Formen pekar uppåt för Rappodina

Skellefteåtränaren Jerker Bjurmans Rappodina är en ”hoppetossa med fart” som normalt brukar stå med tillägg och synas i vida spår i loppen.
I kallblodsloppet på Grand Slam 75 i Boden på söndag är stoet ensam på startfållan.
- Det blir spännande att se hur hon ska reagera då hon får se innerspåret!

Efter många år som amatör blev Jerker Bjurman professionell travtränare i Skellefteå 2017 och hobbyn blev ett jobb på pappret.
Bjurman håller fortfarande fast vid yrket som kiropraktor (på humansidan) på sin klinik i centrala stan ett par dagar i veckan. Resten ägnas åt hästarna.
Det är i byn Västra Skråmträsk, ett par mil inåt landet, kallblodsentusiasten Bjurman vässar för årgångsloppen. 13 hästar finns i stallet. Ett väldigt ungt stall med tre ettåringar, två treåringar och ett par treåriga kallblod på väg till start.
Rappodina är äldst med sina fem år. I somras skrällvann hon ett av uttagningsloppen till Derbystoet i Östersund med Ulf Ohlsson i sulkyn. Finaläventyret slutade med en sjätteplats.
338 000 kronor har det blivit på 33 starter hittills. Galopper har det blivit många av.
- O ja! Hon har väl galopperat bort en halv miljon. Rappodina har blivit bättre men är en hoppetossa och väldigt yr i mössan, säger Jerker Bjurman.
2-1-2-3 är resultatraden i år tillsammans med Krister Söderholm. På söndag kör Ulf Ohlsson stoet igen i den femte avdelningen av Grand Slam 75 i Boden.
- Krister är avstängd i några dagar men Ulf känner henne också. Det unika med Ohlsson är att han är den ende av kuskarna som kört Rappodina som aldrig galopperat med henne.

Stoet från Skråmträsk tjänade en del pengar i början av karriären och det har blivit allt vanligare att hon belastats med tillägg. I den senaste starten var hon med i ett ”15 hästar bakom bilen-lopp” på Umåker och hade bricka 14. Då avslutade hon bra i spåren till tredjeplatsen.
I GS75-5 på söndag får Rappodina volta ensam på start. 20 och 40 meter efter ska sammanlagt tolv hästar försöka jaga ikapp.
Hon som är van att anfalla i vida spår står nu ensam längst framme…
Jerker Bjurman skämtar om att det var länge sedan hon såg innerspår i loppen.
- Det blir spännande att se hur hon ska reagera när hon får se de här pinnarna på innerspåret. Kanske blir hon livrädd! Nej, skämt åsido så har hon aldrig haft några problem med att springa fort in sin ensamhet när vi kör banjobben med henne.
Startsnabb är nog det sista man kan berömma henne för att vara.
- Hon är dålig från start, det är mycket därför hon brukar komma till slut också. Det där får Ulf bestämma nu. Kommer han till och vill köra i ledningen får han göra det. För trots allt så har vi 20 meter "gratis" den här gången. Då kanske vi inte ska kasta bort dem och invänta ett rygglopp, funderar tränare Bjurman.
Hon är tippad tvåa i banprogrammet. Vad säger du om det?
- Det är väl rimligt kan jag tycka. Med det läget och den formen hon har så ska hon kanske vara sämst tvåa i det här gänget. Men det är klart, med det intryck 3 Spang Viktor gav sist blir han så klart svår att knäcka. Men hon kanske matchar Karlssons häst också. 8 Järvsögrej var bra när han mötte snabbloppshästarna senast i Umeå.
Du satsar på årgångsloppen med dina hästar och har även varit med i SM några gånger. Största framgången så här långt?
- Oj, det har ju varit en del. När Ängskalla förlorade SM på målfoto mot Järvsö Blomster var det på väg att bli det största. Annars är den absolut roligaste framgången av de större loppen när vi var trea i Stoderbyt med Odile Kiro 2013. Det var då jag för första gången kände att vi kunde vara med på de stora scenerna.

Skapad: 2020-02-13