Gareth Boko är absolut en av de som kan vinna loppet

Han var strålande vid en överlägsen seger i ännu en comeback.
Unghäststjärnan Gareth Boko har kommit tillbaka ytterligare en gång – och på lördag väntar Gulddivisionen innan det blir Frankrike.
– Hästen känns väldigt fin och är absolut en av de som kan vinna loppet, säger kusken Marc Elias.

Stall Conrad Lugauer startar tre hästar i V75 i Kalmar och det är sonen Marc Elias som tar hand om styrningarna nu när pappa Conrad är borta för sin skada. Han blev illa sparkad av en häst innan V75-tävlingarna på Jägersro och bröt armbågen. Conrad kommer att opereras och blir borta ett antal månader från tävlingsbanan.
En av stall Lugauers bästa hästar är Gareth Boko. Det är unghäststjärnan som vann Svensk Uppfödningslöpning som tvååring och har haft en framgångsrik karriär. Han kvalade bland annat in till Svenskt Travderby efter att ha vunnit sitt försök. Den sjuårige hingsten har trots att han dragits med sjukdomar och svåra skador sprungit in drygt 3,8 miljoner kronor. I fjol kom han tillbaka efter ett tävlingsuppehåll på ett och ett halvt år. Då hade hästen både haft kolik och en gaffelbandsskada. Trots det så var Gareth Boko bland de tre främsta i samtliga fyra starter. Han vann ett lopp och var trea i sin debut på fransk mark på Vincennes.

Men efter den starten 31 maj har hästen inte synts till på tävlingsbanan innan han gjorde comeback förra måndagen på Färjestad. Topphästen såg strålande ut och svarade för en imponerande uppvisning när han vann smått överlägset för Marc Elias.
– Gareth Boko (V75-3) kändes väldigt fin och vann med krafter kvar. Han tävlade egentligen bara sista fyrahundra metrarna och lite i starten, men annars var det lugnt. Jag ryckte det norska huvudlaget men inte tussarna. Han vann enkelt men på en bra tid. Det var som ett träningspass för honom, säger Marc Elias.
– Efter starten på Vincennes förra året gjorde han sig illa i boxen i Frankrike. Han fick en griffelbensfraktur och sedan dess har vi ändrat hästens rutiner så att han inte slår i boxen längre. Vi får hoppas att vi inte har mer oflyt nu för det här är en riktig klasshäst.
– Han gjorde ett jättebra intryck på mig i comebacken och var fokuserad från start. Allt verkar bra efteråt och normalt ska han gå framåt en hel del med loppet i kroppen.

Med det loppet innanför västen spänner man nu bågen för Gareth Boko som på lördag startar i Gulddivisionen i Kalmars V75-omgång. Han har spår fem bakom startbilen över medeldistans och körs återigen av Marc Elias.
– Det fanns inga andra passande lopp i närheten eller upp till Stockholm inom loppet av tre veckor. I och med att hästen hade varit borta så länge så ville vi matcha honom lugnt nu i början och låta honom tävla sig i form innan han möter tuffare motstånd. Men när han kändes så bra i comebacken och verkar så fin efteråt så får han starta här i guld.
– Normalt när vi startar stallets hästar på V75 så vill vi att de ska ha en möjlighet att vara med där framme. Förra året hade vi 50 starter på V75 och vann 14 av de loppen. Vi vill egentligen bygga upp hästen mer och det blir inget jätteoffensivt upplägg på lördag. Jag kommer inte att gömma honom helt och blir det för långsamt tempo kanske jag blir tvungen att köra fram till dödens ändå. Men jag kommer inte bara att skicka iväg honom i tredjespår sista varvet.
– Han är ingen startraket och hästar i den högsta klassen som inte är väldigt snabba från start har ofta svårt att vinna. Men han är stark och därför skulle långa lopp i Frankrike passa perfekt för honom. Det franska voltstartssystemet i Frankrike passar honom också jättebra. Så därför är det bara att utnyttja det franska systemet och anmäla dit framöver. Frankrike är drömlandet för honom.
Vad tror du om segermöjligheterna i V75-3 och blir det några ändringar i utrustningen?
– Får han ett bra lopp så är han absolut en av de som kan vinna loppet. Men i första hand kommer vi att bygga upp honom för en säsong i Frankrike. Nu när det är bilstart så får han på sig sin jänkarvagn. Han gick med vanlig vagn senast, säger Marc Elias.

Conrad Lugauer och Marc Elias har ytterligare två intressanta hästar med på V75 som båda blir hårt betrodda. Det låter onekligen bra på båda två.
– Ivana Boko (V75-1) är vår bästa chans på V75. Hon kom lite för snabbt fram via tredjespår till dödens senast och jag hade inte så mycket i tömmarna när hon galopperade i första sväng. Hästen har galopperat en del i sista sväng men aldrig i första. Nu är jag medveten om det och kommer att köra därefter. Hon har återigen ett perfekt läge med springspår på tillägg och är väldigt snabb ut. Det kan vara så att hon sitter i ledningen efter första sväng och då blir hon svårslagen. Hon gick mycket bra efter galoppen senast och gången innan var hon tvåa från dödens och förlorade bara mot en smygkörd häst. Jag är väldigt nöjd med hästens form.

– Il duce Boko (V75-2) är en väldigt talangfull häst som har för lite pengar på sig i förhållande till sin kapacitet. Men han är inte den hårdaste hästen och man måste vara sparsam med honom i träningen och i loppen. Hade han inte haft vissa kroppsbekymmer hade det varit en silverdivisionshäst. Nu har vi varit väldigt nöjda med honom i de två senaste loppen som han har vunnit. Vi har jobbat med lite annorlunda träning och det har fungerat bra. I de två starterna då han inte har fungerat, en gång på Solvalla och en gång på Åby, har han helt enkelt haft bekymmer med kroppen. Men nu har hästen svarat bra på ett ändrat träningsupplägg. Startspåret är bra och han är snabb ut, även om han inte är någon raket. Kommer vi till ledningen blir han svårslagen. Eventuellt blir det ett halvstängt norskt huvudlag för första gången, säger Marc Elias.

Skapad: 2020-01-14