Ingen behöver oroa sig för att jag ska sova bort segern

Superstjärnan är tillbaka.
Lördagens V75-tävlingar på Jägersro förgylls av hemmahästen Campo Bahia som inleder sin satsning mot vinterns Prix d’Amerique.
- För hästens del har det här loppet nästan inget värde. Men ingen behöver oroa sig för att jag ska sova bort segern, säger Conrad Lugauer.

Ytterst sällan, kanske aldrig, har det fötts en häst på svensk mark med sådan talang och karisma som Campo Bahia.
Efter att ha visat enorma fartresurser blandat med galopper fick hästen sitt genombrott då han dundrade hem ett treåringslopp på Solvalla på topptiden 1.12,2/2 140 meter autostart i karriärens fjärde start.
Han följde upp med att vinna sitt kriteriekval i stor stil, men fick nöja sig med andrapriset i finalen efter en tung resa.
Efter en vinterträning återkom hästen i bländande författning och sprang hem Kungapokalen på världstiden 1.10,6/2 140 meter autostart, svensk rekord för fyraåringar.
Efter en planerad träningsperiod under sommaren lekte han hem derbykvalet och spelades till storfavorit i finalen.
Då kom bakslaget.
Hästen stod inte alls att känna igen och var trött redan halvvarvet från mål, visserligen efter en tuff forcering efter galopp.
Revanschen skulle ske i Europaderbyt, men hästen ströks ur försöken en månad senare.
- Det var en ny förkylning, samma sak som satte ner honom i derbyt. Den gången var det maximal otur eftersom han måste ha fått viruset max två dagar innan loppet vilket gjorde att vi inte hann märka något. Däremot såg man det efter loppet då hästen hade högre puls än normalt, säger Conrad Lugauer och reder ut händelseförloppen kring infektionerna:
- Hästen får ett virus som sätter ner formen, sedan återhämtar han sig och då produceras slem i halsen som ska ut. Totalt tar det tio dagar från insjuknande till att man kan träna igen. Inför europaderbykvalen hann vi märka att hästen blivit förkyld så då var det bara stryka och att vänta ut det.

På lördag vankas första starten på nästan tre månader i Johan Jacobssons Minne för tre- och fyraåringar, placerat som V75-1 denna jackpotomgång då en ensam vinnare med sju rätt spås bli 40 miljoner kronor rikare.
Hur har förberedelserna sett ut inför det här?
- Vi fick börja om i träningen, men sedan har det gått fint hela vägen. Han är i jättebra skick, däremot är han inte förberedd på samma sätt som inför årsdebuten eller derbykvalet. Då hade han gått provlopp på Jägersro eftersom jag ville ha honom toppförberedd. Nu har han bara körts i backen hemma på gården samt några intervalljobb. Han är i samma författning som han varit inför de här provloppen och då har han ju sprungit 1.12-tider full väg utan problem, visserligen med autostart.
Att Campo Bahia bara tävlat i voltstart en gång och då galopperade från start, i tävlingsdebuten, är inget som Lugauer vill blåsa upp som ett orosmoln inför lördagen.
- Det loppet var länge sedan och då hade hästen noll kronor och noll rutin. Nu är han en helt annan häst. Jag är jättetrygg med honom och spåret är bästa tänkbara, så nej, jag oroar mig inte för galopp.
Hur blir utrustningen den här gången?
- Det vanliga, aluminiumskor runt om och öppet huvudlag. Däremot kanske jag lämnar rycktussarna hemma. Jag har ändå bara ryckt dem två gånger, i Kungapokalen och derbyfinalen.
Hur viktigt är det att vinna på lördag?
- För hästens del har det här loppet nästan inget värde. Han är en grupp 1-häst, och vi siktar mot de största loppen. Men det skulle vara hur roligt som helst att vinna och jag är väldigt spänd på att se hur han presterar med tanke på framtiden.
Betyder det att du kommer att köra mer defensivt än vanligt?
- Nej, jag utgår från att hästen tävlar i maximal författning och kör efter hans villkor. Går det långsamt, vilket för Campo Bahia innebär 1.14-1.15-tempo, så får jag signaler från hästen att köra framåt. Skulle det gå jättefort där framme så kan vi sitta kvar och ta dem till slut istället. Han är bättre än de andra hästarna och då måste man köra efter det, fastslår Lugauer vars nästa mål är fyraåringsloppet Criterium Continental på Vincennes 22 december.

Där väntar med stor sannolikhet första mötet med franske kullettan och Prix d’Amerique-favoriten Face Time Bourbon.
- Om Campo Bahia gör mig nöjd på lördag och återhämtar sig väl efter loppet så blir det nästa start. Jag hade planer på en start däremellan, men tyvärr finns det inget passande lopp för honom.
Hur tror du att han kommer att trivas på Vincennes?
- Jag tror att den banan passar honom hur bra som helst. Om det är någon minisvaghet som den här hästen har så är det att han tycker att svängarna är lite för tighta på våra tusenmetersbanor. Det beror på att han har så stor och vägvinnande aktion. På Vincennes finns inte det problemet. Jag har vunnit några lopp där nere och vet vilken sorts häst som krävs på den banan och Campo Bahia är rätt typ. Han har ju allt. Förutom att han är fruktansvärt stark så är han oerhört snabb i benen också, han har en enormt hög maxfart. Det enda som oroar mig är det franska voltsystemet, inte för att jag tror att han ska galoppera, utan för att jag inte vet hur kvick han är i själva startmomentet.
Vinnaren av Criterium Continental får en direktplats till Prix d’Amerique och Lugauer hymlar inte med att det är målet för vintern.
- Om allt går enligt planerna och hästen kvalar in så kommer vi att starta i Prix d’Amerique. Då kommer jag dessutom att rycka skorna på honom för första gången. Det här är en häst som ska tävla mot eliten. Skulle hästen uppträda som jag önskar, men inte vinna Continetal så gör vi någon eller några starter till där nere. Det finns till exempel ett femåringslopp i januari, det är visserligen bara grupp 2, men med fina prispengar. Skulle han vara sämre än väntat i Continental så får han vila. Oavsett upplägg så kommer han få börja verka lite i aveln till våren.
Innebär det att du inte är intresserad av Elitloppet 2020?
- Nej, det ingår inte i planerna. Det får bli ett senare år i så fall.

Det här berättar Conrad Lugauer om 8 Calvin Borel i V75-6.
- Han slog ihop bakom bilen i Danmark senast och kommer att gå med en annan typ av sko nu, med öppen tå, för att det inte ska hända igen. Han har alltid haft problem med travet och är aldrig att lita på, men tränar riktigt bra för dagen och kommer med toppform. När han vann på Enghien i somras fick han löpa på i ledningen och det är en klar fördel. Hästen är inte sämre nu och från spets skulle han säkert kunna springa 1.11-tid på lördag, men det finns ingen chans att nå dit från det här läget. Förutsättningarna gör att jag måste ligga lågt, går han felfritt och grejar en bra slant är jag nöjd.

Skapad: 2019-11-18