Midtfjelds Ferrari känns bättre än på mycket länge

För 15 år sedan skapade han eufori i hemlandet med segern i Elitloppet.
På onsdagen är Per Oleg Midtfjeld åter i hetluften på Solvalla med fyra hästar inom V86-spelet.
Bland dessa syns världsrekordhållaren Ferrari B.R.(se bild).
- Han känns bättre än på mycket länge och jag tror att han gör ett väldigt bra löp. Men jag har en annan häst som har större vinstchans, säger gästen från väst.

Rekordomsättningar som avlöser varandra kryddat med en saftig jackpot.
Att V86-spelet kommer att vara spishett på onsdag är ingen vild gissning.
ATG estimerar att en ensam vinnare kan roffa åt sig 19 miljoner kronor.
För att nå dit kan det vara värt att lyssna på en tävlingssugen gäst från ett nedstängt grannland.
Forne elitloppsvinnaren Per Oleg Midtfjeld skickar nämligen fyra hästar över gränsen, men följer inte med själv.
- Skulle jag åka till Sverige så måste jag sitta i karantän i 14 dagar när jag kommer tillbaka. Då kan jag inte sköta stallet, så det är bara att gilla läget, säger kusken och tränaren till norske nationalidolen Steinlager och förklarar hur man löser en sådan sak i corona-tider.
- Transportören har dispens att köra hästarna över gränsen. Torbjörn Jansson har hjälpt mig med en skötare som tar emot på Solvalla, sedan selar hon och sköter om hela tävlingskvällen. Själv försöker jag vara med så gott det går via telefonen. Det är så man får jobba nu, säger Midtfjeld som ändå är glad att det fortfarande finns ett land i Europa där man får tävla med travhästar.
- Vi försöker att jobba på som vanligt, men det är såklart konstigt när det inte körs några tävlingar. Jag följer travsporten i Sverige och tycker att det ser ut att fungera väldigt bra, även om det inte är någon publik. Travbanor är så stora arenor att det borde vara mindre risk att bli smittad där än i många andra sammanhang så jag hoppas förstås att vi kan köra igång i Norge snart också. Det ska tydligen komma något besked i veckan.

 

I kvartetten som tar transporten över gränsen finns en regerande världsrekordhållare.
Ferrari B.R. var en unghästtalang långt utöver det vanliga och slog travvärlden med häpnad då han dundrade runt på smått ofattbara 1.09,9/2 100 meter på Jarlsberg i maj som fyraåring.
Fortfarande den snabbaste tid som travats över full distans på en tusenmetersbana i världen.
Elitloppsbiljetten var utsträckt, men Midtfjeld valde istället att matcha sin häst försiktigt i inhemska årgångslopp innan ekipaget föll blytung som storfavoriter i det norska travderbyt.
Därefter har det mesta gått snett.

 

En långvarig sjukdom spolierade det mesta av femåringssäsongen och i fjol levde hästen inte alls upp vad han en gång lovat.
- Hästen hade en halsinfektion i derbyt och efter det har det varit strul hela tiden. Han har haft känningar i kotorna, infektioner och mycket annat. Även om han vann Norskt Mästerskap förra året så var han inte på topp den dagen eller någon gång under hela säsongen, säger Per Oleg Midtfjeld och fortsätter:
- Vi var tre turer hos veterinär Jonas Tornell i Sverige efter senaste starten och han hittade till slut en inflammation i en hjärtklaff. Hur länge den suttit där kan man inte säga, men hästen fick fem-sex veckors behandling och sedan började vi träna igång honom. Efter det har det blivit mycket mer spänst i hästen igen och han är överhuvudtaget mer på alerten, förklarar Midtfjeld som låter uppspelt inför onsdagens comeback.
- Det ska verkligen bli roligt att se honom på banan. Vi har kunnat träna kontinuerligt sedan januari och förberett honom precis som planerat. Som snabbast har jag kört 1.16/2 100 meter och hästen är väl förberedd.
Hur ser du på uppgiften i comebacken?
- Vi fick ett dåligt utgångsläge och jag ser gärna att Torbjörn kör lite på chans, tar det lugnt från början och låter honom gå till slut. När han gick världsrekordet tävlade han barfota runt om, med helstängt huvudlag och jänkarvagn för första gången. Jänkarvagnen har han ofta haft sedan dess, däremot har vi aldrig kunnat köra helt skolöst mer eftersom han har dåliga bakhovar. Det blir hans vanliga balans utan framskor på onsdag. I Sverige tycker jag att han går bäst med öppet huvudlag eftersom kusken får ha körspö så det blir samma på onsdag. Det viktigaste för mig den här gången är inte placeringen utan att han går för fullt till slut och ser lika fin ut som han känts i träningen, om det sedan räcker till att bli tvåa eller femma spelar inte så stor roll. Spelarna ska i alla fall veta att jag tror att hästen gör ett väldigt bra löp, säger Midtfjeld som istället vill lyfta fram en annan häst som sin bästa segerchans.
- Ilenna Bonanza tycker jag att man ska passa. Det är en häst med passande förutsättningar som är kvick från start och trivs väldigt bra i ledningen. Hon kommer att gå optimalt utrustad för första gången på länge och borde kunna slåss i toppen.

 

Det här berättar Per Oleg Midtfjeld om sina övriga V86-hästar:
- 3 Euklid A.T. (V86-2) har betydligt bättre form än resultatraden ger sken av. Näst senast avslutade han väldigt bra från svårt läge och senast blev han för pigg när jag provade helstängt huvudlag och galopperade från start. Efter det blev han fast med krafter kvar. Nu blir det öppet huvudlag eftersom jag vill att han ska se körspöet, annars har han oftast haft norskt huvudlag hemma i Norge. Dessutom sätter vi på jänkarvagnen, det var ett tag sedan. Han har haft den tre-fyra gånger, senast då han vann ett lärlingslopp i höstas. Dessutom kör vi barfota runt om, det var också några månader sedan så sammantaget hoppas jag att det ska ge fin effekt. Hästen är inte speciellt snabb ut och knappast något spetsbud. Det ser ut att vara några goda hästar emot, men jag är inte främmande för att han kan vara bland de tre-fyra främsta.
- 8 Key to Happen (V86-4) ä ren liten snabb häst som gör sitt bästa varje gång, men har svårt att räcka i tuffare gäng. Han tävlar barfota fram och med jänkarvagn och det är så han har gått i de flesta starterna i Norge också. Från ett iskallt utgångsläge är jag glad om han kan få med sig lite pengar hem.
- 3 Ilenna Bonanza (V86-8) stod illa till på Åby senast och avslutade lika bra som vinnaren så det var inget att säga om den insatsen. Hon har tränat fint efteråt och står intressant till den här gången över passande distans. Hästen är kvick från start och brukar gå väldigt bra i ledningen, hon gillar att försvara sig och har vunnit många lopp därifrån. Vi hade tänkt att köra barfota senast, men slog på skor på grund av regnet. Nu hoppas vi på en bättre bana så att hon kan gå utan skor, vilket hon också gjort i de senaste starterna i Norge. Dessutom blir det helstängt huvudlag vilket hon inte hade senast, men oftast haft innan. Den stora förändringen är emellertid att vi kör med jänkarvagn, det har hon inte haft sedan hon tävlade i Bergen förra sommaren. Det fungerade fint då och jag hoppas att det ska ge en liten kick nu när det var så länge sedan. Jag håller henne som min bästa segerchans under kvällen.

 

Skapad: 2020-04-06