Tangen Haap gick första snabbjobbet

På tisdagen var det dags för det första snabbare jobbet för Tangen Haap inför vårsäsongen.
Björn Karlsson körde till hemmabanan Solänget med elvaåringen som skrällvann Elitkampen förra året.
- Han är i helt rätt ålder för kallblod och vi hoppas att han har en ny fin säsong framför sig.

Solängets Björn Karlsson blev den yngste vinnaren genom tiderna i Elitkampen på Solvalla i maj förra året.
Hästen som gjorde det, Tangen Haap, var tio när han tog sin historiska seger och hann efter det med ytterligare nio starter under året innan det blev dags för tävlingspaus i november.
På tisdagen gick hästen sitt första banjobb för säsongen inne på Solängets travbana.
Trots att vintern varit en bedrövelse med ständiga omslag i vädret, menar Karlsson att Tangen Haap ligger bra till träningsmässigt.
- Det är värre med unghästar sådana här skitvintrar med bara is. Någonstans mår de ärrade kämparna som Haapen bara gott av att slippa skarpare intervaller, säger han om elvaåringen som vunnit 37 lopp på 90 starter och sprungit in över tre miljoner kronor i karriären.
Karlsson planerar att dra igång storloppssäsongen 2020 med klassikern ”Meyern”, Jacob Meyers Pokal, på Bjerke lördagen 28 mars.
- Vi hoppas få till ett lopp innan vi åker till Norge och kanske blir det årsdebut på Bergsåker i mitten av mars. Tangen Haap är elva och känns hur fin som helst och är i rätt ålder nu för kallblod. Håller han sig bara fräsch och fin har han några fina säsonger framför sig. Nordgubben tävlade ju säsongen som 15-åring ut och var väl egentligen som bäst som 13-åring då han gick sitt svenska rekord, säger Björn Karlsson.

Karlsson hade planerat i ett helt år för starten i Elitkampen förra året med Tangen Haap och det blev full pott i loppet med en halv miljon kronor i förstapris.
Att det ska gå att upprepa segern vågar han inte tro.
- Givetvis ska det bli kul att försvara färgerna. Men vi räknar inte med att få vinna det fler gånger. Det är liksom nog stort att ha fått vinna loppet en gång. Men i framtiden blir det kanske med en annan häst! säger han med ett skratt.

Norske tränaren Lars O. Romtveit har utsett Elitkampen som säsongen stora mål med rasens nu bäste, tioårige Odd Herakles.
Gunnar Melander hoppar däremot över kallblodens elitlopp med skadedrabbade Månprinsen A.M. 13-åringen tränas för comeback och kan bli aktuell för ungefär samma lopp som Tangen Haap under våren.
- Melanders häst och min får ju mötas hela tiden. Men Månprinsen har ändå inte varit lika överlägsen som Järvsöfaks var över Nordgubben på den tiden utan det har väl handlat om någon längd före oss i mål. Kanske har det slagit på rekyl för Månprinsen med den här skadan nu? Men allt sådant där får man se när vi börjar tävla. Tangen Haap känns i alla fall mjuk och smidig och allt är bara som det ska med hästen, säger Björn Karlsson.

Skapad: 2020-02-25