Jag tror att han sitter i täten tidigt...

Världens bästa kallblod lastas med 20 meters tillägg på lördag.
10-årige Odd Herakles glänste i årsdebuten hemma i Norge för tre veckor sedan och frågan är vilken taktik som ska användas i Bergsåker V75.
- Jag tror att han sitter i täten tidigt i loppet, säger tränare Lars O. Romtveit överraskande.

Norske kallblodsstjärnan Odd Herakles får åka till Sundsvall på lördag för årets andra start. Kusken Tom Erik Solberg har tolv hästar en rejäl bit framför sig när han vänder upp med den snart sjufaldige miljonären i V75-2.
Men hästen är erkänt startsnabb och som det låter kommer den egenskapen att nyttjas. Norrmännen ska förmodligen försöka gå på knock med Odd Herakles och låta hästen runda fältet i spåren direkt från start.
Tränare Lars O. Romtveit är nöjd med var han har tioåringen formmässigt.
- Jag tycker förutsättningarna med tolv hästar på start och bara tre på hans volt ser greit ut. Det borde hjälpa till så att han får en väldigt fin start och går det som jag vill sitter Odd Herakles i täten tidigt i loppet, säger Romtveit.
Med Månprinsen A.M. på skadelistan tog den norske hästen definitivt över som rasens bäste under 2019 med segrar i såväl finska Nordic King och Unionskampen i Karlstad.
I Elitkampen på Solvalla blev det positionsbekymmer från ett bakspår.

Den speedige norrmannen tjänade 2,3 miljoner under 2019 och fick gå som snabbast i Bollnäs i augusti. Odd Herakles visade då att han kan flytta på sig Bollnästravets Elitsprint.
Tom Erik Solberg ställde på i tredje- och fjärdespår när startbilen lämnade och rundade fältet från spår tolv och vann loppet på snabba tiden 1.19,0 över kort distans.
Odd Herakles var mycket bra vid lätt spetsseger i norska V75 i årsdebuten för några veckor sedan. På lördag möter han några riktigt fina kallblod. Alf Jonssons hemmastjärna Ängsborken från spår ett på startvolten kommer exempelvis att bli mycket spelad.
Tränaren Lars O. Romtveit:
- Han är bäst i spets och jag tror nog att kusken kommer att köra för att försöka komma dit så att han styr loppet därifrån. Är bara allt normalt sedan så borde han kunna hålla undan till slut. Ett minus är att han inte kan gå barfota på lördag. Han går fint med skor - och brodd -  om det skulle behövas men det allra mest optimala för honom är ju att springa helt utan.

I oktober ställdes hästen undan för säsongen och årsdebuten skedde alltså i februari. Eftersom hästens skötare haft hand om det mesta i träningsväg över vintern var Romtveit spänd inför starten i Forus.
Efter uppvärmningen, som tränaren tog hand om, kvarstod frågetecknen.
- Sedan gjorde kusken en provstart med honom och då var han helt strålande! Han fick bestämma tempot till 1.25 i ledningen under loppet. Från mitten av den sista kurvan och in så körde Solberg till våldsamt och det gick väl 1.18 sista 500 meterna och då gick det ännu lite snabbare på upploppet. Han vann väldigt enkelt.

2020 blir Romtveits sista år som jordbrukare och tränare av hästar i större skala.
Husse blir pensionär och Odd Herakles avelshingst på heltid efter att ha varvar den sysslan med tävling i några år.
2021 flyttas hingsten till Sverige och Bollnäs-tränaren Fredrik Fransson stuteri i Järvsö.
- Jag fyller 70 och tänker få det lite lugnare. Jag kommer inte att blanda mig i det som bestäms men enligt vad ägarna säger nu vill de låta hästen sluta på topp och bara låta honom tävla hos mig året ut, sedan blir det bara avel, säger Lars O. Romtveit.
Vad säger du till spelarna inför lördagens start?
- Att vi ställde undan en frisk och fin häst i oktober och att han kommer med fin form till Bergsåker. Inte den bästa formen men han känns strålande i träningen. Han har vanligtvis två speeder: en som kan brukas tidigt i loppet och en speed till slut. Jag tycker att det ser ut som att han ska ha bra segerchans.

Skapad: 2020-02-24