på grund av tidigare utredning i ärendet. Det handlar inte om skuldfrågor utan om ren objektivitet i dess formella betydelse.

Skapad: 2020-07-07