Stjernström har två hästar med fart att vinna

I slutet av november for han ur sulkyn i en hiskelig olycka.
Dagen efter vann han lopp på Solvalla.
På lördag är Micael Stjernström sugen på att skrälla på V75.
- Jag har två hästar som har fart att vinna, det är upp till mig att få till det med styrningarna, säger den nygamle proffstränaren.

Som nybliven sjuåring kunde man tänka sig att det var ett tillfälle att byta karriär till avelsboxen.
- Ägarna ville fortsätta och jag också, vi tycker att hon fortfarande har mycket ogjort på tävlingsbanan. Prognosen var positiv, det behövdes bara lång vila för att läka ut och nu är hon tillbaka, säger Stjernström vars häst fått tre lopp i kroppen och spurtade positivt som trea på Mantorp för en månad sedan, men inte alls stod att känna igen senast.
- Det var mitt fel. Vi hade springspår och jag kände att jag måste ladda från start, men hon gillar inte alls att gå en speed i början, då lägger hon bara ner. Det är en ren humörsak, hon har gjort det förut. När hon var fastlåst fyra i en final till Diamantstoet förra vintern så kom hon från en blek prestation i ett amatörlopp veckan innan. Som hästen känns i träningen tror jag att hon är väldigt nära den form hon hade den här tiden i fjol. Det hänger bara på att jag ger henne sitt lopp.
Vad innebär ”sitt lopp”?
- Att hon får sitta i ryggar och slippa gå någon speed till 300 kvar. Då är hon som en gokart, helt travsäker och oerhört vass på att växla tempo. Jag kan nästan lova att det inte finns någon snabbare häst i fältet.
Skulle hon kunna överraska här?
- Ja, absolut, om det klaffar maximalt. American Hill blir förstås väldigt svårslagen från ledningen, men skulle den göra bort sig så är min häst inte sämre än någon annan, det är jag övertygad om. Det är upp till mig att få till styrningen och spara henne till upploppet.
Ändrar du något gällande träning eller utrustning?
- Jag kommer att köra lite snabbare än vanligt i veckans intervaller. I övrigt fortsätter vi med norskt huvudlag, rycktussar och hennes normala vagn.

Micael Stjernström får även chansen i sulkyn bakom Mantorpkollegan Per Thole-tränade Ryssebo la Reine – hästen som slog igenom med dunder och brak sommaren 2018 och aldrig var sämre än tvåa i karriärens första tio starter.
De senaste säsongerna har emellertid gått tyngre även om hon verkade på väg mot ett uppsving då Stjernström tog över tömmarna i höstas.
- Kapacitetsmässigt är det en jädra häst, det kände jag direkt när jag satte mig upp första gången. Men tyvärr har hon hängt väldigt mycket på högertömmen. Jag tror inte bara att det beror på att hon varit ofräsch utan att det även sitter i skallen. Den enda gången hon sprang rakt var på Vaggeryd för tre starter sedan, då fick hon springa på innerspår och verkade trivas med det. Så min plan på förhand är att komma ner till sargen, men det beror förstås på hur hon känns för dagen.
Hästen brukar göra starka lopp efter uppehåll, har du någon koll på hur hon tränat inför den här comebacken?
- Inte mer än att tränaren skickat några sms där han verkar väldigt nöjd. Jag vet att hon är behandlad så förhoppningsvis har man hittat det som störde henne i höstas.
Kan man se i värmningen om hon kommer att fungera bättre?
- Nej, då springer hon alltid och kör upp och ner med huvudet. Det är inte förrän i loppet man märker det.
Vet du om det är några ändringar aktuella?
- Nej, det vet jag inte. Hon tävlar oftast med öppet huvudlag, men hade en murphy på insidan när hon sprang rakt på Vaggeryd så det är möjligt att hon får ha den. Men vi tar den diskussionen på tävlingsdagen.
Är hon bra nog att vinna?
- Kapacitetsmässigt är hon absolut det, men min plan på förhand är köra ett snällt lopp för att börja bygga upp självförtroendet på hästen igen. I så fall krävs det givetvis en del tur på vägen. Det ska i alla fall bli väldigt spännande att få känna på henne, säger Micael Stjernström.

Skapad: 2020-02-10