Global Badman vann E3 på hemmaplan

Daniel Wäjersten är färsk som travtränare men har redan hunnit göra stor succé.
Nu tog han hem sin första storloppsseger när han styrde in egentränade Global Badman i E3-finalen.
– Det har varit en ganska stor anspänning hela dagen men nu känns det mest tomt, sa Wäjersten efter fullträffen på hemmaplan.

Det var högklassig travsport vi bjöds på under Bergsåkers V75-tävlingar på lördagen.
E3-finalerna var i fokus och det blev en synnerligen rutinerad tränare som tog hem stoklassen, och en ung, lovande och hungrig tränare som vann finalen för hingstar och valacker.
Vi börjar med den sistnämnde för Daniel Wäjersten har fått en flygande start på sin proffstränarkarriär. Global Badman var favorit i finalen efter en imponerande insats i försöket. Tränare Wäjersten körde också som att han hade bästa hästen. Han svarade ut Ulf Ohlssons häst Vici Volante på första långsidan och såg till att ta positionen utvändigt om ledaren. För täten tog Despot Power om och kalmarhästen öppnade snabbt, 1.10,9 första femhundra metrarna men fick sedan ta det lugnare och varva på 1.16,9. Global Badman är speciell i stilen och runt sista kurvan satt Daniel Wäjersten och bara höll i sin häst. Över upploppet släppte han av lite grann den sista biten och måttade snyggt in segern precis före mållinjen. Kort efter mål rullade Global Badman över i galopp. Despot Power höll till andraplatsen och var inte långt efter i mål efter den duellen.
Men en ruskigt bra prestation av Global Badman som var starkast och bäst i loppet. Och en kylig insats i sulkyn av Daniel Wäjersten som litade på sin häst som inte var fullt körbar till slut. Han släppte av bara den sista biten och det höll. Det här var sjunde segern i elfte starten för Global Badman som i fjol var trea i Svensk Uppfödningslöpning.
Segertiden blev 1.13,0/2140a och förstapriset var 950 000 kronor.
– Det har varit en ganska stor anspänning hela dagen. Nu känns det mest bara tomt. Ingen skillnad mot tidigare. Jag trodde att jag kanske skulle gråta eller sprudla av glädje men det kanske kommer snart, sa Daniel Wäjersten på stallbacken direkt efter loppet.
– Jag hade kanske hållit ut Kims häst som jag satsat för fullt från start, men vet att jag har en häst som kunde prestera ändå. Sedan trodde jag att Kims häst, som fått öppna tufft och blivit lite vass, skulle bli mör till slut. Jag körde på säkerhet i sista sväng.

Det blev favoritfall i V75-inledningen när storfavoriten Vikens High Yield föll. Han kom tidigt till ledningen men kunde inte stå emot en vasst spurtande Ribaude den sista biten. Örjan Kihlström tråcklade sig loss från tredje invändigt in på upploppet och hann fram kort före mål.
Det blev en skräll även i V75-2 när Magnus A Djuse styrde in Jerry Riordan-tränade Bordeaux S. som gick ett starkt slutvarv och avgjorde på upploppet.

Den på förhand förväntade duellen i kallblodsloppet mellan Odd Herakles och Månprinsen A.M. uteblev. Tom Erik Solberg vann starten och kom före Gunnar Melander. Han forcerade Odd Herakles till ledningen ut på den första långsidan och strax senare galopperade plötsligt Månprinsen A.M. Då låg förstås vägen öppen för Odd Herakles som drog ifrån till en överlägsen seger och imponerade på nytt. Segertiden blev 1.20,2/2160 och förstapriset var 250 000 kronor för den här segermaskinen. Månprinsen A.M. fick det inte att stämma och det här var ”Prinsens” första galopp i ett lopp på tre år.
– Det var någonting som inte var bra i dag. Han kändes ju bra efter galoppen men galopperar ju inte så där om det är som det ska vara, sa en besviken Gunnar Melander.

Vaduz Wise As är en stenkross som har börjat strålande hos sin nye tränare Timo Nurmos. Nu kom den tredje segern i fjärde starten för Solvalla-tränaren och dessutom den andra i V75. Jorma Kontio körde som en gud och hittade ner i andra par utvändigt från det svåra utgångsläget med spår åtta bakom bilen. Efter attack på den sista bortre långsidan sprängdes fältet i sista kurvan när ledande Redhot Tap Dancer gav upp från ledningen. Samtidigt smet Whelk ut från rygg på ledaren och utmanade in på upploppet men Vaduz Wise As sträckte ärligt på sig och vann till slut säkert.
From The Mine är en effektiv frontrunner och efter att Magnus A Djuse luggat Even’s Cool Boy på ledningen var mycket vunnet i V75-avslutningen. From The Mine fick bestämma i täten och höll undan till en lätt seger i en snabb avslutning. Tränar gör Catarina Norqvist i Umeå.

 

Skapad: 2020-06-27